Λόγοι να μη γινουν τωρα οι εκτακτες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ και να παμε ομαλα σε Τακτικές

Επιστολή* στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Nantiareport.gr

Με τη ψήφιση του υπ αριθμ 85 ΦΕΚ Α΄125/19.7.2019 Προεδρικού διατάγματος, μειώνονται κατά (1) οι οργανικές θέσεις των Αντιστράτηγων, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να είναι πέντε.

Η προσαρμογή στο ανωτέρω ΠΔ έχει ήδη υλοποιηθεί με την αποστρατεία του πρώην Αρχηγού κ Ανδρικόπουλου και την προαγωγής του κ Καραμαλάκη στην θέση του.

Εάν καταργηθεί η θέση της κ. Τσιριγώτη και η ιδία αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν κρίσεις γι αυτόν τον λόγο.

Δεδομένου του ότι, τρεις κρίσεις μέσα σ’ ένα οχτάμηνο στην Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος για να καταγραφεί τελικά αυτό το ρεκόρ.

Όμως, η προαγωγή του κ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού χωρίς κομματικά κριτήρια και στη βάση της αξιοκρατίας (σύμφωνα με την εξαγγελία του κ Υπουργού), θα δημιουργήσει σοβαρές υπόνοιες περί του αντιθέτου, σε περίπτωση έκτακτων κρίσεων τώρα και αποστρατείας Αντιστράτηγων.

Η εντύπωση αυτή που θα βαραίνει την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί να αποφευχθεί.
Η ομάδα των έως τώρα Αντιστράτηγων, έχει χειριστεί πολύ σοβαρά θέματα και έχει ¨τρέξει¨ σχέδια και τακτικές αστυνόμευσης (αναγκαστικά) της προηγούμενης κυβέρνησης.

Έτσι δίνεται μια εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα σύγκρισης προκειμένου η νέα αντεγκληματική πολιτική να είναι πιο εύστοχη. Οι έκτακτες κρίσεις ΤΩΡΑ θα συμπαρασύρουν στην αποστρατεία άξιους Αξιωματικούς που έχουν προσφέρει πολλά στο σώμα και στην κοινωνία και έχουν αναδείξει την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. σε παγκόσμια κλίμακα.

Εάν δεν υπάρχει συνεπώς κάποιος σοβαρός λόγος δεν υπάρχει λόγος να επισπευτεί η αποστρατεία τους. Το διάστημα που απομένει μέχρι τις Τακτικές Κρίσεις είναι πολύ μικρό για την προσαρμογή της αστυνόμευσης σε νέα δεδομένα και κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η προσαρμογή να γίνει ομαλά αφού διαφορετικά, κινδυνεύει η νέα πολική να κατηγορηθεί για αυταρχισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ηρεμία στο αστυνομικό σώμα.

Με εκτίμηση,

* Αξιωματικός ε.α., μέλος της Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης