Το Λιμενικό κέρδισε €3 εκατ. σε διεθνή διαγωνισμό από… Βατραχάνθρωπο

Το καλοκαίρι του 2016, Ανθυποπλοίαρχος που υπηρετεί στην Μ.Υ.Α. του Λιμενικού Σώματος ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο για ακαδημαικούς λόγους ανακάλυψε διεθνή διαγωνισμό ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί από εταιρεία με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ο διαγωνισμός είχε 3 θεματικές ενότητες: Επιχειρήσεις, Ακαδημαική Επιμόρφωση και Έρευνα και απευθυνόταν σε Υπηρεσίες, όχι σε Κράτη. Το ανώτατο ποσό που  μπορούσε να διατεθεί για την κάθε ενότητα ήταν 3 εκ. Ευρω. Εάν κάποια υπηρεσία συμμετείχε και στις 3 ενότητες και κέρδιζε σε όλες, θα λάμβανε 9 εκ. Ευρώ.

Impact

Το πρόγραμμα με την ονομασία Impact έδινε την δυνατότητα σε Υπηρεσίες Ασφαλείας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαική ήπειρο, να καταρτίσουν εμπεριστατωμένες προτάσεις στις οποίες θα περιέγραφαν σε τακτικό, κατώτερο επιχειρησιακό, ανώτερο επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιούσαν το διατιθέμενο ποσό έτσι ώστε να καταπολεμήσουν με χειροπιαστό τρόπο το λαθρεμπόριο.

Ανώτατοι Αξιωματικοί του Λ.Σ. δεν επέτρεψαν την κατάθεση πρότασης για τις θεματικές ενότητες της Ακαδημαικής Επιμόρφωσης και Έρευνας. Συνεπώς σχηματίστηκε πρόταση μόνο για την ενότητα Επιχειρήσεις με ανώτατο ταβάνι τα 3 εκ. Ευρώ.

Πρώτοι μεταξύ 200+

Δεδομένου οτι ο διαγωνισμός ήταν πολύ ανταγωνιστικός – μόνο από την Ελλάδα συμμετείχαν τα Τελωνεία, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ, και από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων, η Scotland Yard και οι Μυστικές Υπηρεσίες της Γαλλίας – αποτελούσε επιτακτική ανάγκη η συνδρομή κατάλληλων Υπηρεσιών, όπως του Κλάδου Ασφάλειας και Επιχειρήσεων, της Μ.Υ.Α./Λ.Σ. και άλλων, στην κατάρτιση της πρότασης. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του Think News, η εν λόγω πρωτοβουλία καταπολεμήθηκε σφόδρα. Το γεγονός αυτό δεν πτόησε του εμπλεκόμενους αξιωματικούς οι οποίοι κατήρτισαν μια ολοκληρωμένη και άρτια πρόταση, αναπληρώνοντας ουσιαστικά τα κενά που δημιούργησε η μη συμμετοχή των αρμοδίων. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους ίδιους αλλά και το Λιμενικό Σώμα το οποίο σε εποχές που δεν έχει την δυνατότητα να δώσει ούτε οδοιπορικά για αποστολές Βατραχανθρώπων θα δεί να εισρέουν στα ταμεία του υλικά αξίας 3 εκ. ευρώ.

Μπορούμε

Η επιτυχία αυτή αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της αξίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίοι εάν δεν αντιμετώπιζαν ένα εχθρικό περιβάλλον και δεν έπεφταν θύματα διάφορων διεργασιών από αξιωματικούς που βάζουν την προσωπική τους ανέλιξη πάνω από το συλλογικό κέρδος θα είχαν εξελίξει τις Υπηρεσίες τους σε ανώτατη επιχειρησιακή ετοιμότητα και διεθνή καταξίωση.

_____________

* thinknews.gr