Λέσβος.. το λιμάνι της Μυτιλήνης εκπέμπει SOS!!

Την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο, αποτυπώνει ο φωτογραφικό φακός.. Λαθρομετανάστες συνωστίζονται έξω από το Αστυνομικό τμήμα του νησιου, έχουν καταλάβει δημόσιους χώρους και τον προβλήτα του λιμανιού ενώ οι έντονες και άγριες συμπλοκές μεταξύ των λαθρομεταναστών, είναι καθημερινές με τους κατοίκους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

ΛΕΣΒΟΣ-01 09Η Λέσβος εκπέμπει σήμα κινδύνου. Το νησί σε κατάληψη από τους χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι καθημερινά καταπλέουν από τα Τουρκικά παράλια.

Μόνο στο λιμάνι της Λέσβου, υπολογίζονται σε περίπου 6.000 λαθρομετανάστες ο αριθμός των οποίων αυξάνεται καθημερινά. Το ένστολο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας βρίσκονται σε απόγνωση. το προσωπικό δεν επαρκεί, τα μέσα λόγω μηχανικών βλαβών έχουν ακινητοποιηθεί, οι υπηρεσιακές ανάγκες αυξημένες, και η ώρα έχει μόλις 24ώρες!

metanastes-19152Σε μια αποτίμηση της κατάστασης σε συσκέψεις του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ΥΜΕΤ Ανατολικού Αιγαίου, με αρμοδιότητες στα νησιά όπου η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στο νησί, αναμένονται δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ, ύστερα από σχετική επικοινωνία των τοπικών Αρχών με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί εκτός ελέγχου, με πιθανό το ενδεχόμενο το επόμενο διαστημα να εκδηλωθούν  ακραία φαινόμενα ταραχών και κοινωνικής έκρηξης.

metanastes-191511

Το μεσημέρι (01/09) δύο πλοία το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «ΤΕRA JET» παρέλαβαν περίπου 4.000 λαθρομετανάστες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, απ όπου με λεωφορεία θα μετακινηθούν προς τη Μακεδονία, και προορισμό τα σύνοδα της Ειδομένης, στα σύνορα με τα Σκόπια ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους, για χώρες τις Ευρώπης. Ωστόσο, στο νησί της Μυτιλήνης, παραμένουν περίπου 3.000 λαθρομετανάστες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ταυτοποίησης, δεν επαρκούν όμως τα εισητήρια στα πλοία της γραμμής, ή στα έκτακτα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να έχουν στήσει στον προβλήτα του λιμανιού και στους κοινόχρηστους χώρους, ένα απέραντο καταυλισμό.Πηγή: lesvosnews.gr