Λέσβος: Ταρίφα €550- 950 για πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις σε αιτούντες άσυλο

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δράση κυκλώματος γιατρών που χορηγούσαν πλαστές βεβαιώσεις σε αιτούντες άσυλο.

Χορηγούσαν πλαστές βεβαιώσεις και ιατρικές  γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο, ενώ ο ψυχολόγος – μέλος του κυκλώματος- και δύο δικηγόροι, καθώς επίσης δύο ακόμη συνεργοί τους, χορηγούσαν ανάλογα έγγραφα.

Από την Αστυνομική έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις αλλοδαπών αιτούντων άσυλο που είχαν προμηθευτεί πλαστές ιατρικές βεβαιώσει και  γνωματεύσεις. Όπως καταθέτουν, κατέβαλλαν από €550 έως €950 για τη χορήγηση των συγκεκριμένων εγγράφων με τα οποία λάμβαναν το χαρακτηρισμό «ευάλωτα πρόσωπα»  από την υπηρεσία ασύλου ως  και τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειες τους, απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής.

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Κατά την αστυνομική έρευνα,  κατασχέθηκαν 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, 2 φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των €4.615 και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.