Λέσβος, Μόρια: Σχεδόν το 60%του Κέντρου Κράτησης έχει καταστραφεί από τον εμπρησμό που προκάλεσαν οι έγκλειστοι- Πλωτό “Κέντρο Κράτησης” με μισθωμένο πλοίο στο νησί

Σε ενίσχυση της τοπικής Αστυνομικής δύναμης, με πλοίο της γραμμής διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα αποφασίστηκε να μετακινηθούν ως ενισχυτική στη Μόρια της Λέσβου. “Φήμη” προκάλεσε την ένταση και τα επεισόδια μεταξύ των διαβιούντων.

Μεταβάινουν στη Λέσβο, (20/09) δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, για την ενίσχυση της Αστυνομικής δύναμης, στη διαχείρηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν λαθρομετανάστες στο Κέντρο Κράτησης (19/09-19.00).

Hot Spot Μόρια 19/09/2016

Gepostet von Fotis Marsonis am Montag, 19. September 2016

Περίπου 5.700 διαβιούντες λαθρομετανάστες (σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή περισσότερες από 88διαφορετικές εθνικότητες έχουν συγκεντρωθεί στους χώρους) πέρασαν τη νύχτα στους αγρούς και στον προβλήτα του λιμανιού. Αφομή για τα εκτεταμένα επεισόδια και τις καταστροφές, η “φήμη” για άλλη μια φορά για ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Ο εμπρημός που προκάλεσαν οι διαβιούντες στο Κέντρο Κράτησης και η επέκταση της φωτιάς εξωτερικά του χώρου, έχει καταστρέψει σχεδόν στο 60% της εγκατάστασης. Για τη διαμονή την λαθρομεταναστών, αποφάσιστηκε να ελλιμενιστεί στη Μυτιλήνη μισθωμένο πλοίο, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό Κέντρο Κράτησης, ως προσωρινή λύση. Κάτοικοι της Μυτιλήνης, οργανώσαν ομάδες και μέλη που ανήκουν στην εθνοφυλακή, ώστε να διατηρήσουν την τάξη και να μην επιτρέψουν να επαναληφθούν τα έκτροπα από και κατά των ντόπιων κατοίκων του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από κάτοικους του νησιού, καταγγελουν μέλη ΜΚΟ και “αλληλέγγυων” να εχουν υποπτο, ρόλο σε όσα εξελίσσονται στη Λέσβο.

image-0-02-01-fb7772c7fd0a154f4ff288bd3ea24f449e624aa2ab1c902a3e5f27ae12097701-v

Με την κυβέρνηση να αναζητά λύσεις στην ανακούφιση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από τον όγκο του μεταναστευτικού ζητήματος που έχει επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες, -από νωρίς το μεσημέρι, της Δευτέρας (19/09)- στα συναρμόδια Υπουργεία, ήταν σε εξέλιξη συσκέψεις, με το  Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης να βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτηλίας κ. Δρίτσα και τον αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε -εντός και εκτός του καταυλισμού- της Μόριας, έθεσαν υπό έλεγχο Πυροσβέστες (19/09-23.20) που επιχείρησαν στο έργο κατάσβεση της φωτιάς.