Λέσβος: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το πλωτό hot spot στη Μυτιλήνη

Αφορμή η επιστολή στον Θ. Δρίτσα από τον δήμαρχο του νησιού. Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το πλωτό hot spot στη Μυτιλήνη.

Λέσβος
Πρόσφυγες και μετανάστες συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στο hot spot της Μόριας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Aνέκρουσε πρύμναν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής υπέγραψε την ακύρωση τον διαγωνισμό για την ανεύρεση πλοίου που θα πήγαινε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα χρησιμοποιούνταν προσωρινά για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Αφορμή για την ακύρωση της 2ης φάσης του ίδιου διαγωνισμού ήταν ουσιαστικά η επιστολή που του είχε αποστείλει ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός o οποίος του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η δημιουργία ενός προσωρινού πλωτού κέντρου φιλοξενίας είναι σίγουρα μια έκτακτη λύση, που εξυπηρετεί στιγμιαία την τοπική διαχείριση σε περίπτωση αναταραχών. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ούτε μεσοπρόθεσμη αλλά ούτε και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Κατά συνέπεια, η δημιουργία ενός πλωτού κέντρου φιλοξενίας  που θα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης μας βρίσκει αντίθετους. Θα ήθελα να τονίσω, πως η μόνη λύση στη παρούσα κατάσταση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου μέσο της μεταφοράς μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε άλλες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.»
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις που διατυπώθηκαν για το θέμα και από άλλους εκπροσώπους φορέων, δηλαδή ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία πλοίου – πλωτού hot spot στο νησί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην 2η φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν ενδιαφέρον τρεις εκπρόσωποι εταιρειών ωστόσο οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν δεν ανοίχθηκαν εφόσον ακυρώθηκε η διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι άκαρπη είχε αποβεί τελικά η διαδικασία-εξπρές του υπουργείου Ναυτιλίας για να βρει μέσα σε πέντε ώρες το απόγευμα της Τρίτης επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο για να σταλεί στη Μυτιλήνη προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό hot spot πριν ξεκινήσει η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος της εταιρείας European Management Company που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό δεν προσήλθε ως την Τετάρτη στις 3.00 το μεσημέρι στην Ακτή Βασιλειάδη για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και την κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσει το υπουργείο σε 2η φάση του διαγωνισμού.
Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν πως είναι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αντίστοιχος διαγωνισμός στο μέλλον εφόσον ανακύψει ανάγκη για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.
Σημειώνεται ότι στη Λέσβο έχουν μεταβεί ήδη δυο διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει επιστρέψει η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων στο κέντρο κράτησης στη Μόρια

__________
*Διονύσης Βυθούλκας,ΒΗΜΑ