Λερος: Επιτέθηκαν στον Αστυνομικό Διευθυντή- Κάτοικοι απομάκρυναν “αλληλέγγυους” ΜΚΟ

Εξεγερμένοι λαθρομετανάστες βγήκαν από το Κέντρο Κράτησης. Κάτοικοι του νησιού απομάκρυναν αλληλέγγυους ΜΚΟ και Οργανώσεων που μετέφεραν τους έγκλειστους αλλοδαπούς στο κέντρο της πόλης ενώ είχε προηγηθεί επεισόδιο με τους λαθρομετανάστες να έχουν επιτεθεί στον Αστυνομικό Διευθυντής των ΜΑΤ

image

Με μαζική έξοδο από το Κέντρο Κράτησης των Λεπίδων, οι έγκλειστοι λαθρομετανάστες-σε συνέχεια των πρόσφατων επεισοδίων – πραγματοποίησαν μαζική κίνηση προς το Λακκί. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μετέβησαν στο σημείο την όπου είχαν συγκεντρωθεί οι λαθρομετανάστες, προκειμένου να εξακριβωσουν τι είχε συμβει.

Οι λαθρομετανάστες ωστόσο, επιτέθηκαν (09/07) στον Αστυνομικό Διευθυντής της Αστυνομικής δύναμης που μετέβη στη Λέρο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη ένταση και να εμπλακούν και οι κάτοικοι του νησιού.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της Δημοτικής Αρχής με τους εκπροσώπους των λαθρομεταναστών, και εκπρόσωπο συγκεκριμένης ΜΚΟ η οποια τους συνόδευε και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενημερώθηκαν -όπως τους δήλωσαν- φοβούνται για τη ζωή τους καθώς στο Κέντρο Κράτησης, αδύνατον να συμβιώσουν αρμονικά στις υφιστάμενες δομές.
Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συνέστησαν στους εκπροσώπους ΜΚΟ και Ύπατης Αρμοστείας, να μεταφέρουν στους λαθρομετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί και να πρέπει επιστρέψουν στο χώρο Κράτησης με τους λαθρομετανάστες να αρνούνται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Οπότε και κλήθηκε η Αστυνομία, καθώς πολίτες της Λέρου με έντονες αποδοκιμασίες εξέφραζαν αντίδραση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Λακκί.

Στο σημείο κατέφθασε διμοιρία τα ΜΑΤ, με τον Αστυνομικό Διευθυντή να μεταβαίνει προς τους λαθρομετανάστες ώστε να θέσει τα δεδομένα οταν δέχτηκε επίθεση από τους λαθρομετανάστες με κατοικους του νησιού να εμπλέκονται στο επεισόδιο. Επενέβησαν οι άνδρες των ΜΑΤ και οι λαθρομετανάστες οδηγηθήκαν και πάλι στις εγκαταστάσεις του Κεντρου Κράτησης Λεπιδων.
Στη συνέχεια οι κάτοικοι προπηλάκισαν τους αλληλέγγυους, μέλη ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί αρκετά μέλη ΜΚΟ, ενώ εξετάζεται η επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.