Λαθρομετανάστες, έρχονται. Πώς «εξαϕανίζονται» από την Ελλάδα.| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Οι λαθρομετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα ειτε από το Αιγαίο είτε από τον Έβρο, σκοπό έχουν να την εγκαταλείψουν, από τα χερσαία σύνορα να περάσουν προς Αλβανία και Σκόπια, με προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Παρά τις συλλήψεις από τις ομάδες Συνοριακής Φύλαξης, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και μέσα, τους «καθηλώνουν» να καταγράϕουν –απλά- τις ορδές λαθρομεταναστών να εισέρχονται στη χώρα, να δίνουν το «παρών» στην Αθήνα, και μέσω οργανωμένων μεταϕορών, να προωθούνται και πάλι πεζή, από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση μέσω των Ελληνοαλβανικών συνόρων.. για να «εξαϕανίστούν» από τη χώρα.

image

Η ώρα είναι περασμένες 22.00 όταν ϕτάνουμε στην Καστοριά. Σχεδόν πέντε ώρες διαδρομή, οδικώς από την Αθήνα, μέσω Δομοκού- Καλαμπάκας- Τρικάλων- Γρεβενών, και μόλις ένα εμϕανές μπλόκο ραντάρ της Τροχαίας, στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο στο ύψος της Μαλεσίνας. Αυτή ήταν η παρουσία της ΕΛΑΣ κατά τη διαδρομή. Ούτε ένα περιπολικό, ένα μπλόκο, ένας Αστυνομικός, στο Εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά ούτε στη στην επαρχιακή διαδρομή μετά τη γέϕυρα της Μπαλντούμα, από τον κόμβο προς Γρεβενά.
Στα βουνά της Καστοριάς έχει υπηρεσία η μια από τις δύο ειδικές ομάδες Συνοριακής Φύλαξης. Είναι η ομάδα που συνέλαβε πέρσι τους Αλβανούς δραπέτες στα βουνά του Γράμμου, ενώ πριν δύο χρόνια στη Θεσπρωτία κυνηγούσε τους άλλους Αλβανούς κακοποιούς. Εκπαιδευμένοι Συνοριακοί και «για τα δύσκολα» όπως σχολιάζουν όσοι ξέρουν την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση. Λίγες όμως τέτοιες ομάδες επιχειρούν σε όλη τη μεθόριο, και πολύ λιγότεροι οι Συνοριοϕύλακες που παραμένουν στον «ϕυσικό τους χώρο», στη επαρχία και στη μεθόριο. «Οι μεταθέσεις ήρθαν και οι περισσότεροι μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, και σε έργο άσχετο με τη Συνοριακή ϕύλαξη» μου εξηγούσαν με ενόχληση, Αστυνομικοί – πρώην Συνοριακοί Φύλακες – που συναντήσαμε την άλλη μέρα το πρωί στην Ειδομένη Κιλκίς. Η πρόσβαση στην περιοχή, ήταν ίδια με τη διαδρομή προς τα Γρεβενά και την Καστορία. Χωρίς κανένα Αστυνομικό μπλόκο, ή έλεγχος. Περάσαμε την Κοζάνη, τη Βέροια, την Πέλλα και ϕτάσαμε Ειδομένη. Είναι το σημείο που συγκεντρώνονται ο λαθρομετανάστες, για να βγουν πια από την Ελλάδα. Τους είδαμε και τους αναγνωρίσαμε από μακριά.

Η είσοδος στην Ελλάδα, έχει γίνει εύκολη.
Στις οργανωμένες ομάδες λαθροδιακίνησης, είναι πλέον γνωστό, ότι οι ελληνικές αρχές θα περισυλλέξουν από το Αιγαίο κάθε λαρθομετανάστη. Οι ίδιοι οι λαθροδιακινητές τους ενημερώνουν, πως για λίγες μέρες θα παραμείνουν σε κάποιο νησί και θα πάρουν το «χαρτί» για να τους αϕήσουν μετά ελεύθερους. Έτσι,  Σύροι, Πακιστανοί και Αϕγανοί, οι οποίοι καταϕέρνουν να ϕτάσουν στα χερσαία σύνορα, ή έχουν εισέλθει από τα θαλάσσια σύνορα- νησιωτική Ελλάδα-, «συλλαμβάνονται», και με το υπηρεσιακό έγγραϕο,   ταξιδεύουν στην Αθήνα. Από εκεί θα «δώσουν το στίγμα» ότι ο ενδιάμεσος προορισμός επετεύχθη, και σε αυτό λειτούργησε και η «νέα μεταναστευτική πολιτική» στην αντιμετώπισή τους από την νέα Κυβέρνηση. Έτσι, όταν λαθρομετανάστες περνούν, δίνουν το «παρών» ύστερα από επικοινωνία με το σύνδεσμο στην πατρίδα τους ώστε να αποδεσμευτεί ένα μέρος του προσυμϕωνηθέντος ποσού που θα τους οδηγήσει στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.
«Οι κάτοικοι στα ακριτικά χωριά, έχουν βιώσει τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης. Κλοπές, διαρρήξεις, τραυματισμοί και δολοϕονίες κατά το παρελθόν, τους έχουν οδηγήσει να καλούν και να ενημερώνουν μόλις εντοπίζουν ΑϕρΑσιάτες λαθρομετανάστες, όταν περνούν μέσα από τα χωριά τους. Στο κέντρο της πόλης της Καστοριάς για παράδειγμα, στα Γρεβενά, δεν ϕτάνουν λαθρομετανάστες, οι οποίοι ξέρουν, και αποϕεύγουν τις κατοικημένες περιοχές, αν και τώρα επιζητούν της σύλληψη. Με τα λεωϕορεία και το τρένο, ταξιδεύουν προς την Αθήνα. Εκεί βρίσκουν τους λαθροδιακινητές, με Αλβανούς να έχουν αναλάβει τον έλεγχο, αν δεν τους εξαπατήσουν να τους πάρουν τα χρήματα, τους μεταϕέρουν μέσω του οδικού δικτύου, και πάλι στα σύνορα για να εγκαταλείψουν τη χώρα προς τα βουνά της Αλβανίας, αν καταϕέρουν να περάσουν από τα βουνά στο Κόσοβο με προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης», εξηγεί ο β’ αντιπρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ Γιάννης Τοτονίδης.
Η Ήπειρος και αυτή στο πόδι. «Τελευταία τα βανάκια «ξεϕορτώνουν» σε Άρτα και Πρέβεζα για να περάσουν Ιταλία μέσω τον κυκλωμάτων» μας λέει πρώην συνοριακός ϕύλακας. «Με τις αλλαγές (σσ μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης) η πίεση γίνεται πιο έντονη. Στα ελάχιστα –πια- μπλόκα,  επιχειρείται η ανακοπή λαθρομεταναστευτικών ροών, ωστόσο πλέον οι λαθρομετανάστες, έχουν υπηρεσιακά σημειώματα και εκτός της προσαγωγής δεν μπορεί η αστυνομία να κάνει κάτι» επισημαίνει.

Συνοριακοί Φύλακες
Με πικρία εκμυστηρεύονται πως η κατάσταση δεν «πάει καλά». Εντοπίζουν αδυναμίες στο σύστημα, το οποίο όπως εϕαρμόζεται, τους έχει αποδυναμώσει, ενώ πολλοί αστυνομικοί – πρώην Συνοριοϕύλακες – μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Ελάχιστο προσωπικό, ελάχιστα μέσα, καμία βοήθεια, καμία ενίσχυση, καμία πρόσληψη εδώ και 13 χρόνια.  Στην Καστοριά, όσοι δεν έχουν εξωτερική βραδινή υπηρεσία, παρακολουθούν τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Θέλουν να ακούσουν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, τη θέση της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, το οποίο προς απογοήτευσή τους, τέθηκε τελευταίο στην ατζέντα της συνέντευξης. Αυτό μας λένε, δείχνει και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. «Θεωρώ ότι ο εα Στρατηγός Γ.Νίτσας δικαιώνεται, μετά τη συνέντευξη. Εξέδωσε μια διαταγή που ανακλήθηκε την επομένη, αλλά εϕαρμόζεται από την μεθεπομένη, και μάλιστα με πολιτική τοποθέτηση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, όταν μας συνάντησε στην Καστοριά την επόμενη ημέρα παραμονής μας στην περιοχή. «Ας υποθέσουμε λοιπόν πως όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα, είναι Σύροι πρόσϕυγες. Όλοι έχουν κινητά τελευταίας τεχνολογίας, με εϕαρμογές προσανατολισμού, χάρτες και σημεία προορισμού, τοποθεσίες με Αστυνομικές Υπηρεσίες, δορυϕορικές λήψεις κ.α. Γιατί όμως κανείς τους, δε ϕέρει οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραϕο που να αποδεικνύει την υπηκοότητά του, ως Σύρος. Κανένας; Και καλούμαστε ως Συνοριοϕύλακες, να τους καταγράψουμε κατά δήλωσή τους, με τις επίσημες κρατικές Αρχές των χωρών από τις οποίες δηλώνουν ότι προέρχονται, να μην τους αναγνωρίζουν ως πολίτες των κρατών τους, και εκ του αποτελέσματος να μην ακολουθείται η διοικητική απέλαση και να παραμένουν στη χώρα. Και βέβαια δεν θα περιμένω να ακούσω πως αυτοί μόλις μπουν θα “εξαϕανιστούν”! Ως Συνοριοϕύλακες, ελπίσουμε πως η χάραξη μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής θα τοποθετηθεί κάπου στη μέση. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με προάσπιση της ασϕάλειας της κοινωνίας. Ας οριοθετήσουμε πόσους μπορούμε να υποδεχθούμε, να ϕιλοξενήσουμε» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ.

Αλβανοί διακινούν λαθρομετανάστες.
Τα ξημερώματα της Κυριακής (26/04) Αστυνομικοί της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς, συνέλαβαν στο Χιλιόδενδρο, 25χρονο Αλβανό ενώ αναζητείται ομοεθνής συνεργός του, οι οποίοι μετέϕεραν από την Ελλάδα προς την Αλβανία, 22λαθρομετανάστες από τη Συρία-από 16 έως 56 χρονών- με πορεία την Αλβανία και προορισμό την Ευρώπη.
Όπως διαπιστώθηκε, οι Σύροι, είχαν συλληϕθεί στη Χίο και είχαν καταγραϕεί ως λαθρομετανάστες. Σε εϕαρμογή της «νέας μεταναστευτικής πολιτικής»-«έγγραϕο Νίτσα», είχαν λάβει υπηρεσιακό έγγραϕο παραμονής στην Ελλάδα, και ταξίδεψαν στην Αθήνα. Εκεί εντόπισαν τους Αλβανούς λαθροδιακινητές, για να τους μεταϕέρουν προς τα σύνορα με σκοπό να μετακινηθούν προς Αλβανία ή Κόσοβο, και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ο Αλβανός παραπέμϕθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς, ενώ με προσωπική εργασία και δικά τους μέσα, οι Συνοριοϕύλακες κατασκεύασαν ένα χώρο προκειμένου να κρατηθούν οι λαθρομετανάστες, μέχρι να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Αν και η διακρατική συνεργασία με την Αλβανική Αστυνομία, έχει αποϕέρει αποτελέσματα και συλλήψεις, στη διακίνηση των λαθρομεταναστών, τηρεί παθητική στάση. Αλβανοί Αστυνομικοί όταν εντοπίζουν τις οργανωμένες μεταϕορές λαθρομεταναστών, χωρίς να προβαίνουν σε συλλήψεις, τους «κατευθύνουν» πάλι πίσω, στην Ελλάδα. Όσοι επιχειρούν να περάσουν, κι εντοπίζονται συλλαμβάνονται από τους Συνοριοϕύλακες, καταγράϕονται για την παράνομη είσοδο στη χώρα, με το υπηρεσιακό έγγραϕο που λαμβάνουν, ταξιδεύουν προς την Αθήνα, μέχρι την επόμενη ϕορά.. που θα συλληϕθούν και πάλι.
«Σήμερα οι Αλβανοί που έρχονται στην Ελλάδα, μέσα από τα βουνά, χωρίς χαρτιά, ως λαθρομετανάστες, είναι ποινικοί. Μεταϕέρουν παράνομα εμπορεύματα, από ναρκωτικά, όπλα, διακινούν λαθρομετανάστες, ως λαθροδιακινητές,» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Καστοριάς, Γιώργος Δουβλετής. Ακόμα θυμούνται οι Συνοριοϕύλακες τη μοναδική άϕιξη στην περιοχή –εα σήμερα –Στρατηγού της ΕΛΑΣ, για επιθεώρηση, ο οποίος ανέβηκε στο σημείο όπου λειτουργεί η θερμική κάμερα, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι Συνοριοϕύλακες είχαν ενημερώσει τον Στρατηγό για της λαθρομεταναστευτικές ροές που επιχειρούν να διέλθουν στην ελληνική επικράτεια. «Όταν είδε από τις θερμικές να κινούνται ανά είκοσι, τριάντα σε μικρές ομάδες, οι λαθρομετανάστες, με Kalashnikov στις αποσκευές τους, τρόμαξε. Εμείς είμαστε μόνο έξι στο συγκεκριμένο σημείο. Φωνάζαμε να πέσουν κάτω και πυροβολούσαμε στον αέρα για να ανακόψουμε την πορεία τους. Αυτοί συνέχιζαν, προς την Ελλάδα. Έχουμε καταγγείλει την «απογύμνωση» των υπηρεσιών. Χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, με προσωπικές υπερβάσεις ο καθένας μας, «ϕυλλάττουμε Θερμοπύλες»- τα σύνορα.  Ή μήπως έχουν ξεχάσει ότι εν ώρα υπηρεσίας δολοϕονήθηκε από Αλβανό ποινικό λαθρομετανάστη ο συνάδελϕος Υπαρχιϕύλακας Ηλίας Κωστένης,43 στη Μικρή Πρέσπα και στο παρελθόν ο Συνοριοϕύλακας, Ιωάννης Παμπουκίδης,30 ενώ εκτελούσε περιπολία στο Άργος-Ορεστικό», σημειώνει ο Γ.Δουβλετής.
Στα Γρεβενά και την Πρέβεζα, τα περάσματα μέσα σε πυκνή βλάστηση, έχουν τα τελευταία ίχνη των πρόσϕατα διερχόμενων λαθρομεταναστών από τα σημεία. Ανάλογα με την μετακίνηση των Αστυνομικών Δυνάμενων, αλλάζουν και οι λαθροδιακινητές διαδρομές. Όταν διαπιστώσουν ότι το ενδεχόμενο της σύλληψης είναι υψηλού ρίσκου, εγκαταλείπουν τους λαθρομετανάστες, δείχνοντάς τους στο χάρτη ή την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν, και ακολουθούν ..δρόμους χωριστούς.

 «ΑΕΤΟΣ» με τα ΝAVARA
Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, και ο αναπληρωτής Υπουργός, παρουσίασαν τα οχήματα του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, με την επωνυμία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» (Αστυνόμευση- Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων). Πρόκειται για150 διπλοκάμπινα ϕορτηγάκια 4Χ4, τα οποία αγοράστηκαν με κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ και θα διατεθούν για την πιο αποτελεσματική αστυνόμευση και επιτήρηση των παραμεθώριων περιοχών και των συνόρων της χώρας. Στην ΑΔ Καστοριά, οι υπηρεσιακές ανάγκες απαιτούν 11οχήματα, αϕού σύμϕωνα με τους υπηρετούντες δεν υπάρχει όχημα για τις περιπολίες στις ακριτικές περιοχές. Ωστόσο από το Αρχηγείο διέθεσαν 9οχήματα τα οποία αναμένεται να αποσταλούν στην ΑΔ Καστοριάς μέχρι το αργότερο στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, στις ακριτικές περιοχές, περιμένουν τα συγκεκριμένα οχήματα, ώστε να βρεθούν και πάλι στα σημεία περάσματα, αϕού όπως διατυπώνουν, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι λαθρομεταναστευτικές ροές, τείνουν να ξεπεράσουν αριθμητικά το συνολικό καταγεγραμμένο αριθμό συλλήψεων παράνομης εισόδου και με δεδομένο τις υψηλές θερμοκρασίες εκϕράζεται έντονη ανησυχία ότι οι ροές, θα αυξηθούν.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ& ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΜΕΘΟΡΙΟ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport