Λάρισα: Επέδωσαν €100€ κλήση για οδική παράβαση, σε ποδηλάτη (ΦΩΤΟ)

Ο νεαρός ποδηλάτης στη Λάρισα, έλαβε κλήση για οδική παράβαση

Εν κινήσει με το ποδήλατό του (09/10) , στην οδό Κύπρου στη Λάρισα ο νεαρός ποδηλάτης, εντοπίσθηκε από πλήρωμα της Άμεσης Δράσης , να ακολουθεί αντίθετη με τη ροή της κυκλογορίας κίνηση. Οι Αστυνομικοί σταμάτησαν τον ποδηλάτη, και του επέδωσαν κλήση για την παράβαση, όπως ορίζει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού ειδησεογραφικού ιστότοπου*, ο ποδηλάτης, αρνήθηκε να υπογράψει και να παραλάβει την κλήση, καθώς θεώρησε υπερβολικό το πρόστημο που του επεβλήθηκε.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ο ΚΟΚ εφαρμόζεται σε οδούς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων ( και των ποδηλάτων), πεζών και ζώων.

Απαγορεύεται η κίνηση ποδηλάτων σε αυτοκινητόδρομο – όριο ταχύτητας 130χλμ./ώρα, καθώς και σε Λεωφορειόδρομο-αν και όταν κινείται κάποιος σε κεντρική οδική αρτηρία, η δεξιά λωρίδα, δηλαδή ο λεωφορειόδρομος είναι η προφανής επιλογή.

Η οδήγηση με άλλους ποδηλάτες στο οδόστρωμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Σε Οδούς ταχείας κυκλοφορίας, απαγορεύεται το ποδήλατο – όριο ταχύτητας 110χλμ./ώρα, ενώ σε πεζόδρομο, σύμφωνα με τον ΚΟΚ απαγορεύεται το ποδήλατο, μια που θεωρείται όχημα -εκός και αν ο χρήστης του ποδηλάτου ..το σπρώχνει καθώς τα πρόσωπα που σπρώχνουν ή σύρουν ποδήλατο, θεωρούνται πεζοί.

Όπου υπάρχει ποδηλατόδρομος, αποτελεί υποχρεωτική επιλογή για τους χρήστες ποδηλάτου.

ΟΛΟΙ οι οδηγοί, που κινουνται σε οδούς υποχρεούνται να συμμορφώνονται αμέσως με τις υποδείξεις και τα σήματα που δίνουν οι Τροχονόμοι που ρυθμίζουν την κυκλοφορία και στις ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών. Οι οδηγοί υποχρεούνται να οδηγούν με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, στους υπερήλικες, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικώς στα πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια και να μην προκαλούν γενικά με τη συμπεριφορά τους τρόμο, ανησυχία ή παρενόχληση στους λοιπούς χρήστες των οδών. Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Οι οδηγοί ποδηλάτων υποχρεούνται να κινούνται κατά μήκος οποιουδήποτε προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας βατού ερείσματος της οδού, εφόσον υπάρχει και δεν προκαλείται δυσχέρεια στους χρησιμοποιούντες αυτό, άλλως πλησίον του άκρου δεξιού του οδοστρώματος.
Σε μονόδρομους, ο οδηγός δεν επιτρέπεται να οδηγεί αντίθετα με την κατεύθυνση του μονόδρομου  και ο χρήστης ποδηλάτου, όταν αναγκάζεται να κινείται εξαιρετικά αργά πρέπει να επιτρέπει στα αυτοκίνητα να τον προσπερνούν.

Οι οδηγοί ποδηλάτων απαγορεύεται, να ρυμουλκούνται από άλλο όχημα, ή να ωθούν αντικείμενα ή να σείρουν ζώρα με λουρί, να παρεμποδίζουν την οδήγηση των οχημάτων ή εκθέτουν σε κίνδυνο τους λοιπούς χρήστες της οδού. Παράβαση αποτελέι και η κίνηση των ποδηλάτων ανά δυάδες ή και πλείονες παράλληλα. Δεν επιτρέπεται οι αναβατες ποδηλάτων να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές και να μην κάνουν χρήση ειδικής θέσης ανοιχτής ακρόασης για το κινητό τους. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται ακουστικά και κεφαλόφωνα ανοικτής ακρόασης φορητών συσκευών ραδιοεπικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία σε μικρή απόσταση μεταξύ των οδηγών ποδηλάτων ή μεταξύ των οδηγών των οχημάτων αυτών και σταθμών βάσης. Οι οδηγοί ποδηλάτων υποχρεούνται να κρατούν το τιμόνι και με τα δύο τους χέρια εκτός αν δίνουν σήμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΟΚ.

Η μεταφορά δεύτερου ατόμου – στο δρόμο όπου κινούνται αυτοκίνητα – απαγορεύεται!

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο επιβάτη σε ποδήλατο που έχει δύο ζεύγη ποδοστροφάλων και διαθέτει, από κατασκευή, μόνιμο πρόσθετο κάθισμα (tandem).

Σε οδούς οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται στους οδηγούς αυτών να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο του οδοστρώματος. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ πλην των περιπτώσεων στ και ζ της παραγράφου 1, όπου ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες.

Απαγορεύεται η οδήγηση ΚΑΘΕ οδικού οχήματος από οδηγό, ο οποίος κατά την οδήγηση του οχήματος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού.
Όποιος οδηγεί όχημα υπό την επίδραση οινοπνεύματος τιμωρείται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 42 του ΚΟΚ.

_____________

* larisanew.gr