ΚΥΣΕΑ: Αποστρατεύεται ο μέχρι πρότινος, Αρχηγός της ΕΛΑΣ, ενώ αντικαθίσταται απο τον μέχρι προσφάτως Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ, αποστρατεύεται ο μέχρι πρότινος Αρχηγός της ΕΛΑΣ,  ενώ τον αντικαθιστά ο μέχρι προσφάτως Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Η απόφαση που έλαβε μετά την έκτακτη συνεδρίασή του- το πρωί του Σαββάτου (18/03)- το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), θέτει σε αποστρατεία τον μέχρι πρότινος Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, τον οποίο αντικαθιστά ο, μέχρι προσφάτως Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστάτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, και με αποκορύφωμα τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Με ενημέρωση του NantiaReport.gr, αυτή η απόφαση, δεν ήταν αιφνιδιαστική για τον μέχρι πρότινος Αρχηγό της ΕΛΑΣ, καθώς το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, είχα αρχίσει να διαφαίνεται έντονα από τις πρόσφατες κρίσεις Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Με σχετικές “τονωτικές” και “εξισορροπητικές” παρεμβάσεις είχε καταστεί σαφές ότι οι επιλογές έχουν την απόλυτη στήριξη και θα πρέπει να βρουν υποστηρικτές και εκ του Σώματος για να ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε θέματα ασφάλειας.

Στην Κυβέρνηση αναφέρουν πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr, υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια και με χειρισμούς οι οποίοι ακολουθούσαν προσωπικές επιλογές στη αστυνομική επιχειρησιακή πρακτική των τελευταίων ημερών. Καθώς εκτιμήθηκε ότι υπήρξαν διαδοχικοί λανθασμένες αποφάσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες αντανακλούν στην Κυβέρνηση, σε μια περίοδο – για τη χώρα – που δεν επιτρέπει “εκτροπές” από “συντεταγμένες” ελήφθη η απόφαση αντικατάστασης της πρόσφατα κρινόμενης Ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, «Ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας.»

Το βιογραφικό του νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Α/Γ Λάζαρος Μαυρόπουλος

Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.
Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίουτου Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία– Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».
Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.
Παρακολούθησε διάφορα συνέδρια με σκοπό την εξειδίκευση σε υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.
Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.
Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.
Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τον Ιανουάριο του 2023 είχε προαχθεί στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.
Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.