“Κράκ”αραν την πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης- «Μαύρισαν» 800 ιστότοπους του Δημοσίου

Κυβερνοεπίθεση στον κεντρικό server του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διαπίστωσαν οι τεχνικοί πληροφορικής, με τους δράστες να θέτουν εκτός λειτουργίας περισσότερους από 800 ιστότοπους του Δημοσίου μέσω του ΤΑΧΙSnet

Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις δέχτηκαν το πρωί της Παρασκευής (11/11) τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με επίκεντρο το TAXISnet, θέτοντας εκτός λειτουργίας για 48 ώρες περισσότερους από 800 ιστότοπους του Δημοσίου που είναι διασυνδεδεμένοι.

Η επίθεση τύπου DDoS ή «επίθεση άρνησης υπηρεσίας», εντοπίσθηκε σε ΙΡ της Ολλανδίας,  με bot / botnet, στη διαδικτυακή πλατφόρμα με αιτήσεις “http”, διακόπτoντας τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ κεντρικών υπολογιστών.

Στη κυβερνοεπίθεση του συστήματος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι δράστες του κυβερνοεγκλήματος προσωρινά διέκοψαν τη λειτουργία του TAXISnet, μέσω των κωδικών του λειτουργούν οι υπηρεσίες του Gov.gr, και η εξακρίβωση στοιχείων (αυθεντικοποίηση) για υπηρεσίες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν, ήταν να διακοπή η λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τους γιατρούς (ιδιώτες και νοσοκομειακοί) για το Σαββατοκύριακο να συνταγογραφούν μόνο επείγοντα περιστατικά, ενώ τα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τις επείγουσες συνταγές.

Για την Κυβερνοεπίθεση ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, και τεχνικοί των πληροφοριακών συστημάτων, να ενεργούν άμεσα ώστε να ανατάξουν τους ιστοτόπους με τη συνδρομή τεχνικών του ΟΤΕ ως ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος του Δημοσίου, προβαίνοντας σε “Geoblocking” (γεωγραφικό αποκλεισμό) για ΙΡ της Ολλανδίας.  Όπως διαπιστώθηκε κατά την κυβερνοεπίθεση, προσβλήθηκε και το δίκτυο Azure της Microsoft. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (14/11) είχαν «καθαριστεί» περίπου 600 ιστότοποι, στους οποίους επετράπη και πάλι η πρόσβαση έπειτα από την αρχικοποίηση των ρυθμίσεών τους.