Κορυδαλλός, συνεχίζεται η δίκη με κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής.

Συνεχίζεται – Πέμπτη (07/05)-για δεύτερη μέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη με κατηγορούμενους μελη και Βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Συγκεντρώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων, κατοίκων και φορέων της περιοχής που αντιδρούν στην διεξαγωγή της στην πόλη τους και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, έχουν προαναγγελθεί από το πρωί.

image

Για τις 12 Μαΐου η επόμενη δικάσιμος για την υπόθεση.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πάρουν τις θέσεις τους στην Έδρα του δικαστηρίου, αφού νομιμοποιηθεί και τυπικά η παράσταση της Πολιτικής Αγωγής, αναμένεται επισήμως, να τεθεί και το αίτημα για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλη αίθουσα. Το ζήτημα τέθηκε και κατά την έναρξη της δίκης, στις 20 Απριλίου, με την Εισαγγελέα Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου να αναγνωρίζει το πρόβλημα στην επιλογή του χώρου.
Τις παρεμβάσεις τους στο δικαστήριο αναμένεται θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της περιοχής, οι οποίοι ήδη επεσήμαναν στους δικαστές ότι η συγκεκριμένη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ανάμεσα σε σχολεία γεγονός που δυσχεραίνει την διεξαγωγή των εξετάσεων των μαθητών.
Παρεμβάσεις έχουν γίνει και από την Ένωση Συντακτών, καθώς οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους είναι εξαιρετικά αντίξοες λόγω του χώρου αλλά και λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών στις τεχνικές υποδομές για την κάλυψη της διαδικασίας (ίντερνετ, κακή ηχητική κάλυψη).
Η πρώτη μέρα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής βρήκε άδειες τις θέσεις στο εδώλιο των περισσοτέρων από τους κατηγορούμενους βουλευτές και του ΓΓ του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου. Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν και σήμερα (07/05) οι κατηγορούμενοι της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, απουσιάζοντας από το δικαστήριο εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους τους. Κατά την πρώτη μέρα της δίκης παρόντες στην δικαστική αίθουσα ήταν μόνο ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, και οι τέως Βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Κατηγορούμενοι είναι οι εν ενεργεία και πρώην βουλευτές: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασσιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.
Συνολικά από τους 68 κατηγορούμενους – ο Αντώνιος Μπολέτης έχει αποβιώσει- παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι 44, μεταξύ των οποίων και ο κατ ομολογίαν δράστης του θανάσιμου τραυματισμού του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.
Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:
* Υπόθεση θανάσιμου τραυματισμού του 34χρονου μουσικού, εργάτη στην Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.
Κατηγορούμενος ο κατ ομολογίαν επ’ αυτοφώρω συλληφθείς, Γιώργος Ρουπακιάς.
Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου.
Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια,
Ιωάννης ‘Αγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης -γραμματέας  της ΤΟ Νίκαιας και πυρηνάρχης της ΧΑ, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012 με κατηγορουμένους τους
Αναστάσιο Πανταζή -πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά, και Μάρκο Ευγενικό.
* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι οι Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.
* Μεταξύ άλλων υποθέσεων που εξετάζει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για την βίαια επίθεση σε βάρος Πακιστανών στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Κατηγορούμενοι οι Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.
* Δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Ζαχζάτ Λουκμάν, στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ωστόσο συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορορητήριο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
* Επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Αντίπνοια” στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008 για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος οι οποίοι θα λογοδοτήσουν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ενώπιον των δικαστών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Νικόλαος Αποστόλου ο οποίος κατά το κατηγορητήριο έχει εμπλοκή σε υποθέσεις εκβίασης σε νυχτερινά καταστήματα, Γιώργος Αποστολόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη ποινή κάθειρξης για την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, Χρήστος Γαλανάκης, Γεώργιος Καλπιτζής, Θωμάς Μπαρέκας, Νικολέτα Μπενέκη, Νικόλαος Παπαβασιλείου και Γεώργιος Περρής -οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης – με την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης της πράξης από φυλετικό μίσος-.
Επίσης, κατηγορούμενοι είναι οι Βενετία Πόπορη -αστυνομικός-, Θεώνη Σκαρπέλη -σύζυγος του Γιώργου Πατέλη-, Θέμις Ευαγγελλία (Θέμις) Σκορδέλη. Στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης, κατηγορούμενοι ωστόσο για πλημμελήματα και οι Μαργαρίτα Μικελάτου -σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά και Αναστάσιος Χιλιός.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport