Κορονοϊός: Ολοκληρώνεται η “φάση ΙΙ” των περιοριστικών μέτρων – Η επόμενη “φάση ΙΙΙ”

Η Φάση ΙΙΙ του επιχειρησιακού σχεδίου ξεκινά με την πλήρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Τέλη… Φάσης ΙΙ τα μέτρα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Η Φάση ΙΙΙ του επιχειρησιακού σχεδίου ξεκινά με την πλήρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει την διακοπή συναλλαγών του κοινού με δημόσιες υπηρεσίες, αναβολή προθεσμιών, ελεγχόμενη παροχή καυσίμων, ακόμη και μετακίνησης προς εργασία και επιτρέπονται μόνο αυτές προς σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και γιατρούς.

Στη Φάση IV, όταν οι “κύκλοι αρχίζουν να τέμνονται”, όλη η χώρα μπαίνει σε καραντίνα, με κινητά, εξωτερικά ακόμη και πλωτά νοσοκομεία, και εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην τήρηση της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι που γίνεται πλέον σε Ιταλία και Ισπανία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είναι αισιόδοξα πως η χώρα μας δεν θα φθάσει στην εφαρμογή του τελικού σχεδίου για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς οι πολίτες της έχουν πειθαρχήσει και τηρούν την απαιτούμενη στάση.

Στην Ελλάδα από την στιγμή που επιβεβαιωμένο κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα, τα κέντρα συλλογής πληροφοριών μέσα σε ένα 24άωρο έχουν ιχνηλατήσει και περιορίσει όλες τις επαφές του, κάτι που καθυστέρησαν να κάνουν σε Ιταλία και Ισπανία.

Στο μεταξύ ελεγχόμενες και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα γίνονται πλέον οι επιστροφές πολιτών στην Ελλάδα, και όχι μαζικός επαναπατρισμός. Αυτό ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά με όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα λόγω της πανδημίας του φονικού ιού. Ενδεικτικό του πλήθους των αιτημάτων που υποβάλλονται στις ελληνικές αρχές, είναι ότι συνολικά 2.800 κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής να γυρίσουν στην Ελλάδα.

_____________________________

* Παναγιώτης Σπυρόπουλος