Κολωνάκι: Τραυματίες Αστυνομικός και ο νεωκόρος σε έκρηξη ΑΕΜ εξω από τον ΙΝ Αγ.Διονυσίου

Χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα, έξω από τον ΙΝ Αγ.Διονυσίου, ο νεωκόρος εντόπισε ως ύποπτο, κουτί και ενώ Αστυνομικός του Τμήματος Εξαρχείων πλησίασε, σημειώθηκε η έκρηξη.

Εκρηξη μικρής ισχύος υύστερα από πυροδότηση ΑΕΜ – απο πληροφορίες πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό- τοποθετημένο σε μεταλλικό κουτί, στο πεζοδρόμιο της Σκουφα, μεταξύ του café “Φίλιον” και την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι.

Έκρηξη (27/12- 07:10) εξω από τον ΙΝ Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι

Το κουτί εντόπισε ο νεωκόρος της εκκλησίας- γειτνιάζει με χώρο εστίασης και cafe- λίγο πριν ξεκινήσει η λειτουργία και ενημέρωσε την ΑΔ. Πλήρωμα περιπολικού με Αστυνομικό του τμήματος Εξαρχείων, μετέβη στο χώρο, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ δεν είχε καμία προειδοποίηση.

Αναφορές απο Αστυνομικές πηγές- σύμφωνα με μαρτυρίες- του Nantiareport.gr, αποδίδουν στο νεωκόρο τη μετακίνηση του υποπτου αντικειμένου  – μεταλλικό κουτί- με τον ΑΕΜ να ενεργοποιείται μόλις ο Αστυνομικός προσέγγισε το κουτί και στη συνέχεια προκλήθηκε η έκρηξη.

Πληροφορίες ότι στο κουτί, υπήρχε σε συνδεσμολογία ρολόι, εκρηκτική ύλη και δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό

Ελαφρά στα χερια και το πρόσωπο  τραυματίσθηκε  ο Αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 401 ενώ ο νεωκόρος προληπτικά διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό.

Ιδιαίτερο προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αν προκύψει ότι  πρόκειται για ενέργεια που είχε χώρο πυροδότησης εξωτερικά του ΙΝ Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Κολωνάκι, μία πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας.

Χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι συνθήκες και τα πραγματικά γεγονότα, σύμφωνα με τους κανόνες και το μνημόνιο ενεργειών σε περίπτωση εντοπισμού υπόπτου αντικειμενου  για το ένστολο προσωπικό, εξετάζονται για να διακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίστηκαν ο Αστυνομικός και ο νεωκόρος .

Εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΛ.ΑΣ αποδίδουν σε δοκιμαστική προσπάθεια των δραστών, την ενέργεια, με αυτοσχέδια εκρηκτική κατασκευή σε πλήρη συνδεσμολογία, με εύφλεκτο υγρό- αντί εκρηκτική ύλη- να παραπέμπει σε εκρητική μολώτοφ με  ωρολογιακή πυροδότηση.

Κατά το παρελθόν, στις πρώτες τους ενέργειες, η ΣΠΦ είχε χτυπήματα έξω από Εκκλησίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χωρίς ωστόσο να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί.

Η συνδεσμολογία του μηχανισμού εξετάζεται από τη ΔΕΕ ενώ υλικό από τις κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή αναζητείται για να εξετασθεί το περιεχόμενο τους και όσα έχουν καταγράψει πρίν την πυροδότηση του ΑΕΜ .

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μεσα στο έτος (2018) έχουν σημειωθεί 540 επιθέσεις σε θρησκευτικούς στόχους.

Σε πλήρη εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από την ΕΛΑΣ