Κεντρική Μακεδονία: Μεγάλες ελλείψεις εν όψει αντιπυρικής περιόδου|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

..«Από τότε που άρχισαν τα μνημόνια, κάθε χρόνο μειώνονται τα χρήματα για την Πυροσβεστική.. υπάρχει Πυροσβέστης, που έχει να πάρει κράνος αστικής πυρκαγιάς, εδώ και 15 χρόνια. Έχουν καθυστερήσει πολύ να δώσουν στολές και εξοπλισμό»..

image

Η αντιπυρική περίοδος άρχισε και στη Κεντρική Μακεδονία η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζεις ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό και οχήματα.
Πολλές θέσεις δεν έχουν αναπληρωθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Κεντρική Μακεδονία, εδώ και πολύ καιρό. Οι ελλείψεις που σημειώνονται σε όλη την Κεντρική Μακεδονία είναι πολλές.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικών Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Τσαλής, μας δίνει κάποιους αριθμούς για την Θεσσαλονίκη, για να αντιληφθούμε το ποσοστό των ελλείψεων. «Στη Θεσσαλονίκη, το 2006 υπήρχε υπηρετούσα δύναμη 486 πυροσβεστών, ενώ το 20016 υπάρχει υπηρετούσα δύναμη 389 ανδρών. Είναι μια δραματική μείωση των θέσεων και οι οργανικές θέσεις πλέον είναι μηδενικές» δηλώνει, ο Δημήτρης Τσαλής.
Επίσης τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν και στα οχήματα, τα οποία πολλά έχουν βλάβες και έχουν παλιώσει. «Από τότε που άρχισαν τα μνημόνια, κάθε χρόνο μειώνονται τα χρήματα για την Πυροσβεστική. Αυτό σημαίνει, πως δεν υπάρχουν χρήματα για πολλές επισκευές και για αγορά νέων οχημάτων. Υπάρχουν βλάβες σε οχήματα, αλλά προσπαθούμε να τα ανταπεξέλθουμε με ο,τι έχουμε. Οι μηχανικοί της υπηρεσίας δίνουν τον δικό τους αγώνα και κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούν στις επισκευές των οχημάτων» λέει ο πρόεδρος της Ε.Υ.Π.Σ.Κ.Μ, Δημήτρης Τσαλής . Ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στα μέσα προσωπικής προστασίας, τα οποία έχουν να χορηγηθούν αρκετά χρόνια. Όπως μας αναφέρει ο Δημήτρης Τσάλης, «υπάρχει συνάδελφος μου, που έχει να πάρει κράνος αστικής πυρκαγιάς, εδώ και 15 χρόνια. Έχουν καθυστερήσει πολύ να μας δώσουν ξανά στολές και εξοπλισμό».

Ζήτησαν ακόμα και από πυροσβέστες να στήσουν σκηνές στο Ωραιόκαστρο…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, συμβάλει και αυτή στο πρόβλημα του προσφυγικού. Στην Ειδομένη, υπήρχαν πέντε ομάδες της Πυροσβεστικής από την Κεντρική Μακεδονία που κάνανε βάρδιες. Όμως, πρόσφατα, δόθηκε μια προφορική εντολή, που ήταν εκτός των καθηκόντων τους. Ζήτησαν από πυροσβέστες της Θεσσαλονίκης, να στήσουν σκηνές σε δομές φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο, ενώ παλαιότερα έχουν μεταφέρει και κουβέρτες για τους πρόσφυγες.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσει η δουλεία του πυροσβέστη σε σχέση με το προσφυγικό. Να κάνουμε την δουλειά που είμαστε εντεταλμένοι να κάνουμε βάση συντάγματος και όχι κάτι άλλο. Επίσης πρέπει να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφαλείας» δηλώνει στο Seleo ο πρόεδρος της Ε.Υ.Π.Σ.Κ.Μ, Δημήτρης Τσαλής.


*Θεολόγος Ηλιού /seleo.gr