Κέντρα Κράτησης: Ανοίγουν και Επαναλειτουργούν σε επτά περιοχές|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Σε επαναλειτουργία θέτει η κυβέρνηση τα Κέντρα Κράτησης λαθρομεταναστών, που είχαν με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.. “αποχαρακτηριστεί”.

image

Επτά Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, οπως περιγράφονται και σε σειρά αποφάσεων, οι οποίες υπογράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με ρεπορταζ στον «Ελεύθερο Τύπο», πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα.
Προκειμένου να εξασφαλισθούν κονδύλια για τη λειτουργία τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, ο Γ.Γ Δημόσιας Τάξης, Δ.Αναγνωστάκης, υπέγραψε «Συμφωνία Επιδότησης» στην ΕΛ.ΑΣ, γι τη σίτιση και καθαριότητα στα Κέντρα, παρουσία ψυχολόγων ενώ βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές για την ενεργοποίηση επαναπροώθησης λαθρομεταναστών από τα Κέντρα Κράτησης στις χώρες τους. Η λειτουργία των Κέντρων Κράτησης απασχόλησε και τις συναντήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η ΕΛΑΣ είναι υπέυθυνη για τη λειτουργία 7 κέντρων, χωρητικότητας περίπου 6.127 ατόμων.

  • Στην Αμυγδαλέζα Ν. Αττικής
  • Στο Κεντρικό (Πέτρου Ράλλη)
  • Στο Φυλάκιο Ορεστιάδας
  • Στην Κόρινθο
  • Στην Ξάνθη
  • Στη Λέσβο
  • Στο Παρανέστι Ν. Δράμας

Για την ανάγκη λειτουργίας των Κέντρων Κράτησης μίλησε την περασμένη εβδομάδα και ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει στόχο να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν με έμφαση στο να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ο αρμόδιος επίτροπος, πρόσθεσε ότι εκτός από την υποχρέωση λειτουργίας των hot spots, «χρειάζονται, επίσης, Κέντρα Κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και αν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά» ενω σηνειωσε οτι θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής.


*«Ελεύθερος Τύπος »