Κατηγορούμενος για παράνομο εμπόριο προστατευόμενου είδους χελιών, καθηγητής των ΤΕΙ

Καθηγητής των ΤΕΙ Μεσολογγίου, φέρεται να εμπλέκεται σε λαθρεμπορία προστατευόμενου είδους χελιών από την Ισπανία.

Σε συντονισμένη επιχείρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν (03/02) στο Τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», και στο Μεσολόγγι, όπου λειτουργούσε η παραλήπτρια εταιρεία, τέσσερα άτομα ως εμπλεκόμενοι στην παράνομη διακίνηση προστατευόμενης πανίδας. Μεταξυ των συλληφθέντων καθηγητής των ΤΕΙ Μεσολογγίου ο οποίος φέρεται να διαδραμάτιζε ρόλο στην παράνομη δραστηριότητα ως μεσάζοντας ώστε να φτάνουν τα χέλια στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές διακριβώνουν εισφοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη λαθρεμπορία των χελιών.

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής επιχείρησης, της Europol σε συνεργασία με την Τελωνειακή Υπηρεσία και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε κύκλωμα με παράνομη δραστηριότητα, στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις και αφορούσε στην παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου είδους χελιών (Anguilla Anguilla/ υαλοχελών) από την Ισπανία στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια εξάγονταν παράνομα στην Κίνα.
Το συγκεκριμένο είδος χελιών, απαγορεύεται να εξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 338/1997 «για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους» (Διεθνής Σύμβαση CITES).

Τα χέλια αλίευαν ζωντανά στην Ισπανία με τη γέννησή τους και τα εξήγαγαν από την Ισπανία μέσω Ελλάδος στην Κίνα.

Τους νεοσούς, αλίευαν ζωντανούς στα ύδατα της Ισπανίας (από ισπανική εταιρεία) στην οποία αποδίδεται το επιχειρησιακό κέντρο τoυ κυκλώματος και με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας ταξίδευαν στην Ελλάδα και με τη μεσολάβηση ελληνικών επιχειρήσεων ακολουθούσε η παράνομη εξαγωγή τους στη Κίνα.

Χέλια

Οι παραλήπτες έμποροι στην Κίνα προέβαιναν στην εκτροφή – πάχυνσή- των χελιών, και στη συνέχεια τα πωλούσαν προς περίπου #€1.500 το κιλό, καθώς στη χώρα τα χέλια, αποτελούν εκλεκτό έδεσμα.

Η έρευνα συνεχίζεται.