Κατασχέθηκαν δύο τόνοι κάνναβης- «Κινηματογραφική» καταδίωξη ταχύπλοου με ναρκωτικά ανοιχτά των Οθωνών

Εναέρια του FRONTEX, εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος, στο οποιο μετέφεραν εκατόν είκοσι δύο δέματα φυτικής κάνναβης, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φθάνουν σε βάρος τους 2 τόνους.

Από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Οθωνών πληρώματα σκαφών της ελληνικής και της ιταλικής ακτοφυλακής περισυνέλλεξαν ταπό δέματα φυτικής κάνναβης βάρους περίπου 2τόνων. Προηγήθηκε μεγάλη επιχείρηση, με εναέρια μέσα της FRONTEX, καθώς υπήρχε πληροφορία για τον εντοπισμό του ταχυπλοου σκάφους με τρεις επιβαίνοντες, το οποίο μετέφερε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών προς την Αλβανία.

Ενημερώθηκε  (03/01) η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος από τις ιταλικές Αρχές ότι αεροσκάφος FRONTEX, που εκτελούσε περιπολία ανοιχτά των ιταλικών ακτών, εντόπισε ταχύπλοο, έμφορτο με μεγάλη ποσότητα δεμάτων φυτικής κάνναβης και κατευθυνόταν προς τις αλβανικές ακτές, διερχόμενο από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Οθωνών.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση για τον εντοπισμό του σκάφους στην οποία συμμετείχαν πέντε περιπολικά σκάφη και ελικόπτερο του Λιμενικού με ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν και εναέρια μέσα FRONTEX.

Το ταχύπλοο εντοπίστηκε και ακολούθησε καταδίωξη, με τους τρεις επιβαίνοντες να απορρίπτουν τα δέματα με τις ναρκωτικές ουσίες στη θάλασσα. Η καταδίωξη συνεχίστηκε και στα αλβανικά χωρικά ύδατα, με σχετική άδεια των αλβανικών Αρχών, με τη συνδρομή σκαφών της ιταλικής Ακτοφυλακής, και τη συνδρομή των αλβανικών Αρχών.

Κατα την προσπαθεια του χειριστή του σκάφους να διαφύγει της καταδίωξης, προσάραξε με μεγάλη ταχύτητα σε βραχώδη ακτή της Αλβανίας, με συνέπεια να παρουσιάσει εισροή υδάτων, ενώ οι τρεις επιβαίνοντες κατάφεραν να διαφύγουν. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε από περιπολικά σκάφη του Λιμενικού.

Τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής έχουν περισυνελέξει- μέχρι στιγμής- 110 συσκευασίες με ναρκωτικές ουσίες και άλλα 12 δέματα τα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και τυχόν ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών συνεχίζονται.