Κανδήλα- Ξηρομέρου: Δυο ανήλικα κορίτσια και δύο νεαρές μητέρες,τα θύματα δολοφονικής μανίας τέως χωροφύλακα|Αρχειοθήκη

Εγκλήματα, με θύματα μικρά παιδιά, σοκάρουν και προκαλούν αποτροπιασμό ενώ για τον δράστη, εκφράζεται αποστροφή και εκδικητική εμπάθεια. Το έγκλημα που διαπράχθηκε στις αρχές του 1991, στην Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, είχε θύτη έναν 71χρονο, ο οποίος έπειτα από καυγά στο καφενείο με δύο αδέλφια- θαμώνες, έβαψε τα χέρια του με το αίμα των δυο μικρών κοριτσιών και των δυο νεαρών συζύγων τους.
Η τοπική κοινωνία, δεν ξέχασε ποτέ..

Ήταν 15 Φεβρουαρίου του 1991. Στο καφενείο στο παραθαλάσσιο χωριο του Μύτικα, που απείχε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την Κανδήλα Ξηρομέρου, ο 71άχρονος Νίκος Μούτος, ένας ιδιόρρυθμος συνταξιούχος του Υπουργείου Εργασίας , πρώην χωροφύλακα -το 1950 παραιτήθηκε από τη Χωροφυλακή- λογόφερε με τους αδελφούς Θανάση και Λεωνίδα Κατσιπάνου, κατοίκους του χωριού. Μαρτυρίες εκείνες της εποχής αναφέρουν πως ένας εκ των δυο αδερφών χαστούκισε τον 71άχρονο, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον τους με περίστροφο, χωρίς να τους τραυματίσει. Στη συνέχεια βαθύτατα προσβεβλημένος, έφυγε από τον Μύτικα για το σπίτι του στην Κανδήλα- από εκεί, πήρε το κυνηγετικό του όπλο και ένα μαχαίρι και επέστρεψε πάλι στο καφενείο. Ήταν η κόρη του 71χρονου, που αντιλήφθηκε τις κινήσεις του πατέρα της και τηλεφώνησε στο καφενείο ώστε να προλάβει το κακό. Τα δυο αδέρφια απομακύνθηκαν από το καφενείο αλλά ο συνταξιούχος είχε καταληφθεί από δολοφονική μανία.. Περίπου δύο ώρες αργότερα, άνοιξε ο κύκλος του αίματος – ο Γιάννης Μούτος οπλίστηκε “σαν αστακός”, με καραμπίνα, περίστροφο και μαχαίρι, κατευθύνθηκε στα Κατσιπανέϊκα- στα σπίτια των δύο αδελφών.
Αρχικά, βρέθηκε στο σπίτι του Αθανασίου Κατσιπάνου. Εκεί η σύζυγος του Δήμητρα,27 ενημερώθηκε τηλεφωνικά, άλλα δεν μπόρεσε με τα παιδιά της και την πεθερά της στο σπίτι, δεν μπορούσε να μετακινηθεί, οπότε και κλείδωσε την εξωτερική πόρτα της οικίας. Ο Γιάννης Μούτος πυροβόλησε την κλειδαριά και εισέβαλλε στην κατοικία. Η 27χρονη μητέρα, έπιασε το όπλο και επιχείρησε να το αποσπάσει από το δράστη, ο οποίος με μαχαίρι που έφερε στην κατοχή του, την τραυμάτισε στα χέρια και στη συνέχεια στο λαιμό. Συνεπεία των τραυμάτων της, η 27άχρονη, κατέληξε. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μούτος εισήλθε στο εσωτερικό της οικίας, όπου αντίκρισε τρομαγμένα τα δυο κοριτσάκια της οικογένειας, την Κωνσταντίνα 7 χρονών και τη Μαριάννα 5 χρονών, και πυροβολησε εξ’επαφής τα παιδιά. Η Κωνσταντίνα υπέκυψε αμέσως στα τραύματά της, ενώ η Μαριάννα ξεψύχησε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο μέσα στο αυτοκίνητο.
Ο Γιάννης Μούτος, στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στην οικία του δεύτερου αδελφού, Λεωνίδα Κατσιπάνου. Η 27άχρονοη σύζυγός του Γεωργία Κατσιπάνου, είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά, και είχε εγκαταλείψει την οικία, μέσα στηνοποία βρισκόταν κατάκοιτη η μητέρα του Κατσιπάνου, Κωνσταντίνα,67 την οποία πυροβόλησε και παρά το σοβαρό τραυματισμό της, διέφυγε τον κίνδυνο ζωής. Ο Γιάννης Μούτος, στη συνέχει κατευθύνθηκε προς το σφαιριστήριο, όπου είχε καταφύγει η Γεωργία Κατσιπάνου για να γλιτώσει. Πυροβόλησε μια φορά εξωτερικά και στη συνέχεια εισέβαλλεστο χώρο,  μπροστά στα μάτια περίπου δεκαπέντε νεαρών, την πυροβόλησε την 25άχρονη και τη σκότωσε.
Κατά την απομάκρυνσή του από το σφαιριστήριο, ο Γιάννης Μούτος, πέρασε μπροστά από τρία καφενεία της Κανδήλας. Κάποιοι χωριανοί, επιχείρησαν νατον αφοπλίσουν, χωρίς όμως και να τα καταφέρουν.

Ο δράστης, επέστρεψε στο σπίτι του και μέσα σε ένα δωμάτιο αυτοπυροβολήθηκε με την ίδια καραμπίνα. Συγχωριανοί του και Αστυνομικοί που είχαν ήδη ενημερωθεί για τα φονικά, τονεντόπισαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Ο Γιάννης Μούτος, παραπέμφθηκε σε δίκη, καταδικάστηκε σε βαρύτατες ποινές, και πέθανε στη φυλακή.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport