ΚΑΥ Καλών Νερών: Επέβαλλαν σε Στέλεχος του ΣΞ να αναλάβει Ναυαγοσωστική κάλυψη…  χωρίς να γνωρίζει κολύμπι

Καταγγελία της Π.Ο.Ε.Σ. Και της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ., απέστειλαν επιστολή προς τον Αρχηγό

Ενόψει της έναρξης θερινής περιόδου και λειτουργίας των ΚΑΥ για τους ένστολους και τις οικογένειές τους, η καταγγελία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.), επισημαίνει “..οφείλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι τα στελέχη δεν είναι όλα για όλα τα καθήκοντα. Ο καθείς εφ’ώ ετάχθη”.

Σύμφωνα με τη καταγγελία ζητήθηκε από τις Μονάδες της Φρουράς Καστοριάς να υποβληθούν προτάσεις όσων επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να λάβουν πιστοποίηση Ναυαγοσώστη, προκειμένου να επανδρώσουν το  ΚΑΑΥ Καλών Νερών την προσεχή παραθεριστική περίοδο. Επιλέχθηκε στελεχος του ΣΞ, μετά από επιθυμία του ιδίου,  όμως μετατέθηκε σε περιοχή εκτός της Ζώνης Ευθύνης του Γ’ ΣΣ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να συμμετάσχει στην εκπαίδευση και η θέση να παρέμεινε κενή.

Ωστόσο η  Μονάδα στην οποία ανήκε ο στρατιωτικός, διατάχθηκε να προτείνει αντικαταστάτη, χωρίς να εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον και πρότεινε στέλεχός της, αναφέροντας ωστόσο ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν επιτρέπουν την αποδέσμευσή του.

Το στέλεχος της Μονάδα υπέβαλλε αναφορά, στην οποία, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι καταρχήν δεν επιθυμεί τη συμμετοχή στην συγκεκριμένη εκπαίδευση, αλλά το βασικότερο, δεν γνωρίζει κολύμβηση, γεγονός που τον καθιστά ακατάλληλο για την εκπλήρωση του συγκεκριμένου καθήκοντος, και η αναφορά προωθήθηκε στην ιεραρχία.

Η ένσταση του απορρίφθηκε και, τη 18η Ιουνίου 2020 ενημερώθηκε ότι θα παρακολουθήσει την εκπαίδευση και ήταν υπόχρεος να προβεί σε υγειον7μικες εξετάσεις όπως προβλέπεται για τους υποψήφιους εξετάσεων Ναυαγοσωστικής  και οφειλε να προμηθευτεί από το ελεύθερο εμπόριο και με προσωπικά του έξοδα τον απαραίτητο εξοπλισμό μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (22/06-08.30)  οπότε και οφείλει να παρουσιαστεί για την παροχή οδηγιών.

Επειδή θεωρούμε το γεγονός πολύ σοβαρό, καθόσον μπορεί να φέρει το ίδιο το στέλεχος, αλλά και οποιονδήποτε λουόμενο, ιδίως δε τα μικρά παιδιά, σε δύσκολη κατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος, εκ του οποίου αναγκαστικώς θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, διερεύνηση των στοιχείων και αντικατάσταση, εφόσον καταστεί αναγκαίο, του υπόψη στελέχους, εξετάζοντας τη δυνατότητα πρόσληψης επαγγελματία ιδιώτη ναυαγοσώστη, αλλά και επανεξετάζοντας εξ υπαρχής την όλη διαδικασία κατάρτισης ναυαγοσωστών για τις ανάγκες των ΚΑΑΥ κατά τις παραθεριστικές περιόδους.

Στην Ένωσή μας περιήλθαν πληροφορίες ενός περιστατικού που είναι σε εξέλιξη το οποίο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχείρισης προσωπικού και φωτογραφίζει μια κατάσταση που δεν τιμά κανέναν.

Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ. απευθύνει έκκληση, ώστε να επανεξεταστεί το πλαίσιο της ως άνω διαδικασίας και να δοθεί λύση στην περιπέτεια που υποβάλλεται ο συνάδελφός μας, χωρίς δική του υπαιτιότητα.
______________________________

* enoplos.gr