Ηράκλειο, Κρήτης: Εκπαίδευση της 3ης ΕΜΑΚ σε “διάσχιση φαραγγιών” (VIDΕΟ)

Ολοκληρώθηκε η τακτική και προγραμματισμένη εκπαίδευση των στελεχών της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης σε “διάσχιση φαραγγιών” η οποία πραγματοποιήθηκε σε φαράγγι στα νότια του Ηρακλείου

Οι πέντε άντρες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, με εμπειρία των διασωστών στην ασφαλή “διάσχιση φαραγγιών” (canyoning), ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευση, στο φαράγγι της Πορτέλας στα νότια του Ηρακλείου, από εκπαιδευτές- moniteur, με κατάρτιση στο canyoning στη Γαλλία και την Ισπανία.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης είχε διάρκεια 5 ωρών, στην επιδέξια διαχείριση περιστατικών εντός των φαραγγιών, απεγκλωβισμό πολιτών σε κίνδυνο εντός φαραγγιών, είτε για αθλητισμό, είτε για τουριστικό σκοπό. Η εκπαίδευση canyoning είχε ως σκοπό τον εγκλιματισμό των εκπαιδευόμενων – διασωστών της ορειβατικής ομάδας έρευνας και διάσωσης της 3ης ΕΜΑΚ, εντός των φαραγγιών, την προσέγγιση και περίθαλψη θύματος, του απεγκλωβισμού και της μεταφοράς του.

Στην άσκηση συμμετείχε και η ομάδα Ίκαρος της 3ης ΕΜΑΚ, με εκπαίδευση ως “ΣμηΕΑ” (Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, drone) υπό την επίβλεψη του υποδιοικητή Νίκου Παπαλεωνίδα , σε συνδρομή στον εντοπισμός ατόμων σε ορεινούς όγκους.

Η 3η ΕΜΑΚ έχει υπό την επίβλεψη της, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η εκπαίδευση τελούσε υπό την ευθύνη και επίβλεψη του Διοικητή της 3ης ΕΜΑΚ, Επιπυραγού Σταύρου Καλογιαννάκη.​