Υπ. Δικαιοσύνης: “Ενημερώσετε μας ποσοι ξένοι τρομοκράτες μαχητές έχουν στατολογηθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί στη Φυλακή που διευθύνετε” (Εγγραφο)

Με έγγραφο το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει την παρουσία και ενεργοποίηση εξτρεμιαστικών στοιχείων στις φυλακές της χώρας με δράσεις και διασύνδεση με το Ισλαμικού Κράτος .

Έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τους Διευθυντές  των Σωφρονιατικών Καταστηματων της επικράτειας, γινεται παραδοχή της παρουσίας στην ελληνική επικράτεια ακραίων στοιχείων, και έρχεται να επιβεβαιώσει τις έντονες ανησυχίες, από Υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως είχαν κατά καιρούς εκφραστεί για την παρουσία “πυρηνα” εξτρεμιαστικών στοιχείων στις φυλακές της χώρας με δράσεις και διασύνδεση με το Ισλαμικού Κράτος .

ΟΗΕ_nantiareport.gr

Το έγγραφο που παρουσιάζει το nantiareport.gr, με θέμα “ΟΗΕ αίτημα παροχής πληροφοριών για ξένους τρομοκράτες μαχητές -ριζοσπαστικοποίηση στις φυλακές” διαβιβάστηκε στα Καταστήματα κράτησης ως “επείγον” την περασμένη Παρασκευή  (11/11). Με αυτό, ζητείται από τους προϊσταμενους όλων των Σωφρονιατικών Καταστημάτων να παρέχουν εγγράφως ενημέρωση σχετικά με τους αλλοδαπούς κρατούμενους οι οποίοι εκδηλώνονται συμπεριφορές εξτρεμιαστικών στοιχείων, ύστερα από αίτημα του ΟΗΕ .

Όπως είχε παρατηρηθεί στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, οι Ελληνικές φυλακές παρέχουν “έδαφος” για την ανάπτυξη θυλάκων εξτρεμισμού, καθώς στις φυλακές λόγω συνωστισμού αλλοδαποί μουσουλμάνοι με ακραίες ιδεολογίες έχουν καταφέρει να εντάξουν στις “τάξεις” τους, άλλους εγκλείστους.

Στις ελληνικές φυλακές σε ποσοστό κρατουμένων, που ανέρχεται ήδη σε 5%, προέρχεται από χώρες στις οποίες οι τζιχαντιστές έχουν ενεργό δράση- Συρία, Αλγερία, Ιράκ, Μαρόκο Λιβύη.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης μουσουλμάνων στην Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης εισροής λαθρομεταναστών, μεταξύ των οποίων είχουν εντοπιστεί στελέχη ισλαμικών ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων ενταγμένων στον ISIS, οι ελληνικές Αρχές έχουν  δημιουργήσει “Ομάδα Διωξης Τζιχαντιστών” (από το 2014) ενω έχει εκπονηθεί σχέδιο εκπαίδευσης προσωπικού πρώτης γραμμής. Πρόκειται για «δεξαμενή» 62 εκπαιδευτών -από υπηρεσίες Ασφάλειας, Αντιτρομοκρατικής και Πληροφοριών- οι οποίοι εκπαίδευσαν 130 στελέχη από συναρμόδιες υπηρεσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Χανιά, Αλεξανδρούπολη.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε προβεί στη σύλληψη δύο τζιχαντιστών, σε Θεσσαλονίκη και Ορεστιάδα- ένας Γάλλος υπήκοος τα στοιχεία του οποίου περιλαμβανοταν στη λίστα της γαλλικής Αντιτρομοκρατικής για τη σφαγή στο «Μπατακλάν» και ένας Γερμανός υπήκοος, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού στο Ανόβερο.

Ήταν η έκθεση  του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) με έδρα το Λονδίνο- σχεδόν πειν ένα μήνα -σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές φυλακές είναι «φυτώριο» για τους τζιχαντιστές και τα δίκτυα στρατολόγησης επιλέγουν να βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους εγκλεισμού προκειμένου να στρατολογήσουν νέα μέλη έτοιμα για δράση.

Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας επισημαίνεται στην έκθεση, με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις να εγκαταλείπουν τα θρησκευτικά σχολεία για να στρατολογήσουν υποψήφια μέλη με ευκολία. Οι φυλακές αποτελούν μια δεξαμενή νέων και οργισμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση, ιδιαίτερα όταν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Έτσι οι κρατούμενοι που θεωρούνται πιο «ευάλωτοι» σε έναν τέτοιο κίνδυνο μπαίνουν στο μικροσκόπιο επαγγελματικής παρακολούθησης τόσο πριν όσο και μετά την αποφυλάκισή τους.

Ο Πίτερ Νιούμαν, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου, τονίζει: «Παρατηρούμε ότι η ριζοσπαστικοποίηση γίνεται με διαρκώς ταχύτερους ρυθμούς μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η έκτιση ποινής για κάποιο αδίκημα διευκολύνει το πέρασμα στον εξτρεμισμό και τις εκδηλώσεις ακραίας βίας».

Οι ερευνητές του ICSR βασίστηκαν στα προφίλ 79 Ευρωπαίων τζιχαντιστών – από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία– οι οποίοι μετέβησαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη. Μεταξύ των τζιχαντιστών που εξέτασε το ICSR, το 57% βρέθηκε για ένα διάστημα στη φυλακή πριν τη ριζοσπαστικοποίησή του και τουλάχιστον το 27% όσων φυλακίστηκαν ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν εξέτιε την ποινή του.

Σε 5.000 εκτιμάται ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα και το ΙΚ για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ.