“Ιόλας” και “Δάρδανος” από την ΓΓΠΠ για τις φυσικές καταστροφές

Αλλάζουν όλα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΓΓΠΠ, με τα Σχέδια ΔΑΡΔΑΝΟΣ και ΙΟΛΑΟΣ για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών

Ο Δάρδανος, γιός του Δία και Ηλέκτρας κόρης του Άτλαντα, ήταν μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας, που έζησε στα χρόνια μετά τον κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με το Διόνυσο τον Αλικαρνασσέα, ο Δάρδανος έφυγε απ’ την Αρκαδία για να ιδρύσει μια αποικία στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Ο Δάρδανος βρέθηκε στην Σαμοθράκη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ιασίωνα και την αδελφή του Αρμονία κατά την διάρκεια ενός κατακλυσμού στον οποίο βούλιαξε το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

O Ιόλαος ήταν γιος του ετεροθαλούς αδελφού του Ηρακλή, βοηθός και συμπαραστάτης του τελευταίου τον οποίο υποστήριζε στην επιτέλεση των άθλων του.

 

Τα δύο Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Διαχείρισης Βραχείων Συνεπειών με κωδικές ονομασίες “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” για στις πλημμύρες και “IΟΛΑΟΣ” για τις δασικές πυρκαγιές, περιγράφουν την επιχειρησιακή, άμεση και συντονισμένη απόκριση στη διαχείριση κινδύνων από την εκδήλωση καταστροφών, όλων των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο- ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, Δ/νσεις Υπουργείων, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, κ.α ., σύμφωνα με το νέο δόγμα και δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) όπως αυτή προκύπτει βάσει του (Ν.4623/19)

Το σχέδιο δράσης με την κωδική ονομασία «Δάρδανος», περιλαμβάνόνται οι χάρτες εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την τελευταία τετραετία έχουν αποσταλεί στους Δήμους ώστε να λάβουν εγκαίρως μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρών, με έργα που πρέπει να γίνουν, ενώ αναφέρονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες καθώς προκύπτουν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, όπως στις περιπτώσεις καθαρισμού ρεμάτων αρμοδιότητα που υπάγεται στις Περιφέρειες ή ο καθαρισμός του δικτύου ομβρίων υδάτων ευθύνη των Δήμων.

Στην Αττική, εννέα περιοχές είναι στο «κίτρινο», στις πλέον ευάλωτες περιοχές για εκδήλωση πλημμύρας σε εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη που περιλαμβάνεται στο νέο «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων», με την ονομασία «Δάρδανος», που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Οι περιοχές αύτες, είναι η παράκτια ζώνη Σαρωνίδας-Αναβύσσου-Παλαιάς Φώκαιας, τη χαμηλή ζώνη Λουτρακίου, την περιοχή των Μεσογείων, τη χαμηλή ζώνη Μεγάρων-Νέας Περάμου, τη χαμηλή ζώνη Ασπροπύργου-Ελευσίνας, τη χαμηλή ζώνη της τεχνητής λίμνης Μαραθώνα, την παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, τη λεκάνη του Κηφισού και τις παράκτιες περιοχές Βάρης-Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.

Με κίτρινο οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας.και με γαλάζιο οι ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας

Το σχέδιο «Δάρδανος» των 135 σελίδωντης ΓΓΠΠ, είναι βασισμένο στο αντίστοιχο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Σε αυτό προσδιορίζονται αναλυτικά οι ρόλοι κι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας σε έργα και δράσεις πρόληψης κι ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και παρέχονται συντονιστικές οδηγίες για την από κοινού αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών.που έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση καταστροφών.

[pdf-embedder url=”http://www.nantiareport.gr/wp-content/uploads/2019/12/ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ.pdf”]

Ανάλογη είναι η καταγραφή και τις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές και αυτές που εντοπίζεται πυκνή βλαστηση, το είδος της και τις Αρχές και τους Φορείς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, σε επιχειρησιακή ανταπόκρισης στο ενδεχόμενο κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Το σχέδιο έχει λάβει την κωδική ονομασία «Ιόλαος»

[pdf-embedder url=”http://www.nantiareport.gr/wp-content/uploads/2019/12/sxedio_drasewn_plimiron_2019.pdf_2.pdf”]

Παρουσίαση του σχεδιασμού με τις κωδικές ονομασίες “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” για στις πλημμύρες και “IΟΛΑΟΣ” για τις δασικές πυρκαγιές, θα παρουσιαστεί σε Συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, την Δευτέρα, 025 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12.00.