Interpol : Προειδοποίηση – Εκμεταλλεύονται το άγχος που δημιουργεί η εξάπλωση του κορωνοϊού για απάτες .. online

Η Interpolπροειδοποιεί για οικονομική απάτη που συνδέεται με το COVID-19

Χειρουργικές μάσκες αντισηπτικά και άλλες ιατρικές προμήθειες σε υψηλή ζήτηση που που δημιουργούν ελλείψεις στα καταστήματα λιανικής εν μέσω της πανδημίας COVID-19, εμφανίζονται σε διαθεσιμότητα σε ηλεκτρονικά καταστήματα, και  λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ισχυρίζονται ότι διατίθενται προς πώληση σε online εμπόριο. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι που προπληρώνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά αντί να λάβουν αντικαταβολή τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει , διαπιστώνουν ότι τα χρήματά τους, έχουν εξαφανιστεί στα χέρια των απατεώνων. Πρόκειται για μία από τις οικονομικές απάτες που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας, όπως έχουν αναφερθεί από τις Διωκτικές Αρχές των κρατών μελών της.

Σε μία μόνο περίπτωση που αναφέρθηκε στην Interpol η οικονομική ζημία ανέρχεται σε $100.000 . Πρόκειται για περίπτωση με το θύμα να εδρεύει στην Ασία που πραγματοποίησε πληρωμές σε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ελέγχονταν εν αγνοία του από οικονομικούς εγκληματίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με τη βοήθεια της INTERPOL, οι εθνικές αρχές μπόρεσαν να μπλοκάρουν μερικές από τις πληρωμές, αλλά άλλες μεταφέρθηκαν γρήγορα από τους εγκληματίες σε δεύτερους και ακόμη και σε τρίτους τραπεζικούς λογαριασμούς προτού εντοπιστούν και δεσμευτούν.

“Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται το φόβο και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο COVID-19 για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες που προσπαθούν να προστατεύσουν την υγεία τους και  των οικείων τους”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Interpol Jürgen Stock.

“Όποιος σκέφτεται να αγοράσει ιατρικές προμήθειες σε online εμπόριο θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι μια νόμιμη, αξιόπιστη εταιρεία, διαφορετικά τα χρήματα μπορούν να χαθούν σε αδίστακτους εγκληματίες”, κατέληξε ο επικεφαλής της Interpol.

Απάτη με τον … COVID-19

Η Interpol εφιστά την προσοχή όσων προβαίνουν σε onlineαγορές σε ιατρικά εφόδια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας στον τομέα της υγείας, καθώς εντοπίζονται περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και επιδίδονται σε οικονομικές απάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες μιμούνται νόμιμες εταιρείες, χρησιμοποιώντας παρόμοιες ονομασίες, ιστότοπους και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους πολίτες, ακόμη και μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενημερώσεων στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Μέχρι στιγμής, η Interpol συνέδραμε σε περίπου 30 περιπτώσεις απάτης με αφορμή τον COVID-19 στην Ασία και την Ευρώπη, με κλείδωμα 18 τραπεζικών λογαριασμών και δέσμευση  άνω των $730.000 σε ύποπτες απατηλές συναλλαγές.

Οι απάτες περιλαμβάνουν:

Τηλεφωνική απάτη – οι εγκληματίες καλούν θύματα που προσποιούνται ότι είναι κλινικοί ή νοσοκομειακοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ένας συγγενής του θύματος έχει αρρωστήσει τον ιό και να ζητήσει πληρωμές για ιατρική περίθαλψη.
Phishing – μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα οποία ισχυρίζονται ότι προέρχονται από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, με σκοπό να εξαπατήσουν  τα θύματα να παρέχουν προσωπικά διαπιστευτήρια ή λεπτομέρειες πληρωμής ή να ανοίξουν ένα συνημμένο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό.

Αποκλεισμός και ανάκτηση δόλιας πληρωμής

Η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων της Interpol ενημερώνεται διεξοδικά από τις χώρες μέλη σε σχεδόν καθημερινή βάση σχετικά με τις περιπτώσεις απάτης και δέχεται αιτήσεις βοήθειας για την παύση  δόλιων πληρωμών. Από την ανάλυση δεδομένων, τα στοχευόμενα θύματα εντοπίστηκαν κατά κύριο λόγο στην Ασία, με τους δράστες να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς  σε χώρες της Ευρώπης, για να εμφανίζουν τις δραστηριότητες τους, στα στοιχεία της εταιρείας που πλαστοπροσωπείται.

Η INTERPOL έχει επίσης εκδώσει  ανακοίνωση προς τις Αρχές σε όλα τα 194 κράτη μέλη της για το νέο είδος απάτης.

Οδηγίες αποφυγής ηλεκτρονικής απάτης :
Αν αναζητάτε ηλεκτρονική αγορά για ιατρικές προμήθειες ή να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσεις που προσφέρουν ιατρική υποστήριξη, να είστε προσεκτικοί για ενδείξεις  πιθανής απάτης ώστε να προστατεύσετε από οικονομική απάτη.

Επαληθεύστε ανεξάρτητα του συνδέσμου την εταιρία / άτομο που προσφέρει τα στοιχεία πριν από την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε αγορών.
Στους ψευδείς ιστότοπους – οι εγκληματίες συχνά χρησιμοποιούν μια διεύθυνση ιστού που μοιάζει σχεδόν με την νόμιμη διεύθυνση, π.χ. ‘abc.org’ αντί για ‘abc.com’.
Ελέγξτε την εταιρείας πριν πραγματοποιήσετε μια αγορά – καταγγελίες πελατών ότι δεν έχουν λάβει τα εμπορικά στοιχεία
Να είστε επιφυλακτικοί εάν σας ζητηθεί να κάνετε μια πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα από εκεί όπου βρίσκεται η εταιρεία.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας, ώστε η πληρωμή να διακοπεί.
Μην επισκέπτεστε συνδέσμους ή ανοίγετε συνημμένα που δεν περιμένατε ως αποστολή ή προέρχονται από άγνωστο αποστολέα.
Να είστε επιφυλακτικοί με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσφέρουν ιατρικό εξοπλισμό ή να ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία για ιατρικούς ελέγχους – οι νόμιμες υγειονομικές αρχές κανονικά δεν επικοινωνούν με το ευρύ κοινό ηλεκτρονικά.