Ίμια: Τουρκικό ναυαγοσωστικό εμβόλισε από αριστερά σκάφος του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ

Εμβολισμό σκάφους του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ από τουρκικό ναυαγοσωστικό στην πρύμνη και “παρά τω ισχύω” από τα αριστερά. Το ελληνικό σκάφος επιστρέφει στον Πειραιά για επισκευές. Το πλήρωμα δεν τραυματίσθηκε.

Χοντραίνουν το παιχνίδι οι Τούρκοι στην περιοχή των Ιμίων, με τον εμβολισμό από τουρκική ακταιωρό σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), που περιπολούσε στην περιοχή, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, μία μόλις μέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του απόστρατου αντιναυάρχου Τζεμ Γκιουρντενίζ στην εφημερίδα «Μιλλιέτ», ότι «υπενθυμίζουμε πως όποτε (οι Έλληνες) συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μπορούμε να δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική αποστολή της Κύπρου και τα Ίμια».

Και πριν περάσουν 24 ώρες από τις δηλώσεις αυτές, και μερικά 24ωρα από τις αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου Γενικού Επιτελάρχη στρατηγού Ακάρ, ήλθαν να γεγονότα να επιβεβαιώσουν την προκλητικότητα της Άγκυρας, αλλά και «να πάρουν το αίμα τους πίσω» αναφορικώς με το προ δύο εβδομάδων περιστατικό της «επακουμβίσεως» της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» με σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, που λόγω αφενός της αποφασιστικής στάσεως του Έλληνος κυβερνήτου και της αντιναυτικής, αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς του αντίστοιχου Τούρκου, το περιστατικό έλαβε ευρεία δημοσιότητα. Μία δημοσιότητα που είχε αρνητικά αποτελέσματα για τους Τούρκους εξαιτίας και της απρονοησίας των Τούρκων να δημοσιοποιήσουν το βίντεό τους που απλώς επιβεβαίωνε πλήρως και στο ακέραιο την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Χθες βράδυ λοιπόν, στις 23:45, στην περιοχή των Ιμίων, το σκάφος ερεύνης και διασώσεως “UMUT” της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΓΑΥΔΟΣ» (ΛΣ-090) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προκαλώντας του, συμφώνως με τις πληροφορίες, σημαντικές ζημιές, καθώς το ελληνικό σκάφος ήταν ακίνητο στην περιοχή και παρακολουθούσε απλώς τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους!

Από ελληνικής πλευράς το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικώς και μόνο το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με το ΓΕΕΘΑ να το «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» και το όλο θέμα να απασχολεί αυτή τη στιγμή τη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο ΓΕΕΘΑ υπό τον αρχηγό ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, για να εξετάσει βεβαίως τα καθημερινά θέματα αλλά και αυτό βεβαίως λόγω της σοβαρότητός του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι χθες βράδυ μέχρι αργά πραγματοποιούσαν αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικώς της Ρόδου, στα διεθνή ύδατα, αλλά εντός του FIR Αθηνών, με εντονότατη νυκτερινή παραβατική συμπεριφορά από πλευράς της Άγκυρας, με τοπικές πτήσεις ελικοπτέρων από πολεμικά σκάφη των Τούρκων, καθώς και από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

* Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης