Ημέρα μνήμης για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ημέρα μνήμης για το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιμνημόσυνη δέηση, θα τελεστεί στο Μνημείο στην έδρα του Συντονιστικού του ΠΣ στο Χαλάνδρι.

Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου τιμώνται οι πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Η Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών καθιερώθηκε το 2006 (άρθρο 22 του Ν.3511/2006), σε ανάμνηση του πρώτου νεκρού πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος έχασε τη ζωή του 73 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, που έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης. Ο 26χρονος πυροσβέστης καταγόταν από το Πολύδενδρο Γρεβενών και ήταν πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού.

Μακρύς ο κατάλογος των πυροσβεστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή εν ώρα υπηρεσίας. Από το 1998, με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ., μέχρι σήμερα 32 Πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμός πραγματικά πολύ μεγάλος. (ενώ από το 1911 μέχρι και σήμερα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 53Πυροσβέστες)

Προς τιμήν αυτών των ηρώων, αλλά και των άλλων που προηγήθηκαν, δημιουργήθηκε το “Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών” που στέκει πλέον στον προαύλιο χώρο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι.

«Ημέρα μνήμης σήμερα (12/11) για το Πυροσβεστικό Σώμα. Τιμούμε τους Ήρωές μας, συναδέλφους που βάλαν τη ζωή τους ασπίδα για την πολιτική προστασία της πατρίδας»σχολιάζει ο πρόδρος της ΕΑΠΣ, Γιάννης Σταμούλης.

“Αναζητώντας στην πυροσβεστική ιστορία, στο τεύχος 35 του περιοδικού “Πυροσβεστική Ηχώ” 30/1/1951, βρήκα το παρακάτω απόσπασμα, όπου γίνεται αναφορά σε άλλο ένα συνάδελφο που έχασε τη ζωή του, εξαιτίας του καθήκοντος, χωρίς όμως να αναγράφεται στο ηρώον του Σώματος. ΠΥ ΗΧΩ_51Πρόκειται για τον Αρχιπυροσβέστη Νικόλαο Σταθακόπουλο, που έχασε τη ζωή του, τον Οκτώβριο του 1950, μετά από αρρώστια εξαιτίας της συμμετοχής του σε κατάσβεση πυρκαγιάς στην “Εριουργία Αττικής”, αναφέρει σε σχόλιο του, ο Πύραρχος του ΠΣ, Γιάννης Σταμούλης, προεδρος ΕΑΠΣ.