“Είμαστε μεσα στην ΕΕ, ακόμα- Εκτός εάν λιαν συντόμως, δε θα είμαστε κράτος μέλος της Σενγκεν”

Απορίες και ερωτηματικά στους Συνoριακούς Αστυνομικούς προκάλεσε η δημιουργία βίντεο απο τον FRONTEX αναφορικά με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν στο κοινο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης Συνoριακής Φύλαξης.

Στο καλοομονταρισμενο και επεξηγηματικό βίντεο που ανήρτησε ο FRONTEX, γίνεται αναφορά στην κοινή προσπάθεια των χωρών μελών της ΕΕ -εντός Σενγκεν- μέσω του Οργανισμού με τη συμμετοχή και συνεχη κατάρτιση των Συνοριακων Αστυνομικών σε κοινες εκπαιδεύσεις για τη διαχείριση της λαθομετανάστευσης.

Αν και η χωρα μας ως μέλος της ΕΕ ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές οδηγίες,  και συμμετέχει στον FRONTEX, ενω διακρίνεται πλάνο Έλληνα Αστυνομικού σε έλεγχο διαβατηρίων, στο τέλος του βίντεο, αν και γίνεται αναφορά σε ολες τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα και η ΕΛΑΣ δεν αναφέρονται..

Αυτή η παρατήρηση προκάλεσε εντονες συζητήσεις μεταξύ των Συνοριακών Αστυνομικών, ενώ έγινε “σκοπτική” αιτιολόγηση, “εις ανάμνησιν” δήλωση της πρώτης φοράς, “…εμεις εχουμε αριστερά και για την αριστερά δεν υπάρχουν σύνορα, επομένως ούτε Συνοριακοί Αστυνομικοί, τι δεν καταλαβαίνεις;” χωρίς να το “διασκεδάσουν” οι υπηρετούντες των Υπηρεσιών Συνοριφυλακής.

Εύλογα εξεφρασαν την απορία τους, Συνοριακοί, αφου παρακολούθησαν το βιντεοληπτικό υλικό, με την ΠΟΣΥΦΥ να προτίθεται άμεσα να υποβάλλει σχετικό ερώτημα για την μη αναφορά της Ελλαδας, στις χώρες που συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης.