“Ηλεκτρονικός τζόγος .. “ξέπλυμα” και νομιμότητα”

Όταν το στοίχημα και ο ηλεκτρονικός τζόγος μετεξελίσσεται σε “κατ’ οίκον ΔΝΤ”, ο “μανδύας” της νομιμότητας σε παράνομες δραστηριότητες, “πλυντήριο” της οριογραμμής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα- Κείμενο αναγνώστη-

“Όταν η Τέχνη δημιουργεί σενάρια, η πραγματικότητα- σε κάποιες περιπτώσεις-  μοιάζει να βρίσκεται σε “Μαύρα Μεσάνυχτα”!

Ήταν η έμπνευση του δημιουργού της ομώνυμης σειράς του Mega, με υψηλή τηλεθέαση και ρεαλιστική πλοκή, καθώς το σενάριο ήθελε μετα το θάνατο του ενος αδελφού, το κέντρο νυχτερινής διασκέδασης ιδιοκτησίας του, μεταβιβάζεται ως κληρονομιά στο φιλήσυχο οικογενειάρχη αδελφό του. Σύντομα “ανακαλύπτει” παράλληλες offshore, παράνομες δραστηριότητες και παράνομο τζόγο, “ξέπλυμα”, εκβιάσεις, ναρκωτικά και “γνωρίζει” ανθρώπους της νύχτας, επίορκους Κρατικούς λειτουργούς, και δικηγόρους “πρόθυμους” με προσβάσεις και “υψηλό κασέ” να “διευκολύνουν”. Παράνομες δραστηριότητες υπό νομιμοφανή λειτουργία, “Μαύρα Μεσάνυχτα”.

Για ανθρώπους που κινούνται στις παρυφές της νομιμότητας, ο παράνομος τζόγος είναι στις δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να νομιμοποιούν παράνομα εισοδήματα. Με εδρα μικρές ή  μεγάλες γειτονιές, κλειδωμένες από τα αδιάκριτα βλέμματα πίσω από βαριές πόρτες ασφαλείας, δίπλα τζάμια και το μάτι του “Μεγάλου Αδελφού” να ελέγχει την είσοδο και την παραμονή στους χώρους, λειτουργούν “αφανείς επιχειρήσεις”.

Οι παράνομοι του τζόγου, έχουν επιλέξει να λειτουργούν στη λογική του, “έχουμε το ένα πόδι στη νομιμότητα, για τις κακές ημέρες που η παράνομη δραστηριότητα εκλείψει, αλλά συνεχίζουμε να διατηρούμε τις παράνομες επιχειρήσεις τζόγου που αποφέρουν σίγουρα και αφορολόγητα χρήματα, διαφεύγοντας της φορολογίας και των δασμών του Κράτους, με το “μανδύα” της νόμιμης επιχείρησης”.

Με το κόστος επένδυσης σε νόμιμη επιχείρηση πρακτορείο μέσω του ΟΠΑΠ- με παρακράτηση των προβλεπόμενων φόρων- το ύψος ποσού επένδυσης να αγγίζει εξαψήφια ποσά (ανά κατάστημα από 110.000 €έως 130.000€)- άνθρωποι της “μαφίας του τζογου” επιλέγουν την παράλληλη λειτουργία, παράνομης επιχείρησης που διευκολύνει την εξασφάλιση των λειτουργικών δαπανών της νόμιμης επιχείρησης PlayOpap και τα “μαύρα χρήματα” να καταλήγουν στον .. “επενδυτή”.

Το επίμαχο ερώτημα ωστόσο, μπορεί να θέσει προβληματισμούς..  Το “ανελαστικό” της Δήλωσης “πόθεν έσχες” όπως αυτό προκύπτει κατά την κατάθεση των Εισοδημάτων όλων των Ελλήνων πολιτών και όσων εμπίπτουν σε φορολογικό έλεγχο εντός επικράτειας, αποτελεί σημείο ελέγχου μόνον για τα προφανή και όταν πρόκειται για εισπράξεις του Κράτους επιτρέπει “ελαστική εφαρμογή” σε παράνομους του τζόγου να λειτουργούν ως επίσημοι πράκτορες…

____________

* Η καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών εκτός από αυστηρά περιορισμένους χώρους- πρακτορεία και καζίνο- ισχύει στην Ελλάδα (2002) και με την τροποποίηση του Νομου απο το 2011 ελέγχεται και από την ΕΕΕΠ στην αποτροπή της παράνομης λειτουργίας του τζόγου εκτός νόμιμων αδειοδοτούμενων  πρακτορείων.