«Η υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας στους πολίτες της χώρας μας»

Για την ευκαιρία αναβάθμισης των Υπηρεσιών Ασφαλείας , αναφέρεται ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.ΠΣ

«Η πανδημία από τον ιό COVID – 19, που έχει κλονίσει την υφήλιο και δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια όλων των χωρών της, ακόμα και των πιο ισχυρών, που μέχρι σήμερα φάνταζαν άτρωτες στην αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων φαινομένων, ήρθε για να ανατρέψει αντιλήψεις και θεωρίες παρελθόντων ετών, ως προς την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των δημοσίων δομών αντιμετώπισης των εκτάκτων αυτών καταστάσεων.
Μετά από δύο περίπου μήνες επέλασης της πανδημίας, παρατηρούμε ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά των κυβερνήσεων για άμεση λήψη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσής της και επιβολής αυτών δια κυρίως των υπηρεσιών ασφαλείας σε συνδυασμό με την ετοιμότητα και επάρκεια των δημοσίων συστημάτων υγείας όλων των χωρών, αποτέλεσαν και τη Λυδία λίθο για τον επιτυχή περιορισμό των επιπτώσεων της μεγάλης αυτής δοκιμασίας.
Στη χώρα μας, η οποία κατά κοινή ομολογία λειτούργησε εγκαίρως και με τον ενδεδειγμένο τρόπο στην επιβολή μέτρων περιορισμού του θανατηφόρου ιού, δοκιμάστηκε επίσης και ανταπεξήλθε με τον καλύτερο τρόπο και το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, παρά τα χρόνια δομικά προβλήματα και τις παθογένειες, που επέτειναν οι δημοσιονομικές συνθήκες των δέκα τελευταίων χρόνων. Το δημόσιο σύστημα με τις περιορισμένες του δυνατότητες, μετά από μία σειρά παρεμβάσεων (ενίσχυση του προσωπικού του με άμεσες προσλήψεις, στήριξη των μονάδων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό), αντιμετώπισε επιτυχώς, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που προέκυψαν.
Η κρίση λοιπόν αυτή αποδεικνύει περίτρανα, ότι το κράτος, η θεσμική ομπρέλα των πολιτών, λειτούργησε με οργανωτική και λειτουργική επάρκεια, πετυχαίνοντας σε μεγάλο βαθμό το ζητούμενο, την προστασία της ζωής δηλαδή των πολιτών του!
Ταυτόχρονα όμως η κρίση αυτή, κατέδειξε και την αναγκαιότητα ενίσχυσης των κρατικών δομών, όπως των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλειας και υγείας στην προκειμένη περίπτωση, οι οποίες θα μπορούν να προστατέψουν τους Έλληνες πολίτες, από κάθε απειλητικό παράγοντα, όπως η πανδημική κρίση των ημερών μας.
Προσφάτως, σε μία ακόμα προσπάθεια αναδιάρθρωσης της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, η κυβέρνηση θέσπισε το Ν.4662/2020, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό την οργανωτική και λειτουργική δομή μέσω ενός νέου μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί φορείς της εν γένει κρατικής λειτουργίας.
Κυριότερος φορέας της επιχειρησιακής λειτουργίας του νέου μηχανισμού είναι αυτονόητα το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο παρά τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του, εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον οργανωμένη δομή που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή που απειλεί την δημόσια ζωή του τόπου μας.
Το Πυροσβεστικό Σώμα σήμερα, φανερά επηρεασμένο από την οικονομική κρίση που σοβεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, καλείται να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής με αρκετά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και χωρίς άλλες χρονοτριβές.
Σε λίγες ημέρες μια ακόμα αντιπυρική περίοδος αρχίζει, αυτή τη φορά μέσα στη δίνη μιας παγκόσμιας πανδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό των ημερών μας το αίσθημα αβεβαιότητας που κυριαρχεί τόσο στο επίπεδο των νέων υγειονομικών κανόνων που όλοι καλούμαστε να ακολουθήσουμε, όσο και στο οικονομικό πεδίο μέσω των τεκτονικών αλλαγών που θα επέλθουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κρίση αυτή μέσα από όλες τις συνισταμένες της, κατέδειξε την ανάγκη έμφασης στις δημόσιες δομές του κράτους, με ενίσχυση βασικών εξ αυτών, οι οποίες την ώρα της ανάγκης θα λειτουργήσουν σωτήρια και υπέρ των πολιτών του.
Ο τομέας της ασφάλειας του πολίτη είναι μία από τις βασικές αυτές δομές και το Πυροσβεστικό Σώμα, βασικός της πυλώνας.
Καθίσταται δεδομένο πλέον ότι και αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος οσονούπω θα δοκιμαστεί, χρειάζεται τη μέγιστη στήριξη της πολιτείας και σε όλα τα επίπεδα! Χρειάζονται αλλαγές που θα δημιουργήσουν έναν στιβαρό και λειτουργικό μηχανισμό κοινωνικής προστασίας, έναν μηχανισμό που θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη!
Η κρίση του κορωνοϊού, να μετατραπεί λοιπόν σε μια καλή ευκαιρία ενίσχυσης και του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω της αναδιάρθρωσής του!» , αναφέρει ο Δημήτρης Σταθόπουλος,  Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.