“Η πρόχειρη κι επιφανειακή διαχείριση της κατάστασης, υποβιβάζει το ρόλο των δικηγόρων, καθιστά αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματός μας”

Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ελπίς” συνεχίζονται ενω επίκειται νέα μεταβολή του καιρού, η Ένωση Ποινικολογων και Μαχόμενων Δικηγόρων καταγγέλλει την “πρωτοφανή αδράνεια και κωλυσιεργία” του Κρατικού μηχανισμού

Αναφέρει η ανακοίνωση των δικηγόρων- ποινικολόγων, «Αυτές οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την σημερινή εικόνα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας καθώς και στο Εφετείο Αθηνών. Πάγος παντού, σπασμένα δέντρα παντού, χωρίς κανείς να έχει φροντίσει για την απαιτούμενη σε αυτές τις περιπτώσεις ρίψη αλατιού, με αποτέλεσμα, όσοι βρέθηκαν σήμερα εκεί, να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρό κίνδυνο πτώσης.

Με τον κρατικό μηχανισμό να επιδεικνύει πρωτοφανή αδράνεια και κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα μας, ξαναζούμε τον «εφιάλτη» της περιόδου της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω Covid-19, επικρεμάμενοι πάνω από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών μας τηλεφώνων, ώστε να παρακολουθούμε συνεχώς, εάν δημοσιεύθηκε η σχετική ΚΥΑ και η συνακόλουθη ανακοίνωση της Διοίκησης του εκάστοτε Δικαστηρίου, που να εξειδικεύει τον τρόπο λειτουργίας του. Αύθις δε, παρατηρείται το φαινόμενο, οι ανακοινώσεις αυτές να δημοσιεύονται πολύ αργά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας για την επομένη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια ανασφάλεια δικαίου και άγχος στους συναδέλφους για τον χειρισμό των υποθέσεών τους.
Για ακόμη μία φορά χθες, 26/01/2022, δημοσιεύθηκε μία ΚΥΑ γενική και αόριστη, με την οποία αποφασίστηκε η παράταση της αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων για τις 27 & 28/01, η οποία όμως δεν δύναται να επιλύσει τα επιμέρους ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας κάθε Δικαστηρίου.

Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως μέχρι και τούτη την ώρα, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί συγκεκριμένη ανακοίνωση από την Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναφορικά με την παρέκταση των δικονομικών προθεσμιών κλεισίματος φακέλων πολιτικών υποθέσεων, που έληγαν στις 25, 26 & 27/01, αλλά και αυτών που θα έληγαν αύριο, 28/01/2022.
Δυστυχώς, το φαινόμενο της πρόχειρης και επιφανειακής διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης δεν τιμά κανέναν, αντίθετα υποβιβάζει τον ρόλο των δικηγόρων και καθιστά αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματός μας.»