Η ωρα του Ανακριτή για τον Μένανδρο Φουρθιώτη και τους συγκατηγορούμενούς του

Από τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής θα μεταχθεί ενώπιον του Ανακριτή σε απολογία ο Μένανδρος Φουρθιώτης απο κοινού μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του

Μετά τη 48ωρη προθεσμία που ζήτησε κι έλαβε ο Μένανδρος Φουρθιώτης και οι τρείς συγκατηγορουμενοι του, προκειμένου να προετοιμάσουν τον υπερασπιστικό τους ισχυρισμό στο πλαίσιο της απολογίας τους, αναμένεται (01/05-09.30) να μεταχθούν από τα κρατητήρια του Μεγάρου της Λ.Αλεξάνδρας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ο Μένανδρος Φουρθιώτης με την ποινική δίωξη σε βάρος του είναι κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα, το μόνο που έχει αναφέρει στις ερωτήσεις των Αστυνομικών της Δίωξης Εκβιαστών ήταν η φράση, «Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες και επιθυμώ να απολογηθώ ενώπιον του Εισαγγελέα από κοινού με τον δικηγόρο μου».

Μεταξύ άλλων πειστηρίων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών περιλαμβάνεται το κινητό στα στοιχεία Κυπρίου συνδρομητή, το οποίο  χρησιμοποιούσε ο Μένανδρος Φουρθιώτης για να συνομιλεί με τους δύο συγκατηγορουμένους. Το κινητό αυτό όπως προέκυψε ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 7 Απριλίου 2021, δέκα ημέρες πριν την επίθεση με Kalashnikov (16/04) την οποία κατήγγειλε ο ίδιος στο σπίτι του στο Διόνυσο. Από την κινητή σύνδεση προέκυψε ότι ο Μένανδρος Φουρθιώτης απέστειλε μήνυμα στον 43χρονο ποινικό μετά την ένοπλη επίθεση (16/04) με το ίδιο πολεμικό τυφέκιο με της ΔΙΑΣ στη Βαρυμπόμπη.

Όπως επιβεβαιωσε στην απολογία του ο 43χρονος, ο οποίος  αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του στην υπόθεση, «Τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου λάβατε γραπτό μήνυμα στο κινητό σας από τον Μένιο Φουρθιώτη. Μου είχε στείλει “αν υπάρχει πρόβλημα, πες μου να βοηθήσω” και άλλα τέτοια κουλά… δεν απάντησα για να μη με πρήζει».

Πεντε ημέρες αργότερα (22/04) ο Μένανδρος Φουρθιώτης κατήγγειλε και δεύτερη επίθεση στη μεζονέτα διαμονής του με αυτοσχέδια κατασκευή, η πυροδότηση της οποίας, προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της οικίας. Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο παρουσιαστής πλήρωσε το ποσό των €40.000 στους δύο συγκατηγορούμενούς του για να πραγματοποιήσουν δυο επιθέσεις, (16/04& 24/04), στη μεζονέτα του Διονύσου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής κατά την παρακολούθηση των εμπλεκομένων στην υπόθεση, οι αστυνομικοί έχουν διακριβώσει (26/04) εναν από τους τρεις κατηγορούμενους να μετέφερε σε συνεργείο στο Περιστέρι χρηματοκιβώτιο – το οποίο έχει κατασχεθεί- μέσα σε λευκό σάκο. Στο εσωτερικό του υπήρχαν 6 χαρτονομίσματα των €500, 48 χαρτονομίσματα των €100 και 277 χαρτονομίσματα των €50. Επιπλέον στην κατοχή του κατηγορούμενου Π.Γ κατασχέθηκαν €10.800 η προέλευση των οποίων εξετάζεται.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης και έγγραφα που είχε αποστείλει ο Μένανδρος Φουρθιώτης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και αξίωνε χορήγηση προσωπικής αστυνομικής συνοδεία και φρούρηση της οικίας του. Σε ένα από τα συνυποβαλλλομενα, μόλις δύο ημέρες πριν από τη σύλληψή του, μεταξύ άλλων αναφέρει, «Τι αναμένει κανείς και δη οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες; Mήπως τον ίδιο μου τον βιολογικό αφανισμό;» μια ημέρα μετά την σύλληψή του το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ προχώρησε σε απορριπτική έκδοση απόφασης αναφορικά με την προσφυγή του Μένανδρου Φουρθιώτη κατά της πρότασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ να αποσύρει τη συνοδεία Αστυνομικών που του είχε χορηγηθεί.

Όπως προκύπτει ο Μένανδρος Φουρθιώτης από το 2017 ζητούσε επίμονα, να του χορηγηθεί αστυνομική συνοδεία. Ωστόσο πηγές ενημέρωσης του NantiaReprot.gr ανέφεραν ότι οι θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες τον αντιμετωπιζαν ως «γραφική περίπτωση, που θέλει προσοχή».

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, ο Μένανδρος Φουρθιώτης αιτείται εκ νέου αστυνομική επιτήρηση του ραδιοφωνικού του σταθμού, και προσωπική συνοδεία από αστυνομικούς σε 24ωρη βάση. Η ΕΛ.ΑΣ. αποφασίζει στις 19 Δεκεμβρίου 2020 την επιτήρηση του Party FM, ωστοσο επανέρχεται με επιστολές στις 20 και 30 Δεκεμβρίου για να ζητήσει την 24ωρη φύλαξη του σταθμού.

Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 ο παρουσιαστής ενημερώνει για τηλεφωνική απειλή τοποθέτησης εκρηκτικου μηχανισμού στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ακολουθεί έλεγχος χωρίς να εντοπισθεί εκρηκτικός μηχανισμός. Την ίδια ημέρα η ΕΛ.ΑΣ. παρέχει 24ωρη επιτήρηση στον ραδιοφωνικό σταθμό Party FM, ενώ ξεκινά και η επιτήρηση του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon.

Στις 20 Μαΐου 2020 ο Μένανδρος Φουρθιώτης καταγγέλλει άτομα που τον απειλούν «δεν δίστασαν να πλησιάσουν πρόσωπο της οικογένειάς μου με το αυτοκίνητό τους, ωθώντας το προκειμένου να βγει εκτός δρόμου». Στις 23 Μαΐου 2020 επανέρχεται με νέα καταγγελία αναφέροντας ότι δύο άτομα εισέβαλαν στο studio όπου εργάζεται στο Μαρούσι και τον απείλησαν ενω στις 26 Μαΐου 2020 καταγγέλλει ακόμη μια εισβολή στον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο εργάζεται.

Καμία από τις καταγγελίες του Μένανδρου Φουρθιώτη σε βάρος του δεν επιβεβαιώνονται. Ωστόσο στις 26 Μαΐου 2020 το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίζει τη διάθεση ενός αστυνομικού για διάστημα τριών μηνών, ως συνοδευτική ασφάλεια του, και τον καλεί να υποδείξει τον αστυνομικό που επιθυμεί για την πλήρωση της θέσης.

Με νέα επιστολή 1η Ιουνίου του 2020, αξιώνει επιπλέον αστυνομικούς για την συνοδεία του. Στις 24 Ιουνίου αποφασίζεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η συνέχιση της επιτήρησης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon σε 24ωρη βάση. Από τις αρχές Αυγούστου 2020 ο Μένανδρος Φουρθιώτης βομβαρδίζει με επιστολές (03/08-12/08 2020) προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Προ.Πο, αξιώνει παράταση και αύξηση των μέτρων επιτήρησης και φύλαξης που του έχουν χορηγηθεί. Στις 12 Αυγούστου 2020 ο Μενανδρος Φουρθιώτης καταγγέλλει ότι δύο άγνωστοι επιβαίνοντες σε μηχανή προκάλεσαν πυρκαγιά σε κουβούκλιο- σκοπιά, έξω από το σπίτι του. Την ίδια ημέρα αποφασίζεται και η συνέχιση της διάθεσης αστυνομικού για ακόμη τρεις μήνες.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 ο Μένανδρος Φουρθιώτης καταγγέλλει ότι δύο άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν στη μεζονέτα του, ενώ στο εσωτερικό της βρισκόταν εξαδέλφη του και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίζει στις 2 Νοεμβρίου 2020 να του διατεθούν δύο αστυνομικοί για τρεις ακόμη μήνες.

Επανέρχεται με νέα  επιστολή του στις 24 Δεκεμβρίου 2020 και ζητάει αορίστου διαρκείας φρούρηση και επιπλέον διάθεση τριών αστυνομικών ανά βάρδια και χορήγηση υπηρεσιακού δικύκλου, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό πάρα τω Πρωθυπουργό και στο Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου μεταξύ άλλων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 αποφασίζεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ η συνέχιση διάθεσης δύο αστυνομικών για τρεις ακόμη μήνες. Στις 2 Ιανουαρίου 2021 ο Μένανδρος Φουρθιώτης επανέρχεται και καταγγέλλει τηλεφώνημα για βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, και πάλι χωρίς ευρήματα και στις 10 Ιανουαρίου 2021 προκαλείται εμπρησμός στο σταθμευμένο όχημα του στενού συνεργάτη και διευθυντή ειδήσεων του Epsilon, Γιώργου Σφακιανάκη.

Στις 14 Ιανουαρίου 2021, διατίθενται στον Μένανδρο Φουρθιώτη τρεις αστυνομικοί, μία υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα και υπηρεσιακό όχημα, αποφασίζεται η επιτήρηση του Epsilon, του Party FM, της οικίας του και της εφημερίδας Αποκαλυπτικά για έξι μήνες,  με τελευταία απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να έχει ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2021 σε διατήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Espreso (14/03) αποκαλύπτει την διάθεση αστυνομικών και επιτήρησης του τηλεοπτικού Μένανδρου Φουρθιώτη και υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Η εφημερίδα επανέρχεται με άρθρο (16/03) για τους λόγους που επικαλέστηκε ο Μένανδρος Φουρθιώτης, απειλές από την (εξαρθρωμένη) Τ.Ο «17Ν» και του διατέθηκε αστυνομική συνοδεία και φυλαξη με νέα μήνυση για την ταυτότητα σύνταξης της εφημερίδας. Σε επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. στις 24 Μαρτίου 2021 τόνιζε πως «δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Εντός της ημέρας (05/04) αναμένεται η απόφαση και για τους τέσσερις κατηγορούμενων στην ποινική υπόθεση, οπότε και θα αποφασιστεί από Ανακριτή και Εισαγγελέα η ποινική τους μεταχείριση.