Η ώρα της κρίσεως για το Δημήτρη Λιγνάδη- Την Τετάρτη η πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας

Πέντε ώρες κατέθετε ο πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμού, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, και αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται αποδίδοντας σε σκευωρία σε βάρος του

«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι για μένα μια μέρα λύτρωσης γιατί μετά από ενάμισι χρόνο στη φυλακή, εκεί που η μία μέρα μετράει για ένα μήνα και αν δεν έχεις κάνει αυτό που κατηγορείσαι το ένα δευτερόλεπτο μετράει για ένα μήνα, είμαι επιτέλους στη θέση να απολογηθώ», ήταν οι πρώτες λέξεις του κατηγορουμένου, πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που δεν έβγαλε ποτέ τη μάσκα του και δεν φάνηκε ποτέ ολόκληρο το πρόσωπο του.

«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγισή μου στους ανθρώπους, αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για «πέφτουλας» ή «γύπας». Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ…», υποστήριξε ο σκηνοθέτης.

Όπως απολογήθηκε ο κατηγορούμενος, διαβάζοντας τη μήνυση του πρώτου καταγγέλλοντα, «Ήμασταν φίλοι στο Facebook αλλά κατάλαβα ποιος είναι μόλις είδα φωτογραφία. Είπα «α, ο ξάδελφος του Χασανάκου». Τότε διάβασα τη μήνυση και μου έφυγε το κλαπέτο», ανέφερε ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη γνωριμία του με τον δεύτερο καταγγέλλοντα, τον S., και υποστήριξε ότι τον είχε γοητεύσει -όπως του έλεγε ο ίδιος – και το 2016 έμεινε στο σπίτι του.

Π: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;
Κ: Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.
Π: Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;
Κ: Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα, μπορεί να ήταν μια φράση.
Π: Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;
Κ: Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…
Π: Δεν σας προβλημάτισε ότι ένας ανήλικος ήθελε επαφές μαζί σας;
Κ: Ήταν παιχνίδι. Ανάμεσα στο «καλέ» και στο «μωρή». Δεν το σπουδαιολόγησα ποτέ.

Αναφερόμενος στον τέταρτο καταγγέλλοντα, ο κατηγορούμενος, ισχυρίστηκε ότι του πρότεινε να χρησιμοποιήσει το σπίτι του για να βάζει μπουγάδα και να διαβάζει, επειδή δεν έχει ρεύμα και νερό. Μάλιστα, υποστήριξε ότι προκειμένου να μη νιώθει άβολα ο μηνυτής, θα βοηθούσε στο σπίτι. «Εγώ, θα μπορούσα να ζήσω και αξεσκόνιστος, πιο πολύ για να κάνει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχόλιο της Προέδρου ότι το σπίτι ήταν ανοικτό για να χρησιμοποιούν ό,τι παρείχε, απάντησε, «Ήμουν ανοιχτός, φιλικός και απολάμβανα το τυχαίο. Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος». Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε, «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Δ.Μ…. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή…Δεν υπάρχει η περίπτωση Δ.Μ.. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο»!

Κατά την απολογία του, ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λέγοντας πως έβαλε τα γέλια μόλις έμαθε γι’ αυτή την καταγγελία.

«Όταν άκουσα για ένταλμα νόμισα ότι είναι τρολιά…», ανέφερε ο Δημήτρης Λιγνάδης στα 24ωρα που προηγήθηκαν της σύλληψης και της προφυλάκισής του.

Από νωρίς το πρωί, ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, η πρώην νύφη του, μία πρώην σύντροφός του και φιλικά του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων μία συνταξιούχος δικαστική λειτουργός, η Ελένη Κούρκουλα, και ο πρώην συζυγός της επιχειρηματίας Παναγιωτάκης, παραβρέθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του, στην Δικαστική αίθουσα.

«Πήγα στη ΓΑΔΑ και ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά, πήρε ο δικηγόρος και μου είπε «υπάρχει ένταλμα, έλα». Πήγα με τη βεβαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση, κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις», είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης δήλωσε υποστηρικτής του κινήματος “metoo”, σημειώνοντας όμως ότι έχει ευτελιστεί. «Ο ευτελισμός με hashtag «metoo», hashtag «πάμε Κέρκυρα» ή «αγαπάμε πεϊνιρλί», οδηγεί σε αλλά μονοπάτια», σχολίασε προσθέτοντας πως με αυτή την ιστορία κάηκαν όλα μαζί, «ξερά και χλωρά» και συνέχισε, «Ο καθένας που είχε ανοιχτούς λογαριασμούς, μπόρεσε να τους κλείσει. Ξαναλέω ότι ψάχνομε να βρούμε μεγάλα κίνητρα σε άτομα που είναι τελείως φθηνά. Μπορεί για κάποιους να είναι κίνητρο άλλοι 1.000 followers, να γίνουν φίλοι με τη Τζεφ Μοντάνα. Ταπεινά κίνητρα. Ψάχνουμε να βρούμε κίνητρα εκεί που δεν υπάρχουν βαθιά κίνητρα».

Συνομωσία και ταπεινά κίνητρα, εκτίμησε ο Δημήτρης Λιγνάδης

«Δημιούργησαν ένα κράμα διάφορες επιθυμίες ομάδων. Κάποιοι άνθρωποι είχαν πικρία. Ο ένας ήθελε να γίνει σόουμαν, ο άλλος δεν έβρισκε το ψυγείο γεμάτο ή δεν του έκατσα. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με ηθοποιούς με κάποιους, προστριβές με το ΣΕΗ και με influencers- δημοσιογράφους που είχαν μεγάλη διαφωνία, όπως η Χατζηαντωνίου και αργότερα η Ακρίτα. Υπήρχαν κάποιοι δημοσιογράφοι του ψευτοαριστερού χωρου. Υπήρξε το «φυτίλι», ο Κυπαρισσόπουλος για να πει μια ιστορία που είναι στο 99,9% ψέμα. Υπάρχει ο Νίκος Σ. που πήγε στην αγαπημένη του δημοσιογράφο Νάταλι Χατζηαντωνίου να πει ότι βιάστηκε. Αυτοί οι δυο είναι οι «λαγοί». Μετά, ακολούθησε με κοινωνία εθισμένη στο αίμα, η υπόθεση έγινε προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης», εξήγησε ο κατηγορούμενος .

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις από την Έδρα σχετικά με το γιατί έκανε παρέα με ανήλικα παιδιά, χωρίς να καταφέρει να δώσει κάποια συγκεκριμένη εξήγηση, πέραν της… δροσιά που του προσέφεραν! «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα! Με βοηθούσαν στην αποφόρτισή μου! Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου, αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά», είπε περιγράφοντας τον εαυτό του ως αυθόρμητο άνθρωπο, που δεν «σπουδαιολογούσε», τις καταστάσεις.

Σύνεδρος: Λειτουργούσατε με το θυμικό σας, δηλαδή;
Κ: Όχι μόνο. Δεν φτάνεις να κανείς τέτοια καριέρα και σταδιοδρομία με βάθος και διάρκεια αν λειτουργείς μόνο με το θυμικό.
Σύνεδρος: Η κυρία Κούρκουλα είπε στην κατάθεση της ότι σας στοχοποίησαν επειδή ήσασταν «ζωηρός».
Κ: Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός. Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα.

Την Τετάρτη (29/06) ο Εισαγγελέας της Έδρας Κωνσταντίνος Κούντριας, θα προτείνει την ενοχή ή μη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς.