Η Μολυ είναι ο πρώτος σκύλος ανίχνευσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων στην Ελλάδα, εκπαιδεύτηκε από χειριστή -εκπαιδευτή της Πυροσβέστη, για συνδρομή σε αναζητήσεις και υπηρετούν στην 1η ΕΜΑΚ Αθηνών
Η Μόλι, είναι ένα έξυπνο μαλινουά, τριών ετών, υπηρετεί στην 1η ΕΜΑΚ Αθηνών, και είναι ο πρώτος σκύλος ανίχνευσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων στην Ελλάδα.
Ήταν κουτάβι όταν ο Υπαρχιπυροσβέστης Βαγγέλης Αλεξανδρής, ανέλαβε τη Μόλι, το καφέ παιχνιδιάρικο μαλινουά, υπό την κηδεμονία του. Νοσηλευτής και ΥπαρχιΠυροσβέστης στην 1η ΕΜΑΚ Αθηνών, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, καθώς είχε παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό και τις εξελίξεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες, πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να ολοκληρώσει και για την Ελλάδα, ένα καινοτόμο project. Την εκπαίδευση σκύλου ανίχνευσης οργανικών υπολειμμάτων, δηλαδή να εντοπίζει ανθρώπινο σώμα, σε όλα τα στάδια της αποσύνθεσης του ανθρώπινου οργανισμού. Αφού έλαβε τις απαραίτητες άδειες καθώς κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα δεν υπήρχε, ξεκίνησε την προσπάθεια του και δυόμιση χρόνια μετά, η εκπαίδευση στην 3ετών “Μόλι” ολοκληρώθηκε, ως ο πρώτος σκύλος ανίχνευσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων.
Η Μόλι, επιχειρεί έρευνα και αναζήτηση πνιγμένου θύματος, μέσα στο νερό σε βάθος 10μέτρων, έχει δυνατότητα να “μυρίσει” και να εντοπίσει μαζικό τάφο με θύματα εγκληματικής ενέργειας καθώς και να “ανιχνεύσει” οργανικά υλικά σε αποσύνθεση 13χρονια μετά θάνατον , να προσδιορίσει το σημείο που βρίσκεται άτομο μετά από 76ημέρες, σε προχωρημένη σήψη και να βρει ανθρώπινο σκελετικό υπόλειμμα.
Όπως είχε αναφέρει (2018) ο Υπαρχιπυροσβέστης χειριστής και εκπαιδευτής μέλος της ΚΟΕΔ στην 1η ΕΜΑΚ, «Ρώτησα συναδέλφους στο εξωτερικό και επιστήμονες στην Ελλάδα αν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε σκύλο της ΕΜΑΚ η εκπαίδευση για εντοπισμό νεκρών και, όταν σιγουρεύτηκα, παρουσίασα το πλάνο στον διοικητή, ο οποίος το υποστήριξε. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής της η Μόλι θα έχει μάθει να εντοπίζει νεκρούς θαμμένους στο έδαφος, κάτω από νερό ή κάτω από συντρίμμια».
Ο Υπαρχιπυροσβέστης Βαγγέλης Αλεξανδρής , έχει εκπαιδεύσει και τον Οσκαρ, σκύλο αναζήτησης αγνοουμένων, με συμμετοχή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της 1ης ΕΜΑΚ στην Ελλάδα και σε αποστολές του εξωτερικού.