Η ΕΛ.ΑΣ για το ..”άνοιγμα” των τραπεζών.

Σε «αυξημένη ετοιμότητα» η ΕΛΑΣ, από την περασμένη Παρασκευή (26/06) ώστε «να μην υπάρχει κανένας απροστάτευτος πολίτης» στις «διαθέσεις» επιτήδειων, να υφαρπάξουν τα χρήματα από αναληψεις σε ΑΤΜ.

Η απόφαση να ανοίξουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα, άλλαζε ημερομηνίες -με καταληκτική την 1η Ιουλίου-, αποκλειστικά για καταβολές συντάξεων σε δικαιούχους των ταμείων με το σχετικό ταμειακό «εμπάργκο» αναλήψεων.

Υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για «ομηρίες» από αγανακτισμένους, απειλές αυτοχειρίας, «εκβιαστικές» παραμονές πολιτών σε τράπεζες για την συνολική εκταμίευση των καταθέσεων τους, ακραίους διαπληκτισμούς, ακτιβιστικές ή και τρομοκρατικές ενέργειες, εκπονώντας επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, προς αποτροπή στο ενδεχόμενο εκδήλωσής τους. Στο σχεδιασμό, και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, να επιτηρούν από αέρος περιοχές της Αττικής.
Η λίστα των υποκαταστημάτων τραπεζών, τα οποία εξυπηρετούν σε όλη την επικράτεια συνταξιούχους, έχουν τεθεί σε «αυστηρή επιτήρηση» (29/06) απο την ΕΛΑΣΑ, σε συνεργασία με τα υποκαταστήματα που διαθέτουν σκοπούς. Η ενημέρωση την οποία είχαν λάβει στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ήταν ότι -κάποια- από τα υποκαταστήματα τα οποία θα λειτουργοόυσαν για την ευξυπηρετηση των συνταξιούχων σε όλη την επικράτεια- 100στην Αττική, επρόκειτο να λειτουργήσουν την Τρίτη (30/06) ωστόσο «λόγοι εσωτερικής λειτουργίας» δεν επέτρεψαν στα υποκαταστήματα, να ανοίξουν για το κοινό. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, προβλέπεται η μόνιμη παρουσία 8 Αστυνομικών έξω από το κάθε ένα «ανοιχτό» υποκατάστημα τράπεζας- δύο Αστυνομικοί πληρώματος περιπολικού της Άμεσης Δράσης, τέσσερις Αστυνομικοί ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και δύο Αστυνομικοί πεζών περιπολιών.
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, 125 περιπολικά της Άμεσης Δράσης θα περιπολούν ανά 8ωρο, 265 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από τις 07:00 έως η 01:00 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, καθώς επίσης 20 ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. και 50 περιπολικά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ανά βάρδια όλο το 24ωρο. Μέτρα αυξημένης επιτήρησης, έχουν ληφθεί και για τα υπόλοιπα 350 κλειστά τραπεζικά υποκαταστήματα, τα οποία εδρεύουν στην Αττική ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται περιπολίες και για τα περίπου 2.500 μηχανήματα ΑΤΜ, τα οποία εξυπηρετούν τους πολίτες.
Διακριτική παρουσία έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα, έχουν Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί και με την επιτήρηση σε χρηματαποστολές, από την ΤτΕ προς τα υποκαταστήματα και τα ΕΛΤΑ. Στα μέτρα επιτήρησης περιλαμβάνονται και καταστήματα τροφίμων στην αποτροπή καταδρομικών ενεργειών των αυτοαποκαλούμενων «Ρομπέν των… σούπερ μάρκετ», οι οποίοι κατά το παρελθόν, προέβαιναν σε αρπαγή τροφίμων και σε λαιϊκές αγορές τα διένειμαν σε πολίτες.
Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, αποφασίστηκε και η επέκταση του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς» σε 36 περιοχές της επικράτειας, -8 αστυνομικά τμήματα στην Αττική, σε 4 στη Θεσσαλονίκη και σε 24 στην υπόλοιπη Ελλάδα-.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των δεδομένων και των κλήσεων προς το κέντρο της Άμεσης Δράσης, λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, «στο πλαίσιο εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και της προστασίας τους από επιτήδειους ή κυκλώματα που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία και την ανησυχία τους», η ΕΛΑΣ ενεργοποίησε το 11188 του Cyber Alert της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ως αριθμός κλήσης «άμεσης επέμβασης, προκειμένου «να μην αισθανθεί κανένας πολίτης μόνος και αβοήθητος».

Capital control με.. ευτράπελα.
Αρχιτέκτονας, 62ετών, προσήχθη (29/06) από πλήρωμα περιπολικού, στη συμβολή των οδών Τζορζ και Κάνιγγος, έξω από κλειστό υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς όταν ..έγραψε στην πρόσοψη «Έργο ΣΥΡΙΖΑ». Αφέθηκε ελεύθερος, και λίγο αργότερα, σε άλλο κλειστό υποκατάστημα της Εθνικής στην οδό Κάνιγγος έγραψε το ίδιο σύνθημα.. και προσήχθη για δεύτερη φορά στο Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.
Στην Κω, 53χρονος (28/06), «ξέσπασε» σε ΑΤΜ, όταν διαπίστωσε ότι είχε «στερέψει» και συνελήφθη.