Η αναγνώριση της αυτοθυσίας των Συνοριοφυλάκων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, με τον “Αστυνομικό Σταύρο”

Μετά από 15 χρόνια, η αναγνώριση της Πολιτείας, σεβασμού της μνήμης και της αυτοθυσίας των δύο Συνοριοφυλάκων,  κατά τη εκτέλεση των καθηκόντων τους, τους απονέμει το μετάλλιο του “Αστυνομικού Σταυρού”

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα Απονομής Μεταλλίου “Αστυνομικού Σταυρού”, στον Ανθ/μο – σήμερα – ΚΟΥΛΗ Κωνσταντίνο και μετά θάνατο στον Συνοριακό Φύλακα ΣΟΜΠΟΝΗ Κωνσταντίνο, με την Πολιτεία , αν και πέρασαν 15χρόνια, τιμά τους δύο Συνοριακούς Φρουρούς για την αυτοθυσία που επέδειξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Υπηρετώντας στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ανατολικής Αττικής, εκτελώντας εποχούμενη περιπολία, στις 29 Νοεμβρίου του 2005, κι ενώ το πλήρωμα του περιπολικού με συνοδό τον 35άχρονο τότε ΣΦ Κωνσταντίνο ΣΟΜΠΟΝΗ και οδηγό τον 25άχρονο – τότε – Κωνσταντίνο ΚΟΥΛΗ είχε ολοκληρώσει την υπηρεσία του,  άκουσαν στον ασύρματο την καταδίωξη από σταθμούς σε όχημα μετά από ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία της Παιανίας.

Στην καταδίωξη κινητοποιήθηκαν εννιά περιπολικά

Στον παράδρομο της Αττικής Οδού, στο 4ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Παιανίας – Μαρκοπούλου, στο ρεύμα προς αεροδρόμιο, κατά την προσπάθεια του οδηγού να ανακόψει την πορεία του κλεμμένου οχήματος, στο οποίο επέβαινε ο ένοπλος κακοποιός, με “φραγμό” το περιπολικό ο ύποπτος διεμβόλισε το υπηρεσιακό όχημα τραυματίζοντας θανάσιμα τον ΣΦ Κωνσταντίνο ΣΟΜΠΟΝΗ και σοβαρά τραυματία του ΚΟΥΛΗ Κωνσταντίνου.

Νεκρός ανασύρθηκε και ο 59άχρονος -τότε – Γιάννης Έλλισον, για τον οποίο διακριβώθηκε στη συνέχεια, ότι ήταν δραπέτης των φυλακών Μαλανδρίνου, καθώς είχε παραβιάσει άδεια. Ήταν καταδικασμένος σε ισόβια για τη δολοφονία Αντισμήναρχου σε ληστείας σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, με το συνεργό του όπως προέκυψε στη συνέχεια, να έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του νεογέννητου παιδιού του, καθώς τον είχε ενοχλήσει .. το κλάμα του.

Στο κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ποινικός Γιάννης Έλλισον, εντοπίσθηκε το πιστόλι, το αυτόματο, καθώς και το χρηματικό ποσό που είχε κλέψει από τα δυο ταμεία της Τράπεζας, και εννέα περιπολικά του τομέα της Ανατολικής Αττικής, τον καταδίωκαν .

Μετά από 15 χρόνια ήρθε η αναγνώριση με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ως μια έμπρακτη χειρονομία σεβασμού της μνήμης για τον άδικο χαμό αλλά και της αυτοθυσίας που επέδειξαν τα δύο παλικάρια μας, κατά τη εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Η ικανοποίηση για την αναγνώριση της αυτοθυσίας, έστω και αργά , είναι έκδηλη. Το Σωματείο Συνοριακών Αττικής μας εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Ηγεσία του Υπουργείου μας για τη άμεση ανταπόκριση.
Φίλε Κώστα το φώναξες, το πάλεψες τόσο πολύ , όχι για σένα , για τον Κώστα εκεί ψηλά και η αναγνώριση ήρθε. Είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ υπερήφανος για σένα. Όλοι Είμαστε Υπερήφανοι για Εσάς !!!!!“, σχολιάζει για την εξέλιξη, ο Θωμάς Μποζιαρης,  πρόεδρος των Συνοριακών του Νομού Αττικής.