Η αφορμή, η υπερασπιστική αιτίαση και το έγκλημα- Θύτης και θύμα, ανήλικοι συγχωριανοί

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε ο κατ ομολογίαν ανήλικος δράστης της δολοφονίας του 14άχρονου Τάσου Νάτσου, από τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.
Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη, και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί στην 5η Τακτική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία ζήτησε κι έλαβε προθεσμία 24ωρών, προκειμένου να απολογηθεί.

wp-1465759190483.jpg  Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, άσκησε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά, σε βάρος του ανήλικου κατ’ ομολογίαν δράστη του εγκλήματος που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με θύμα το 14άχρονο Τάσο Νάτσο. “Το τρακτέρ σας είναι παλιό και δεν μπορείτε να πάρετε καινούργιο”, ήταν η φράση -όπως ισχυρίζεται ο ανήλικος δράστης του εγκλήματος- η φράση που “πυροδότησε” την οργή και οδήγησαν το έφηβο αγόρι σε ψυχρό εγκληματία.
“Πάω στην τουαλέτα κι επιστρέφω”, φέρεται να ανέφερε στο 14άχρονο Τάσο Νάτσο ο ανήλικος ενώ έφτασαν έξω από το σπίτι του, καθώς επέστρεφαν μαζί από το αναψυκτήριο του χωριού, για να τον καθυστερήσει να συνεχίσει την πορεία προς το σπίτι του.

wp-1465772920004.jpgΛεπτά αργότερα, έβγαινε από το σπίτι με ένα οικιακό μαχαίρι. Όπως περιέγραψε ο ανήλικος και επιβεβαίωνει από τα ευρήματα της νεκροτομής, ο ιατροδικαστής, αιφιδιάσε τον 14άχρονο καταφέροντάς του χτύπημα στην πίσω αριστερή πλευρά στο ύψος του λαιμού και στη συνέχεια θανατηφόρο πλήγμα στον τράχηλο. Το πτώμα εντόπισε (12/06-10.30) ο πατέρας του αγοριού ενώ ενα ολόκληρο χωριό αναζητούσε από τα ξημερώματα (11/06-04.30) το αγόρι.

Όπως προέκυψε κατά την αυτοψία οι δύο ανήλικοι κινήθηκαν από το κοινωτικό αναψυκτήριο, Νότια του χωριού Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Σε απόσταση σχεδόν 300μέτρων Νότια, από το κοινωτικό κατάστημα, ήταν το σπίτι της οικογένειας του 14άχρονου Τάσου. Σε μικρότερη απόσταση και πριν το σπίτι του Τάσου Νάτσου, βρίσκεται το σπίτι του ανήλικου κατ ομολογίαν δράστη. Σε απόσταση σχεδόν 1,2χλμ στην αντίθετη κατεύθυνση από το σπίτι του 14άχρονου μαθητή, Τάσου Νάτσου, πολύ κοντά στο κλειστό Γυμναστήριο της κοινότητας, εντόπισε ο πατέραν του ανήλικου δράστη τη σορό του αγνούμενου αγοριού, δολοφονημένο με κατ ομολογίαν δράστη -όπως προέκυψε στη συνέχεια – το γιο του.

wp-1465766101077.jpgΜε συγκριση των αποτυπωμάτων στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, από το μαχαίρι που εγκατέλειψε στο σημείο ο δράστης, και αιματηρά ίχνη που εντοπισθηκαν στην οικία του ανήλικου, με γενετικό υλικό από τον χώρο του εγκλήματος, προσδιορίσθηκε ο ανήλικος δράστης, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη, από Αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο ανήλικος στην απολογία του στους Αστυνομικούς, φέρεται να ανέφερε, ότι τα παιδιά του χωριού και συμμαθητές του, των αποκαλούσαν “μπάλα”, καθώς είναι εύσωμος για την ηλικία τους, και δεν έτρεχε το ίδιο γρήγορα με τα άλλα παιδιά, και “γκαγκά”, λόγω ιδιαιτερότητας στην ομιλία του-  μιλάει πιο αργά, με τα πειράγματα των υπολοίπων να είναι έντονα. Για τα περιπαιχτικά σχόλια -όπως ισχυρίζεται ο ανήλικος δράστης- σε βάρος του, δεν είχε αναφερθεί ούτε στους γονείς, ούτε στους καθηγητές του Γυμνασίου όπου φοιτουσε, αν και υποστηρίζει ότι τον “ενοχλούσαν” τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια. Κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ωστόσο, ότι ο ανήλικος κατ ομολογίαν δράσης, εκδήλωνε “αντιδραστική” συμπεριφορά ως μελος της σχολικής κοινότηας, και μόνο ο 14άχρονος Τάσος Νάτσος και ο δίδυμος αδελφός του, έκανα παρέα μαζί του.

“Μην πείτε στους γονείς μου τι έχω κάνει, θα τους το πω εγώ όταν φύγω…”, φέρεται να ανέφερε στους Αστυνομικούς μετά την ομολογία του ο ανήλικος

Στο “δράμα που βιώνουν δύο οικογένειες”, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Νίκος Ζησιμόπουλος, ενώ δεν επεκτάθηκε στα πραγματικά γεγονότα -όσα διαδραματίστηκαν- ελάχιστα πριν, και κατά την τέλεση της πράξης του ανήλικού κατ ομολογίαν δράστη, ούτε στα κίνητρα -όπως ισχυρίζεται-, στη διάπραξη του εγκλήματος.

wp-1465746055390.jpg  Σύμφωνα με τον συνήγορο  του ανήλικου κατ ομολογίαν δράστη, δείχνει να έχει αντιληφθεί τη πράξη του, και δηλώνει μετανιωμένος. Ο Ποινικός Κώδικας, για περιπτώσει με ανήλικους δράστες που βαρύνονται με κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος και δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους , δεν προβλέπει κατά την εξέταση της υπόθεση στο στάδιο της ανάκρισης τον περιορισμό κράτησης σε Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων (προφυλάκιση), ωστόσο είναι στην κρίση του Ανακριτή να επιβάλει αναμορφωτικά μέτρα.

Στο χωριό έχουν αναπτυχθεί Αστυνομικές δυνάμεις σε αποτροπή επεισοδίων μεταξύ των δυο οικογενειών, ενώ ψυχολογική στήριξη παρέχεται και στις δυο οικογένειες. Σύμφωνα με κύκλους της οικογένειας του ανήλικου κατ ομολογίαν δράστη, πρόθεση της οικογένειας είναι ο ανήλικος να εγκαταλείψει τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που του οριστούν από τον Ανακριτή, περιοριστικά μέτρα.