Γρεβενά: Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο δυναμίτιδας- Αγνοούνται τρεις εργαζόμενοι

Έκρηξη στην εταιρεία εκρηκτικών ΕΛΤΕΚ προκάλεσε οστικό κύμα, έγινε αισθητή στην πόλη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται τρία άτομα, ενώ έχουν αναφερθεί τραυματίες μεταξύ των εργαζομένων

Ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών με την επωνυμία ΕΛΤΕΚ, στους Αγαλαίους Γρεβενών, σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (21/03-08.15) θέτοντας σε επιχειρησιακή ανταπόκριση τις διασωστικές Αρχές και το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,  τρεις εργαζόμενοι της παραγωγής στις εγκαταστάσεις της ΕΛΤΕΚ, αγνοούνται. Δύο από τους εργαζομένους που αγνοούνται κατάγονται από τα Γρεβενά, πρόκειται για τον 33χρονο Ζήση Αποστολίδη από την πόλη Γρεβενών και τον 36χρονο Κώστα Ορφανίδη με καταγωγή από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών, ενώ ο 46χρονος Χαράλαμπος Κικίδης έχει καταγωγή από τον Πολύμυλο Κοζάνης.

Εργαζόμενους περιέγραψε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σχεδόν μισή ώρα πριν την έναρξη της βάρδιας, κι όταν έφτασε στο εργοστάσιο αυτό έχει ισοπεδωθεί, κι εντόπισε το φύλακα του εργοστασίου σοκαρισμένο και τραυματία, ο οποίος είχε αλλάξει την βάρδια του και θα αναχωρούσε για το σπίτι του, και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Η έκρηξη έγινε αισθητή και στην πόλη των Γρεβενών που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα, από το προάστιο της Ιτέας, όπου εκτείνεται η έδρα της επιχείρησης.

Λόγω της ισχυρής έκρηξης- τα αίτια της οποίας δεν έχουν προσδιορισθεί- μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών του εργοστασίου παραγωγής εκρηκτικών υλών έχει καταρρεύσει. Κάτοικοι της Ιτέας Γρεβενών ανάφεραν σύννεφο καπνού που υψώθηκε πάνω από το έδαφος ενώ τα παρακείμενα χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με μπετόν και σίδερα τμήματα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που ισοπεδώθηκε .

Στο χώρο του δυστυχήματος έχουν μεταβεί πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών, δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, η Αστυνομία, καθώς και διασώστες της ΕΜΑΚ για έλεγχο στις εγκαταστάσεις, για τυχόν εγκλωβισμένους, καθώς ένα από τα κτήρια της επιχείρησης, στο οποίο στεγαζόταν το παρασκευαστήριο των εκρηκτικών έχει καταρρεύσει . Τα νοσοκομεία της πόλης των Γρεβενών, το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Γρεβενών έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να υποδεχθούν τραυματίες .

Σύμφωνα με τον Πύραρχο Αντώνη Καλαΐδόπουλο, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή με συνέπεια «να έχουμε ογκόλιθους που έχουνε μετακινηθεί κατά 200-300 μέτρα». Ο Αξιωματικός της πυροσβεστικής διευκρίνισε ότι «δεν είχαν πάει όλοι οι εργαζόμενοι» στο εργοστάσιο, συμπλήρωσε «δυστυχώς τα μηνύματα είναι δυσάρεστα έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες», ενώ «απομακρύνθηκε ένας φύλακας που ήταν σε κατάσταση σοκ» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον αυτή την ώρα». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γρεβενών, Χρήστο Τριγώνη, τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα ενώ «το κτήριο δεν ισοπεδώθηκε μόνο, αλλά εξαϋλώθηκε». Από το Δήμο Γρεβενών το σημείο έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Η ΕΛΤΕΚ, ιδρύθηκε το 2010, απασχολεί περίπου 30 εργαζόμενους, και εκτείνεται σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών. Η εταιρεία σήμερα εξυπηρετεί τη ζήτηση σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία.