Γιατί οι Αστυνομικοί χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και πως μπορούν να βοηθηθούν|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Γιατί οι Αστυνομικοί χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και πως μπορούν να βοηθηθούν. Σε ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, που θα πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τους αρμόδιους αναφέρεται.

image

Tο επάγγελμα του αστυνομικού χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη φύση του η οποία σχετίζεται με συναισθηματικά απαιτητικές καταστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική του υγεία .

Ο αστυνομικός ενδέχεται:

· Να χρειαστεί να καταδιώξει έναν εγκληματία
· Να χρειαστεί να τραβήξει το όπλο του ή να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή
· Να έρθει αντιμέτωπος με αυτοκτονίες ή μοιραία ατυχήματα
· Να χρειαστεί να ενημερώσει συγγενείς για έναν ξαφνικό θάνατο
· Να έρθει αντιμέτωπος με τη σεξουαλική κακοποίηση ή την παρενόχληση ανηλίκων
Επίσης, μπορεί να συναναστρέφεται με ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως:

· Μετανάστες
· Με χρήστες ναρκωτικών ουσιών
· Με αλκοολικούς
· Με βίαιους και ανταγωνιστικούς πολίτες
· Με θύματα που έχουν εξωπραγματικές ανάγκες και παράλογες απαιτήσεις

Παράλληλα, κάποιες ψυχοπιεστικές καταστάσεις μπορούν σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, να έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των αστυνομικών. Αυτές είναι:

· Έλλειψη προσωπικού
· Ε.Δ.Ε
· Άδειες
· Οικογένεια
· Μεταθέσεις, Διαθέσεις, Αποσπάσεις
· Μισθολογικά-συνταξιοδοτικά
· Ωράριο εργασίας
· Νυκτερινή απασχόληση

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα ο Έλληνας αστυνομικός πολλές φορές, να μην αντέχει την τόσο μεγάλη ψυχολογική πίεση που δέχεται πάνω στην δουλειά του και να προβαίνει ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, όπως η αυτοκτονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, την περίοδο 2010-2013 καταγράφηκαν 16 αυτοκτονίες Ελλήνων αστυνομικών.
Αν το κράτος θέλει να βοηθήσει πραγματικά τον Έλληνα αστυνομικό, πρέπει να τον στηρίξει πρώτα απ όλα ψυχολογικά. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, ανέξοδα, με το να μετακινήσει όλους αυτούς που έχουν πτυχίο Πτυχίο ψυχολογίας και να τους τοποθετήσει, εκεί που η εποχή το επιβάλλει.
Εννοείται τα άτομα αυτά να μετακινηθούν με τον βαθμό που έχουν μέσα στην αστυνομία ,χωρίς να δοθεί κάποιος βαθμός η οτιδήποτε άλλο. Σκοπός είναι να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στον συνάδελφο τους αστυνομικό και όχι να δοθεί κάποιο αξίωμα.

Τα αυτονόητα ας γίνουν επιτέλους πράξη…


  • (skaythess.gr)/ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
    ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ