Γιάννης Ραγκούσης: Κυβερνητική ομολογία για τους Ειδικούς Φρουρούς στο Γκάζι

Οι ομιλίες τουΓιάννη Ραγκούση και του Λευτέρη Οικονόμου στη Βουλή για το επεισόδιο με ξυλοδαρμό των δύο Ειδικών Φρουρών στο Γκάζι

(ΠΡΩΤΟΜΙΛΙΑ του Γιάννη Ραγκούση )
«Κύριε Υφυπουργέ, που σήμερα εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο και θεσμικά και πολιτικά και πολιτισμικά να υποβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση δημοσίως και όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο φορές ερωτήματα προς την κυβέρνηση και η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν ακούει, η κυβέρνηση να παριστάνει ότι δεν έχει υποχρέωση να ανταποκρίνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο όχι μόνο δικαίωμα ,αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υποχρέωσή της να δίνει λογαριασμό, να πληροφορεί να ενημερώνει τους πολίτες, την αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα για θέματα που άπτονται του πυρήνα της λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας, της κυβέρνησης του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο να μας αναγκάζετε να καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση, για να υποχρεωθείτε να έρθετε εδώ να δώσετε πληροφόρηση στον ελληνικό λαό. Και μολονότι πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο έγραψαν όλα σχεδόν τα ΜΜΕ όλα έγραψαν όλα μίλησαν, αν ήταν τα ραδιόφωνα, όλα έδειξαν, αν ήταν κι οι τηλεοράσεις, σχεδόν όλα. Εμείς δεν υιοθετήσαμε αυτές τις πληροφορίες .Ακόμη κι ερωτήσεις που διατυπώσαμε ή η επίκαιρη ερώτηση που υποβάλαμε δεν έχει υιοθετήσει τίποτα από όλα αυτά. Έχουμε επιφυλαχθεί, περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πείτε, για να καταλάβετε ότι ο λόγος για τον οποίο εκκινούμε αυτές τις διαδικασίες ελέγχου κριτικής, όπως έχουμε αναφαίρετο συνταγματικό και δικαίωμα και υποχρέωση να κάνουμε, δεν είναι καμία κακόβουλη διάθεση απέναντι σε οτιδήποτε συμβαίνει ή σε οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά υπάρχει κι ένα όριο και το ξεπεράσατε κατά πολύ. Λοιπόν περιμένουμε ακόμη και τώρα που βλέπετε ότι έκανα την πρωτομιλία, δεν υιοθετούμε τίποτα από όλα αυτά που έχουν γραφτεί. Περιμένουμε όμως ν ακούσουμε, περιμένουμε να ακούσουμε και επιτέλους περιμένουμε να κάνετε αυτό που έχετε υποχρέωση, να δώσετε ενημέρωση και πληροφόρηση στον ελληνικό λαό».

(Απάντηση Λευτέρη Οικονόμου)

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι βουλευτές δεν υπήρξε ποτέ άρνηση από την πλευρά του υπουργείου να διασαφηνίσει τα πραγματικά δεδομένα οποιουδήποτε περιστατικού εμπίπτει στον τομέα ευθύνης του, αντίθετα είναι σαφής και εγνωσμένη η ευαισθησία και η συνέπεια τόσο του υπουργείου όσο και του αρχηγείου της εθνικής αστυνομίας στα θέματα ενημέρωσης. Θα απαντήσω όμως επί της ουσίας και σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά .Τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου του 2020 ειδικοί φρουροί που εντάχτηκαν πρόσφατα στο σώμα της ελληνικής αστυνομίας και υπηρετούν στην ομάδα Δίας και οι οποίοι ήταν εκτός υπηρεσίας πήγαν σε κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι. Κατά την παραμονή τους εκεί σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο με ένα άγνωστο άτομο και για άγνωστη αιτία, η οποία διερευνάται. Κατά τις 2.30΄ της 7/2 του 2020 οι ειδικοί φρουροί αποχώρησαν από το κέντρο διασκέδασης. Κατά την αποχώρησή τους στην οδό Ορφέως και Τριπτοπολέμου στο Γκάζι τους πλησίασε μία ομάδα δέκα ατόμων περίπου μεταξύ των οποίων ήταν και το προαναφερόμενο άγνωστο άτομο με το οποίο είχε προηγηθεί το φραστικό επεισόδιο στο μπαρ και τους επιτέθηκαν με γροθιές και λακτίσματα. Αποτέλεσμα ήταν ο ένας ειδικός φρουρός να τραπεί σε φυγή, ενώ ο δεύτερος να τραυματιστεί στο πρόσωπο και στο σώμα. Στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε στο έδαφος και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το υπηρεσιακό του όπλο εκπυρσοκρότησε μία φορά και στη συνέχεια χάθηκε. Από την εκπυρσοκρότηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο μπροστινό μέρος ενός αυτοκίνητου που ήταν σταθμευμένο στον τόπο του επεισοδίου. Στις 7. 40 της ίδιας ημέρας αστυνομικοί της ομάδας Δίας πήγαν στην οδό Ορφέως και Τριπτοπολέμου, όπου και βρήκαν το χαμένο υπηρεσιακό όπλο. Στη συνέχεια σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του ενός ειδικού φρουρού από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθηνών για παρέμβαση των διατάξεων του νόμου περί όπλων και του νόμου περί χρήσεως πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, ενώ η εισαγγελέας ποινικής δίωξής μετά την ενημέρωση τον άφησε ελεύθερο, για να συνεχιστεί η προανάκριση. Από τη διεύθυνση Αμεσης Δράσης Αττικής διατάχθηκε αρχικά η διενέργεια ένορκης διοικητική εξέτασης σε βάρος του ειδικού φρουρού εναντίον του οποίου σχηματίστηκε και η ποινική δικογραφία, ενώ η ίδια ένορκη διοικητική εξέταση επεκτάθηκε στη συνέχεια και για τον άλλο ειδικό φρουρό, με τον οποίο ήταν μαζί το βράδυ στο μπαρ. Επιπλέον ζητήθηκαν και από τους δύο έγγραφες εισηγήσεις, προκειμένου να συνεκτιμηθούν για τη λήψη ή όχι του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας. Τέλος ενημερώθηκε από τη διεύθυνση αστυνομικού προσωπικού του αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας η ανεξάρτητη διοικητική αρχή Συνήγορος του Πολίτη. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία ζητείτε για να ενημερωθείτε με την ερώτησή σας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για συμβάν που δεν έχει σχέση με την υπηρεσιακή δραστηριότητα, αλλά συνέβη εκτός υπηρεσίας και σε ιδιωτικές στιγμές των δύο νέων αυτών ειδικών φρουρών».

(ΔΕΥΤΕΡΟΜΙΛΙΑ Γιάννη Ραγκούση)
«Γίνεται απολύτως κατανοητό γιατί επιχείρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποκρύψει αυτό το πάρα πολύ σοβαρό συμβάν για την ασφάλεια των ειδικών φρουρών και βεβαίως των πολιτών. Τώρα καταλάβαμε πολύ καλά γιατί ενώ εκδώσαμε δυο ανακοινώσεις το Υπουργείο, η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση σιώπησε. Γιατί αυτά που θα έλεγε εδώ και μέρες, από τότε που συνέβη το συγκεκριμένο παρά πολύ σοβαρό συμβάν, χωρίς καμιά αμφιβολία εκθέτουν την κυβέρνηση κατά ανεπανόρθωτο τρόπο, πολλαπλά.

Θα κάνω μια επισήμανση. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα προσωπικά, γιατί είχατε την τιμή να χρηματίσετε αρχηγός της ΕΛΑΣ, πως για τους Έλληνες και Ελληνίδες αστυνομικούς υπάρχει κώδικας δεοντολογίας αστυνομικών που καθορίζει με ρητό τρόπο τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους όχι μόνο όταν είναι εντός υπηρεσίας, αλλά και όταν είναι εκτός υπηρεσίας.
Όταν μας περιγράψατε όπως μας περιγράψατε όλα όσα συνέβησαν ένα είναι το συμπέρασμα: είναι πάρα πολύ σοβαρό το γεγονός, πάρα πολύ σοβαρό το συμβάν.

Γιατί, κ. Υπουργέ που δεν ήρθατε εδώ και στείλατε τον κ. Οικονόμου, αναβιώσατε με πολιτική σας απόφαση αυτούς τους αποτυχημένους και επικίνδυνους για την ασφάλεια των πολιτών θεσμούς, όπως είναι ο θεσμός των ειδικών φρουρών. Γιατί είναι επικίνδυνος ο θεσμός των ειδικών φρουρών και γιατί είχε καταργηθεί από την ΕΛΑΣ; Γιατί στην πραγματικότητα είναι ένας ρουσφετολογικός αρμός εξουσίας, που δε σας αρέσει να ακούτε, τον οποίο αναβιώσατε. Στερήσατε το δικαίωμα από χιλιάδες παιδιά που ονειρεύονται να προσληφθούν στην ΕΛΑΣ μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και με αναξιοκρατική διαδικασία με το που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός προσλάβατε ρουσφετολογικά 1.500 ειδικούς φρουρούς. Γιατί αναξιοκρατικά; Επειδή επιλέγονται από τριμελή επιτροπή, της οποίας τα δύο μέλη δεν είναι ΑΣΕΠ, δεν υπάγονται αυτές οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ. Δεν υπάγονται στο αμερόληπτο και αντικειμενικό καθεστώς που έχουν δικαίωμα όλα τα παιδιά να πετύχουν την εισαγωγή τους στην ΕΛΑΣ, που είναι το καθεστώς των πανελληνίων εξετάσεων. Και το αποτέλεσμα όλου αυτού –αφού θέλατε γρήγορα και πρόχειρα αποτελέσματα με δυο, τρεις μήνες εκπαίδευση και όχι χρόνια που πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί- τους στέλνετε στο δρόμο και κρατάνε στα όπλα και πάνε στα μπαρ; Αυτό μας είπατε πριν από λίγο, ότι είχε το υπηρεσιακό του όπλο και είχε πάει για διασκέδαση στα μπαρ που πηγαίνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού να διασκεδάσουν κ. Οικονόμου. Και δεν έχει παραιτηθεί κανείς σας γι’ αυτήν την κατάσταση; Είστε αποκλειστικά πολύ σοβαρά υπεύθυνοι γι’ αυτό το οποίο έχει συμβεί γιατί προσλάβατε 1500 τέτοιους και τους έχετε και κυκλοφορούν ανάμεσα στα παιδιά μας, ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα είναι πρωτοφανή για ευνομούμενη Πολιτεία και για κράτος δικαίου. Και αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχει επιλέξει ως βασικότατο μέλος της Κυβέρνησής του ένα Υπουργό, ο οποίος αυτή τη στιγμή ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη και βεβαίως έχει και αυτός, όπως όλοι μας, αναφέρετο το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν μπορεί άλλο όμως κ. υφυπουργέ να μην απαντάτε όπως έχετε υποχρέωση σ’ αυτούς τους δημόσιους εκβιασμούς και στις δημόσιες απειλές που εκτόξευσε σήμερα το πρωί για μια ακόμα φορά ο κ.Γεωργιάδης σε βάρος της ελληνικής αστυνομίας, σε βάρος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δεν ξέρω τι θα κάνει η κ. Τουλουπάκη μετά τους δημόσιους εκβιασμούς και τις δημόσιες απειλές του κ. Γεωργιάδη, αλλά αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, ως εδώ και μη παρέκει. Η Ελλάδα δεν θα γίνει σικελικό κράτος!