“Για λόγους τάξης και ασφάλειας δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι στις Φυλακές να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς”

Απάντηση της Σοφίας Νικολάου, Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής στην επιστολή της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας

«Με επιστολή μου στους διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης, ζήτησα την ενδελεχή εξέταση των αιτήσεων του προσωπικού για τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και τυχόν απόρριψη αυτών -κατόπιν σαφούς αιτιολόγησης της απόφασής τους- ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα Καταστήματα Κράτησης είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο και δεν προβλέπεται από πουθενά η αναστολή λειτουργίας ή περιορισμός τους. Για λόγους τάξης και ασφάλειας δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Κράτησης να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς που ισχύει για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των μέτρων για τον Covid-19. Επομένως, μου προξενεί αλγεινή εντύπωση η επιστολή της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας η οποία ζητά τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και για το προσωπικό των φυλακών.
Και μάλιστα χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά στο πώς θα μπορούσε να ισχύσει αυτό το καθεστώς ώστε να μη μείνουν αφύλαχτα τα Καταστήματα Κράτησης.
Οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε όλοι απαιτούν σύνεση, ομοψυχία και αντίληψη της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί.
Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα δημόσιας ασφάλειας».