Γ.Πανούσης: Τα είπε όλα. Τάχθηκε υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης- «Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις με Τσίπρα-Βούτση»

Διέψευσε σενάρια παραίτησης, διατύπωσε τη θέση καλής συνεργασίας με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, αναφέρθηκε στο ζήτημα διαχείρισης των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, “έδειξε” ευθύνες στη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς σε φαινόμενα ανομίας ταραξιών που συλλαμβάνει η ΕΛΑΣ καθως και στις έκνομες συμπεριφορές στις Σκουριές Χαλκιδικής,  μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Στο περιθώριο της υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Περιφέρειας Αττικής, ο Γ.Πανούσης, διέψευσε για άλλη μία φορά  τις πληροφορίες περί ρήξης στις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα και με τον Υπουργό Εσωτερικών Ν.Βούτση.
«Δε συμμετέχω σε συνωμοσίες, όπως ότι εγώ με τον ΔΟΛ και άλλες δυνάμεις επιχειρώ να πλήξω τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω συναντήσει καν τον κ. Ψυχάρη. Η Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τη συνωμοσιολογία. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Πρωθυπουργό και η έννοια του άρθρου μου, ενδεχομένως, απηχεί και απόψεις του. Υπάρχει διαφορά στην ανάλυση των φαινομένων και όχι στη δράση. Δε χρειάζεται να αλλάξεις την ήπια αντιμετώπιση ενός φαινομένου, εκτός και αν αυτά συνεχιστούν. Η ήπια διαχείριση είχε αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γ.Πανούσης σημείωσε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραίτησής του και διευκρίνισε πως εάν του ζητηθεί να ασκήσει μία πολιτική με την οποία διαφωνεί τότε θα συζητήσει απευθείας με τον Πρωθυπουργό.
Αναφέρθηκε επίσης στη δική του εισήγηση για μεταφορά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Η συνένωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη με το υπ. Δικαιοσύνης είναι άποψή μου εδώ και 10 χρόνια και δεν αφορούσε δήθεν προστριβές μου με τον κ. Βούτση, με τον οποίο είχαμε συμφωνήσει σε αυτό πριν από ένα μήνα».
Για τα επεισόδια στις Σκουριές, τόνισε με νόημα, με αφορμή τα όσα καταγράφηκαν στις κινητοποιησεις (04-05/04)
«Στις Σκουριές θα έχουμε νεκρούς, αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Είδα πώς έδρασε η αστυνομία, είδα όμως και άτομα με παραλλαγή να εκτοξεύουν μπουλόνια με σφεντόνες. Έχουμε 3.000 εργαζόμενους στα μεταλλεία και 500 κατοίκους με τη δική τους άποψη, οι οποίοι θα συγκρουστούν, αν δεν υπάρχει αστυνομία. Η δουλειά της αστυνομίας στις Σκουριές ήταν να μη σκοτωθούν μεταξύ τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές που βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με κινδύνους ζωής».
Για το θεμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, ο Γ.Πανούσης τάχθηκε -για άλλη μία φορά -υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης των συμπεριφορών, ωστόσο διευκρίνησε ότι θα πρεπει να σταθμίζεται η οποία διαχείριση, ανάλογα με τις συνθήκες, αναφέροντας «Επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι δεν έχει τέλος η ιστορία των καταλήψεων. Αν δεν διαχειρίζεσαι ήπια ένα φαινόμενο, αυτό μεγαλώνει. Χρόνος δόθηκε, για να σκεφτούν οι 2 πλευρές. Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί τρόπο πώς θα το χειριστεί. Γιατί πρέπει να γίνει πάρτι στο Πολυτεχνείο; Ποια είναι η θέση του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας για αυτό; Οι καθηγητές λένε να μπει η αστυνομία, κανείς τους, όμως, ονομαστικά. Ζήτησα από πρυτάνεις τον εσωτερικό κανονισμό περιφρούρησης των πανεπιστημίων, Κανείς δεν παίρνει τα μέτρα του και ζητούν την αστυνομία. Ο εισαγγελέας ζήτησε να μπούμε στη Νομική. Ο ίδιος ο εισαγγελέας που μάς κατηγόρησε ότι δεν μπαίναμε, άφησε ελεύθερους τα 21 άτομα που μπήκαν στον περίβολο της Βουλής.
Επιτρέπεται στη Δημοκρατία ο ένοπλος αγώνας και η πολιτική ανυπακοή; δεν το έχουμε λύσει ακόμη στην Ελλάδα. Δεν είναι ανεκτός ο ένοπλος αγώνας. Η πολιτική ανυπακοή, ίσως, πρέπει να υπάρχει. Ο,τι δεν είναι περιστασιακό, αλλά μονιμοποιείται με κίνδυνο ζωής, όπως στην περίπτωση της Marfin με τρεις νεκρούς, πώς το ονομάζει η Αριστερά αυτό;
Το άρθρο μου αφύπνισε την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει σύντομα για όλα αυτά. Αν δε συγκλίνουν με τις απόψεις μου, θα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό για τη λύσει που πρέπει να δοθεί. Αν δεν κάνω καλά τη δουλειά μου, θα φύγω από μόνος μου. Αν όλοι αποφασίσουν να οριοθετήσουν αυτά τα φαινόμενα, τότε θα απομονωθούν τα στοιχεία που τα δημιουργούν. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να καίνε κόσμο. Δεν είναι εκδήλωση οργής».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ.Πανούση (06/04)- ΒΙΝΤΕΟ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport