Γ.Πανούσης: Έρευνα για συμβάσεις τροφοδοσίας, επαναπατρισμούς και τυχόν παρατυπίες.

Με γραπτή του ανακοίνωση ο αναπληρωτής Υπουργός, Γ.Πανούσης, διατύπωσε τις “Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής” επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα των τελευτών ημερών, αναφορικά με έρευνα για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις πρόσφατες κρίσεις Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιαννης Πανούσης, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρεται σε ανάγκη αλλαγής στο τρόπο διενέργειας διοικητικών εξετάσεων και για έρευνα η οποία διενεργείται, και αφορά τη διαδικασία τροφοδοσίας στα κέντρα κράτησης, τη διαδικασία που τηρείται για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών καθώς και την αναγώριση και πρόθεση για βελτίωση της διαδικασίας των κρίσεων των Αξιωματικών της ΕΛΑΣ μετά από διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ενστόλων.

Ο Γ.Πανούσης στη γραπτή δήλωσή τους, αναφέρεται στη διενέργεια Προκαταρκτικών Διοικητικών Εξετάσεων και Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων «επειδή συνιστά κρίσιμο παράγοντα αξιοπιστίας του συστήματος ελέγχου των παρατυπιών/ παρανομιών των ένστολων, πρέπει να ακολουθεί κάποιες αρχές: Να μη διεξάγονται από αξιωματικούς του ίδιου Αστυνομικού Τμήματος με αυτό στο οποίο ανήκουν οι εμπλεκόμενοι, να διεξάγονται από αξιωματικούς ανώτερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι εμπλεκόμενοι και με βάση το τεκμήριο αθωότητας οι περιπτώσεις όπου θα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας να είναι περιοριστικώς  αναφερόμενες».

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός, για τη μεταναστευτική πολιτική, πέραν των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μεταναστευτική πολιτική η κοινή γνώμη θέλει να μάθει ποιο ήταν το «κρυφό κόστος» της κράτησης και «στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας, οι «δίοδοι» προώθησης μεταναστών από τα σύνορα στο κέντρο, οι μηχανισμοί και η διαφάνεια στη διαδικασία του επαναπατρισμού, τυχόν παρατυπίες στα πιστοποιητικά κοκ».

Ενώ τονίζει με νόημα «θεωρώ αδιανόητο παράνομες δραστηριότητες να παρουσιάζονται σαν ιδεολογικός προβληματισμός ή προσανατολισμός».  Σημειώνεται πως για το θέμα της τροφοδοσίας των λαθρομεταναστών διεξάγεται έρευνα από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων με καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους Υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ενω δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις πρόσφατες κρίσεις των Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πρόσφατες κρίσεις, οι οποίες έγιναν με πλήρη διαφάνεια και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, ανέδειξαν την ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό θα ζητηθούν οι προτάσεις των Συνδικαλιστικών Ενώσεων και αφού αξιολογηθούν, σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό θα προτείνω δύο ρυθμίσεις: Να καθιερωθεί ένα σύστημα ετήσιας αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια και να αιτιολογούνται ειδικά τόσο οι προαγωγές όσο και οι αποστρατείες».
Κλείνοντας τη δήλωση του ο αναπληρωτής Υπουργός, εύχεται «κάθε επιτυχία στη νέα ηγεσία και θα είμαι στο πλευρό της, όπως και στο πλευρό κάθε αστυνομικού και πυροσβέστη που κάνουν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους».