Φθιώτιδα: Δραπέτης και βαπτισιμιός, δράστες ληστειών σε ηλικιωμένους

Αλβανική “σύμπραξη” στο έγκλημα σε βάρος γερόντων, εξάρθρωση η Ασφάλεια Λαμίας, με τη σύλληψη πέντε Αλβανών κακοποιών. Δούλευαν ως “εργάτες” για να συλλέγουν πληροφορίες μοναχικών ηλικιωμένων σε χωριά της Φθιώτιδας, και τους οποίους λήστευαν τα βράδια.

Αλβανός δραπέτης των φυλακών Δομοκού, ο όποιος παραβίασε εξαήμερη άδεια, και οι τέσσερις ομοεθνείς φίλοι του, δούλευαν τα πρωινά ως εργάτες σε σπίτια και εργασίες και τα βράδια πραγματοποιούσαν “εφορμήσεις” με ληστρικές επιδρομές σε σπίτια μοναχικών ηλικιωμένων.

Η Ασφάλεια Λαμίας, είχε πληροφορίες και νέα στοιχεία προέκυπταν κατά την προανακριτική έρευνα σε αναζήτηση δραστών ληστειών και κλοπών σε βαρος ηλικιωμένων. Ωστόσο, οπως χαρακτηριστικα ανέφερε Ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, “ο Αστυνομικός χρόνος διαφέρει από το Δημοσιογραφικό καθώς όσα “ξέρει” ο Αστυνόμος δεν τα “δένει” ο Δικαστής”, για να επισημάνει ότι αν οι υποθέσεις δεν έχουν απόλυτη και αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση για τους δράστες, και ανεξαρτήτως αν οι πιέσεις των ΜΜΕ σε κάποιες περιπτώσεις θελουν τη σύλληψη άμεσα, στο ακροατήριο οι υποθέσεις θα καταπέσουν και ο δραστης (αν δεν ειναι στοιχειοθετημένη η υπόθεση), θα αφεθεί ελεύθερος να συνεχίσει τη δράστη του. Σε αυτό το πλαίσιο δούλεψαν τις υποθέσεις ληστειών σε βαρος ηλικιωμένων το προσωπικό της Ασφάλειας.

Ο βαφτισιμιός & ο δραπέτης

Ο δραπέτης των φυλακών Δομοκού, είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για σωρεία κλοπών και εμπορία ναρκωτικών. Από το (26/09) 2013 έχει κριθεί δραπέτης των φυλακών Δομοκού καθώς ύστερα από 6ήμερη άδεια που έλαβε.. συνέχισε να ζει σε καθεστώς “ελευθερίας”, με πλαστό ΔΑΤ το οποίο είχε καταρτίσει, η ποιότητα του εγγράφου “περνούσε” και Αστυνομικό έλεγχο, χωρίς υποψίες, ενω σε βάρος του εκκρεμούσε δυο καταδικαστικές αποφάσεις.

Η “παρέα” των Αλβανών, σε μια εβδομάδα- αρχές Απριλίου- διέπραξε τουλάχιστον δυο ληστείες.

Στο χωριό Καμπιά Σπερχειάδας οι πέντε Αλβανοί, διέρρηξαν κατάστημα και από τη μεσοτοιχία “πέρασαν” στο σπίτι 80άχρονης, την έδεσαν με καλώδιο και της απέσπασαν #€16.000 και τα χρυσαφικά της. Κατά την προανακριτική έρευνα, από στοχευμένη πληροφορία και αξιοποίηση υλικού οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας προσδιόρισαν κύκλο υπόπτων. Όπως διακριβώθηκε στη συνέχεια, μεταξύ των δραστών ήταν και ο βαπτισιμιός της γερόντισσας, ο οποίος γνώριζε λεπτομέρειες της οικονομικής της κατάστασης, είχε κάνει κατοπτευση του χώρου και οργάνωσαν τη σε βαρος της ληστεία.

Αλβανός εργάτης στα Καμένα Βούρλα, ηταν για όσους τον γνώριζαν τα πρωινά. Για την ηλικιωμένη, η οποία τον είχε προσλάβει ήταν ο δράστης ληστείας (07/04) σε βάρος της, από την οποία με την απειλή κατσαβιδιού με συνεργό του, απέσπασαν #€1.150, δυο δαχτυλίδια, κινητό, tablet και το κυνηγετικό όπλο του μακαρίτη συζύγου της.

Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο των Αλβανών, ένα πλαστό ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς του δραπέτη Φυλακών, εννέα κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των #€350, το tablet και αλλη ηλεκτρονική συσκευή η προέλευση και νομιμότητα κατοχής των οποίων διερευνάται.

Σε βάρος των πέντε Αλβανών, ηλικίας από 33 έως και 51 ετών, σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και κατά περίπτωση για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων, περί αλλοδαπών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υπόθαλψη εγκληματία.

Οι συλληφθέντες  μετήχθησαν στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, ενω η έρευνα συνεχίζεται προς διερεύνηση τυχόν εμπλοκής των Αλβανών σε τουλάχιστον πέντε ληστείες με τον ίδιο τρόπο δράσης και τη βιομετρική κατατομή των δραστών.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Φθιώτιδας παρατηρήθηκε συνέντευξη τύπου για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, Αστέριο Μαντζιώκα, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας, Χρήστο Μουτσώκο και τον προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Στερεάς Ελλάδας, Σταύρο Κουτουλογένη.