Φοβούνται για την ασφάλεια τους οι Δικαστές της Χ.Α.|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Με… ταξί, αφύλακτη και απροστάτευτη, θα πάει τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, πρώτη μέρα της πολύκροτης δίκης της ΧΑ η Πρόεδρος της έδρας του δικαστηρίου.

Με… ταξί, αφύλακτη και απροστάτευτη, θα πάει τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, πρώτη μέρα της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, η Πρόεδρος της έδρας του δικαστηρίου, κα. Μαρία Λεπενιώτη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κυρίως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να αξιολόγησε πως η δικαστική λειτουργός, δεν αποτελεί υποψήφιο στόχο, κρίνοντας μη αναγκαία τη φύλαξη και ασφάλεια του προσώπου της, της οικίας της, και κατά συνέπεια των δύο ανήλικων παιδιών της.

«Ζήτησε εγγράφως φύλαξη της οικίας της και την ενδεικνυόμενη ασφάλεια του προσώπου της ενόψει της δίκης. Από δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου έμαθε ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημά της. Την Τετάρτη έμαθε την προσχηματική τοποθέτηση ενός αστυνομικού για την μεταφορά της από το σπίτι στο δικαστήριο. Δεν ζήτησε ‘ταξιτζή’-αστυνομικό. Μπορεί να πάρει μόνη της ταξί ή να πάει με το αυτοκίνητό της. Δεν φοβάται, αλλά ζήτησε το αυτονόητο για να εκτελέσει απρόσκοπτα το λειτούργημά της» αναφέρουν δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι απόρησαν, μαθαίνοντας από συνεργάτες της κα. Λεπενιώτη την αντιμετώπιση που έτυχε από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.. Η δικαστική λειτουργός φέρεται να αρνήθηκε να λάβει την «χαρισματική» παροχή ενός αστυνομικού, που θα εκτελεί χρέη… οδηγού, καθώς δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε, αλλά τα προβλεπόμενα μέτρα για την φύλαξη της οικίας της και ασφάλειας για την ίδια και μέλη της οικογένειάς της.

«Μην τον στείλετε»

Μετά τον ορισμό της έδρας του δικαστηρίου που θα δικάσει τους 69 κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής, η ορισμένη πρόεδρος κα. Μαρία Λεπενιώτη, αιτήθηκε εγγράφως στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., την 24ωρη φύλαξη της κατοικίας της και τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι σε βάρδιες θα φρόντιζαν την ασφάλεια των μετακινήσεών της.

Με δημοσίευμά του στις 26 Μαρτίου 2015, ο «Ελεύθερος Τύπος», επεσήμαινε πως δικαστικοί λειτουργοί, «ονομαστικοποιημένοι» στόχοι της Greek Mafia, τρομοκρατικών επωνυμιών και ακροδεξιών μορφωμάτων, είχαν μείνει «αφύλακτοι» χωρίς αστυνομική συνοδεία ή φύλαξη των κατοικιών τους, στο πλαίσιο εντολών της αστυνομικής ηγεσίας, που αλόγιστα, υλοποιούσε τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την μείωση των αστυνομικών-συνοδών ασφαλείας χαρακτηρισμένων στόχων, προκειμένου να ριχτούν στην μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Γινόταν επίσης γνωστό, πως το αίτημα της κα. Λεπενιώτη, δεν ικανοποιήθηκε, πήρε αρνητική εισήγηση, και δινόταν μόλις ένας αστυνομικός για τη μεταφορά της με την προοπτική διάθεσης και ενός δεύτερου. Η δικαστική λειτουργός την περασμένη Τετάρτη, όπως αποκαλύπτουν κύκλοι του επαγγελματικού περιβάλλοντός της, επικοινώνησε με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του έγγραφου αιτήματός της, για το οποίο δεν είχε λάβει επίσημη απάντηση. Η κα. Λεπενιώτη φαίνεται να έλαβε ως απάντηση την επιβεβαίωση του σχετικού δημοσιεύματος, την παροχή δηλαδή ενός αστυνομικού για την μεταφορά της από το σπίτι στη δικαστική αίθουσα.

Η δικαστική λειτουργός εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της, όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι, ζήτησε να μην της στείλουν καν τον έναν αστυνομικό, αφού δεν ήθελε «μεταφορέα ή ταξιτζή» αλλά την προβλεπόμενη ασφάλειά της και να μην το κάνουν γιατί θα τον διώξει.

«Κανέναν η αναπληρώτρια»

Θύμα της άκριτης ή μη ορθολογικής αφαίρεσης μέτρων ασφαλείας, δεν είναι μόνο η πρόεδρος της έδρας του δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η αναπληρώτρια πρόεδρος της έδρας, κ. Μαρία Βάρκα, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασχοληθεί με υποθέσεις τρομοκρατίας, προς το παρόν δεν έχει κάποιο μέτρο ασφάλειας.

Δικαστές, εισαγγελείς και ανακριτές, που δικάζουν ή χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, με μέλη της Ελληνικής Μαφίας, κυκλοφορούν μόνοι τους χωρίς καν, τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ άλλοι έχουν ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι δικαστικοί λειτουργοί της σύνθεσης του δικαστηρίου της υπόθεσης του Επαναστατικού Αγώνα και του μέλους του, Νίκου Μαζιώτη. Από το σύνολο τους, μόνο ο Εισαγγελέας της έδρας, κ. Αντώνης Λιόγας, έχει κάποια μέτρα ασφάλειας, οι υπόλοιποι φροντίζουν μόνοι τους για την ασφάλειά τους. Πολλοί από τους δικαστικούς λειτουργούς, που θεωρούν ότι είναι απροστάτευτοι, έχουν προσφύγει με αναφορές τους στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και στο συνδικαλιστικό τους όργανο, ζητώντας απλά μια αναθεώρηση αυτών των άδικων και επικίνδυνων, κατά την εκτίμησή τους, αποφάσεων για την ασφάλειά τους. Πριν από ένα περίπου μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος δια της προέδρου κ. Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, διαβίβασε επιστολή-ένσταση προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας: «Λόγω της ειδικής φύσης των καθηκόντων (χειρισμός υποθέσεων με μεγάλη βαρύτητα, με εμπλεκόμενα πρόσωπα με επικινδυνότητα κ.λπ.) και της δημόσιας θέσης των δικαστικών λειτουργών, η Πολιτεία επιβάλλεται να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία τους, διακρίνοντας τους από άλλα υπό φρούρηση πρόσωπα-στόχους του δημόσιου βίου που -πιθανώς- έχουν τη δυνατότητα διατήρησης προστασίας και με ίδια μέσα».

Σημειώνεται ότι πολλοί δικαστικοί λειτουργοί έχουν πέσει θύματα τρομοκρατικών οργανώσεων και βομβιστικών επιθέσεων. Πολύ πρόσφατα πιστοποιήθηκε η ανατίναξη των σπιτιών δύο δικαστικών λειτουργών, που ασχολούνταν με υποθέσεις μελών της GreekMafia, για μία από τις οποίες μάλιστα είχαν συνάψει «συμβόλαιο θανάτου»…

Οι 1.000 των VIP

Από την φύλαξη προσώπων, μετακινήθηκαν 1.002 αστυνομικοί, 115 αυτοκίνητα και 57 μοτοσυκλέτες. Τα στοιχεία των αστυνομικών που αποδεσμεύτηκαν από την προσωπική ασφάλεια προσώπων και τη φρούρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων, από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά, έστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου. Τα στοιχεία αφορούν στο χρονικό διάστημα από 22/1/2015 έως και 26/3/2015. Ως προς τον αριθμό των φυσικών προσώπων, τα μέτρα προστασίας που παρέχονται, καθώς και τον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται, ο κ. Πανούσης ενημέρωσε ότι μεταβάλλονται διαρκώς, ανάλογα με τις συνθήκες ασφαλείας.

του Π.Σπυρόπουλου