Με το φόβο του εγκλήματος το 69% των πολιτών

Η Αθήνα άλλαξε. Ρημαγμένο το κέντρο, οι περιοχές γύρω και κάτω από την Ομόνοια. Κι όχι μόνο.

Ο φόβος των πολιτών μήπως πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας έντονος, καθώς το έγκλημα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο φόβος του εγκλήματος, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά του ή μη, επηρεάζει αποφασιστικά την καθημερινή ζωή των πολιτών, δηλητηριάζει τον κοινωνικό ιστό και διαμορφώνει αρνητικό κοινωνικό και ψυχολογικό κλίμα μεταξύ των πολιτών.

Ερευνα του πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ και πιο συγκεκριμένα από τον καθηγητή Γεώργιο Ν. Φώτη, και τους κ. Παύλο Τσάγκη, υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ και Δημήτρη Σβορώνο, αγρονόμο, τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ, έδειξε ότι το 69% των πολιτών ανησυχεί μήπως πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας, επίθεσης στον δρόμο κ.ά.

Στο πλαίσιο της έρευνας δημιουργήθηκε μια πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής, ανάλυσης και χαρτογραφικής απόδοσης δεδομένων ερωτηματολογίων, σχετικά με τον αστικό φόβο για το έγκλημα. Το ερωτηματολόγιο «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα (εδώ) στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

FB_IMG_1530445291623

Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανησυχίας (41,8%) αφορά «Διάρρηξη του σπιτιού σας», ακολουθούν η «ληστεία ή επίθεση στον δρόμο» (31,3%) και με παρόμοιο ποσοστό (30,7%) η «ασφάλεια των παιδιών σε δημόσια μέρη όπως στο πάρκο ή στη διαδρομή για το σχολείο». Για τη «χρήση ή/και διακίνηση ναρκωτικών» ανησυχεί το 28% των ερωτηθέντων, το 26,7% για «κλοπή του αυτοκινήτου τους» και το 26% μήπως πέσει «θύμα εγκληματικής ενέργειας όσο περιμένουν ή χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς».

Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες τη σωματική βία (12,2%) και  τη σεξουαλική κακοποίηση (26,7%).

Στο ερώτημα «θεωρείτε ότι το επίπεδο της εγκληματικότητας στην περιοχή σας, έχει μεγάλη, μικρή ή καθόλου αύξηση, η πλειοψηφία (53,7%) θεωρεί πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (38,6%) θεωρεί πως έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο ερώτημα πόσο φοβούνται οι πολίτες τη ληστεία ή την επίθεση στον δρόμο, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στους Δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ελάχιστους δήμους οι ερωτηθέντες απάντησαν πως δεν ανησυχούν, όπως για παράδειγμα στις παραλιακές περιοχές των Δήμων Ελληνικού και Γλυφάδας, στη Φιλοθέη καθώς και σε κάποιες περιοχές των βορείων προαστίων.

Στην ερώτηση πόσο ανησυχείτε ότι θα πέσετε θύμα εγκληματικής ενέργειας στην περιοχή σας, ένα ποσοστό 35% ανησυχεί πολύ έως πάρα πολύ (30% για τους άνδρες και 39% για τις γυναίκες). Το ποσοστό αυτό για τις ηλικίες άνω των 55 ετών γίνεται 60%. Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται και σε σχέση με τα χρόνια που μένει κάποιος στην περιοχή του, καθώς όσο περισσότερα χρόνια ζει εκεί τόσο περισσότερο φοβάται. Ετσι, όσοι μένουν περισσότερο από δέκα χρόνια ανησυχούν σε ποσοστό 45%. Καθοριστικής σημασίας είναι και το αν ο ερωτώμενος έχει ήδη πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας στο παρελθόν. Για όσους έχουν υπάρξει θύματα στο παρελθόν, το ποσοστό πού ανησυχεί ανεβαίνει στο 64%. Το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο σε όλη σχεδόν την έκταση του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερο ανησυχούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού, του νότιου τμήματος του Δήμου Αχαρνών.

Συνδυασμός 

Ενα από τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι ο φόβος για την εγκληματικότητα υπάρχει και υπάρχει παντού σε όλη την πόλη. Ο συνδυασμός έχω πέσει θύμα στο παρελθόν, μένω στην περιοχή μου περισσότερα από δέκα χρόνια, είμαι γυναίκα ηλικία άνω των 55 ετών, μέλος ενός νοικοκυριού άνω των τριών ατόμων δίνει τα υψηλότερα ποσοστά που ξεπερνούν το 60%.

__________

* Bένη Παπαδημητρίου – kathimerini.gr