Φόνος στην Υδρα και συμμορία Γεωργιανών|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά εξέδωσε βούλευμα για τη δολοφονία του εστιατορα Μανώλη Οικονομου (πέρυσι τον Αύγουστο στην Υδρα) και παραπέμπει σε δίκη για ανθρωποκτονία, ληστεία και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης εννέα υπηκόους Γεωργίας που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού.

image

«Ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι δύο άνδρες με κρατούσαν και με πίεζαν για να μην σηκωθώ από το κρεβάτι, δένοντάς μου το στόμα και τα μάτια με πανί και λέγοντάς μου “μη φωνάζεις, πού έχεις τα λεφτά”.
Ταυτόχρονα, κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου, ο οποίος κοιμόταν στο σαλόνι, μούγκριζε και προσπαθούσε να φωνάξει και να αμυνθεί και άκουσα και άλλους άνδρες στον χώρο να μιλάνε πιθανότατα γεωργιανά, λέγοντας συχνά τη λέξη “χο”. Στο σπίτι υπήρχε ένα αμυδρό φως από το καντήλι της κουζίνας και δεν πρόλαβα να δω πρόσωπα».
Ετσι είχε περιγράψει στους αστυνομικούς της Ασφάλειας τα τραγικά γεγονότα της 16ης Αυγούστου 2015 η 59χρονη Χρυσίνα Οικονόμου, σύζυγος του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου, ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια από Γεωργιανούς κακοποιούς στη διάρκεια ληστείας στο σπίτι του στην Υδρα. Στις 19 Μαΐου 2016 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά εξέδωσε βούλευμα για την πολύκροτη υπόθεση και παραπέμπει σε δίκη για ανθρωποκτονία, ληστεία και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης εννέα υπηκόους Γεωργίας που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού. Μεταξύ αυτών και ο Dato D., ο οποίος κατονομάστηκε από συγκατηγορούμενούς του ως αρχηγός της συμμορίας.
Στις σελίδες του βουλεύματος αποκαλύπτεται ότι το σχέδιο των Γεωργιανών τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της 15ης Αυγούστου 2015. Περίπου στις 10 μ.μ. η μοναδική γυναίκα της συμμορίας και ένας από τους συνεργούς της πήγαν να δειπνήσουν στην ταβέρνα «Γειτονικό», την οποία διατηρούσαν στην περιοχή Ξερή Ελιά ο Μανώλης Οικονόμου και η σύζυγός του. Δεν βρήκαν τραπέζι και επέστρεψαν μία ώρα αργότερα συνοδευόμενοι από 5 – 6 ακόμα άνδρες. Προφασιζόμενοι κάποιο πρόβλημα υγείας που δήθεν αντιμετώπιζε ο ένας από αυτούς, ζήτησαν να δειπνήσουν στον πρώτο όροφο της ταβέρνας, ακριβώς δίπλα στην είσοδο του σπιτιού του Μανώλη Οικονόμου.
«Στην αρχή ήρθε μια κοπέλα, περίπου 35 – 40 ετών, με ξανθό μαλλί ξυρισμένο από τη μια μεριά και ξενική προφορά και μου ζήτησε ένα τραπέζι. Μάλιστα, μου είπε ότι ο σύζυγός της είχε πρόβλημα με την καρδιά του και θα ήθελε ένα τραπέζι στην εξωτερική πλευρά του καταστήματος. Τα άτομα κάθισαν σε ένα τραπέζι στον επάνω όροφο, που είναι πολύ κοντά στο σπίτι μας», είχε καταθέσει λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του συζύγου της η 59χρονη Χρυσίνα Οικονόμου.
Οι Γεωργιανοί έφυγαν τελευταίοι από το «Γειτονικό», μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, καληνυχτίζοντας μάλιστα με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα ιδιοκτήτες και υπαλλήλους. Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα όμως επέστρεψαν.
Στις 2.15 π.μ. εισέβαλαν στο σπίτι του ζευγαριού από ανοικτό παράθυρο στο ισόγειο. Δύο από τους δράστες μπήκαν στο υπνοδωμάτιο, έδεσαν και φίμωσαν την 59χρονη με κομμάτια από ύφασμα και την ανάγκασαν να τους δώσει τις εισπράξεις της ημέρας, περίπου 7.500 ευρώ, που υπήρχαν μέσα σε τσαντάκι στο καθιστικό. Στο μεταξύ, ο σύζυγός της βρισκόταν δεμένος και φιμωμένος στο σαλόνι του σπιτιού.
«Την οδήγησαν ξανά στην κρεβατοκάμαρα ενώ οι συνεργοί τους, οι οποίοι συνέχιζαν να ερευνούν τον χώρο, βρήκαν σε βαλίτσα 40.000 ευρώ. (…) Πριν αποχωρήσουν, την υποχρέωσαν να πιει υγρό το οποίο της προκάλεσε έντονη ζάλη», επισημαίνει στο βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Η 59χρονη ανέκτησε τις αισθήσεις της στις 6.10 το πρωί. Εντόπισε νεκρό τον σύζυγό της και ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας, που εξέτασε αργότερα το πτώμα, απέδωσε τον θάνατο σε ασφυξία.
Στις 4.30 τα ξημερώματα, η ξανθιά γυναίκα με το «ιδιαίτερο» κούρεμα και ένας από τους συνεργούς της, επικαλούμενοι ξαφνικό πρόβλημα υγείας του παιδιού τους, ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη θαλάσσιου ταξί να τους μεταφέρει από την Υδρα στη Βάρκιζα. Ο ρόλος τους, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν να κατοπτεύουν τον χώρο της ληστείας και να μεταφέρουν με ασφάλεια τα κλοπιμαία εκτός νησιού. Νωρίς το πρωί της 16ης Αυγούστου, άλλα πέντε μέλη της σπείρας επιβιβάστηκαν σε θαλάσσιο ταξί με προορισμό την Αίγινα. Στη διάρκεια της διαδρομής, ωστόσο, και ενώ είχε αποκαλυφθεί η δολοφονία του Μανώλη Οικονόμου, ο ιδιοκτήτης του ταξί πήρε εντολή από το λιμεναρχείο να επιστρέψει στην Υδρα. Αλλοι δύο δράστες προσήχθησαν από τον προβλήτα του λιμανιού της Υδρας, πριν δηλαδή αποπειραθούν να διαφύγουν.
Δακτυλικά, παλαμικά και γενετικά αποτυπώματα αρκετών εξ αυτών βρέθηκαν σε αντικείμενα μέσα στο σπίτι του ζεύγους Οικονόμου, ενώ από την άρση απορρήτου στα τηλέφωνα των δραστών προέκυψαν μεταξύ τους συνομιλίες πριν και μετά τον χρόνο της ληστείας και ανθρωποκτονίας.
Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, κ. Χρήστος Ντιβανιδης, δήλωσε στην «Κ»: «Η πλειονότητα των Ελλήνων έχει διαμορφώσει μια άσχημη εικόνα για τους προερχόμενους από την Γεωργία. Τους έχει συνδέσει με τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων. Ευελπιστώ ότι η συγκεκριμένη δίκη θα αποδείξει ότι δεν είναι συλλήβδην όλοι οι Γεωργιανοί κακοποιοί ή εγκληματίες»
Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
______
*του Γιαννη Σουλιώτη/ έντυπη “Καθημερινή”