“Το φιλοζωικό κίνημα δεν επιδοκιμάζει την χρησιμοποίηση των σκύλων (Κ9) σε Αστυνομία και Στρατό”

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, για τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς σκύλους

Ολόκληρη η Ανακοινωση:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε social media στα Χανιά για δύο αστυνομικούς σκύλους θα θέλαμε ως Ομοσπονδία να εκφράσουμε μερικές απόψεις για τους σκύλους της Αστυνομίας και του Στρατού .

Το βασικό αρνητικό σημείο είναι , ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και κανείς έλεγχος όσον αφορά την απόκτησή τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους, την εκπαίδευσή τους, τους κινδύνους που χωρίς την βούλησή υπόκεινται κατά την χρήση τους στις διάφορες “επιχειρήσεις” που λαμβάνουν μέρος , την τύχη τους μετά την “συνταξιοδότησή τους με δεδομένο , ότι αριθμούν πολλές εκατοντάδες και οι υιοθεσίες στην χώρα μας γίνονται όλο και πιο λίγες, με δυο λέξεις υπάρχει αδιαφάνεια γύρω από τον πραγματικό κύκλο ζωής τους.

Η ενημέρωση του φιλοζωικού κινήματος γύρω από τους σκύλους αυτούς προέρχεται μόνο από επίσημες ανακοινώσεις του στρατού και της αστυνομίας ,που αρκούνται στην ανδρεία που επέδειξε κάποιος σκύλος σε μια επιχείρηση συνήθως μετά τον θάνατο ή την συνταξιοδότησή του”, οι “τιμές” που του αποδίδονται και άλλα παρεμφερή .

Κατά την ίδια έννοια ενημερωνόμαστε για τα πολλά κουτάβια που γεννούν οι θηλυκοί σκύλοι σε όλη την διάρκεια της ζωής τους με ο, τι αυτό πιθανόν να συνεπάγεται , ενδεικτικά δε αναφέρουμε το περιστατικό θηλυκού σκύλου που σε 8 χρόνια γέννησε 43 κουτάβια .

Όπως επίσης από τις ίδιες πηγές πληροφορούμαστε για την “σκληρή και ρεαλιστική ” εκπαίδευση που λαμβάνουν σε όλη τους την ζωή και ότι εκπαιδεύονται στην ” πειθαρχία , την συνεργασία και την αυτοθυσία”.

Όσον αφορά την εκπαίδευσή τους πληροφορούμαστε από προκηρύξεις των Σωμάτων αυτών στην διαύγεια , ότι εισάγονται – πολλές φορές και παράνομα από εταιρίες που καμία σχέση έχουν με ζώα -οι περισσότεροι από το εξωτερικό μαζί με την προμήθεια πνίχτη ανά ζώο με ο, τι αυτό συνεπάγεται για το είδος της “εκπαίδευσης” την οποία λαμβάνουν , ώστε να γίνουν ” οι ατρόμητοι ήρωες” που διαβάζουμε σε επίσημες ανακοινώσεις .

Θα επιμείνουμε στο θέμα της εκπαίδευσης κάνοντας αναφορά στην υπ αριθμ 107/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , η οποία έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και η ισχύ της είναι δεσμευτική, όπου ρητά αναφέρεται ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων δεν μπορεί να ασκηθεί νόμιμα μέχρι της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης , καταργείται δε ρητά κάθε άλλη σχετική διάταξη προϋπάρχουσα του νόμου 4039/12.

Εν κατακλείδι το φιλοζωικό κίνημα δεν επιδοκιμάζει την χρησιμοποίηση των ζώων αυτών σε χρήσεις που είναι έξω από την φύση τους και παρά την βούλησή τους.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία