Φάληρο: Φάλαινα φυσητήρας βγήκε στα ρηχά της παραλίας- Δύτες και Λιμενικό επιχειρούν να την οδηγήσουν στα αβαθή

Φάλαινα αποκλείστηκε στην παραλίας Εδέμ στο Φάληρο, με πληρώματα του Λιμενικού και δύτες να έχουν κληθεί σε παροχή βοήθειας ώστε να την οδηγήσουν στα αβαθή καθώς βρίσκεται σε κίνδυνο όσο παραμένει στα ρηχά

Κάτοικοι του Αλίμου, διέκριναν το πρωί (28/01) τη φάλαινα το είδος «ζίφιος» (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) να έχει βγει στα ρηχά της παραλίας Εδέμ. Άμεσα στο σημείο κλήθηκε πλήρωμα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού, κτηνίατρος και δύτες ώστε να βοηθήσουν το θαλάσσιο θηλαστικό, να κολυμπήσει στα αβαθή, καθώς κινδυνεύει όσο μένει στα ρηχά. Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς και ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος κατέγραψε εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης του θαλάσσιου θηλαστικού. Η φάλαινα  έχει υποβληθεί σε αιμοληψία και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων κρίνεται ωστόσο ότι πρόκειται για τραυματισμένο ζώο, καθώς φέρει εμφανές χτύπημα στο ρύγχος και  χαρακιές στο σώμα της.

Η φάλαινα “ζιφιός” εντοπίστηκε την Πέμπτη (27/01) στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης, σε σημείο που εντοπίζεται παρουσία από φάλαινες φυσητήρες, καθώς εκτιμήθηκε ότι είχε χάσει τον προσανατολισμό του και βγήκε στα ρηχά. Μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής, με αίτημα του Διοικητή του Β´Λιμενικού Τμήματος Βουλιαγμένης Ιακώβου Κυριακάκη, μετέβησαν σε βοήθεια και απεγκλωβισμό του φαλαινοειδούς “ζιφιό” από τις ακτές στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, «είναι ασυνήθιστο ο ζιφιός να βρεθεί στα ρηχά. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και είναι λίγες οι ελπίδες για να μπορέσει να επανέλθει», επεσήμανε ενώ πρόσθεσε, «ο ζιφιός είναι πολύ ευαίσθητο στην έντονη υποβρύχια ηχορύπανση. Συνήθως αποφεύγει πολύ έντονα την παρουσία του ανθρώπου, καθώς κρύβεται. Ακόμη και αν το δει κάποιος στα ανοιχτά, θα είναι για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς σπεύδει να απομακρύνεται».

Ενώ ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα κητώδη θαλάσσια θηλαστικά, προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων, και όπως διακρίνεται ο “ζιφιός” έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι καταστάσεις, δεν έχουν αίσια κατάληξη για τη ζωή του.