«Ευτυχώς που ήταν ΔΙ.ΑΣ στον έλεγχο και ακολούθησαν αυτόφωρη, γιατί αν ήταν κανας “Βητάς”, θα ζήταγε shelfie και .. αυτόγραφο! »

Με αφορμή τη διάσταση που έχει λάβει η υπόθεση σύλληψης του λαοφιλούς καλλιτέχνη, για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, σε έλεγχο της ΔΙ.ΑΣ, μετά την αρχική επιμονή της κοινής γνώμης για να μάθει ποιος είναι ο “λαϊκός” τραγουδιστής, ακολούθησαν επικριτικά σχόλια για τη δημοσιοποίηση και τη σύλληψή του

Ας δούμε τα δεδομένα ως γεγονός. Μια σύλληψη από αυτές που για τις Αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής και του κέντρου της Αθήνας- Ομόνοια Μεταξουργείο, Εξάρχεια- είναι καθημερινότητα, για ένα πλημμέλημα της κατοχής μικροποσότητας ναρκωτικών – για ιδία χρήση – και οπλοκατοχή χωρίς άδεια σε ισχύ. Πλημμελήματα για τα οποίο ο Νομοθέτης έχει αποφανθεί.

Πάμε στο ποιος. Ένας απόλυτα αναγνωρίσιμος λαϊκός τραγουδιστής, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, και φανατικούς υποστηρικτές, συλλαμβάνεται για παράβαση του Π.Κ. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος από τη φύση της δουλειάς του, έχει επιλέξει να βρίσκεται στη δημοσιότητα, είναι δημόσιο πρόσωπο και απασχολεί την κοινή γνώμη, καθώς σε αυτή απευθύνεται. Θα ήταν ενδεχομένως και αδόκιμο να επικαλεστεί κάποιος τα “προσωπικά δεδομένα” για έναν καλλιτέχνη, λαϊκό τραγουδιστή, ο οποίος έχει θέσε εαυτόν σε δημόσια διάθεση, αφού σε αυτούς απευθύνεται και ζητάει την αποδοχή του κοινού και τα πρωτοσέλιδα, για να γεμίζει τα μαγαζιά στα οποία εμφανίζεται. Ξέρει λοιπόν, ότι σε ανάλογη περίπτωση (σσ ποινικής εμπλοκής του) θα βρεθεί και πάλι στα πρωτοσέλιδα και ας μην είναι στις επιδιώξεις του σε αυτή την περίσταση.

Και στο ποιοι και πού. Για ακόμα μια φορά, στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων για την υγειονομική προστασία του πληθυσμού, βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. Τις τελευταίες ημέρας, με τη διαπίστωση ότι η κίνηση που παρουσιάζουν οι οδικές αρτηρίες δεν παραπέμπει σε εφαρμογή του περιορισμού της κυκλοφορίας, κλιμάκια από όλες τις υπηρεσίες, ενεργούν ελέγχους σε οδηγούς και επιβαίνοντες σε οχήματα, για να διαπιστωθεί η μετακίνησή τους, όπως και το βράδυ της Κυριακής (29/11-20.00) στο ΜΕΤΡΟ Ελληνικό. Αστυνομικοί  της ΔΙ.ΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι είχαν διατεθεί ως κλιμάκια ελέγχων, διέκριναν σταθμευμένο το θηριώδες Rover, το οποίο στη συνέχεια διακριβώθηκε ότι ανήκει στον λαϊκό τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη, ο οποίος ήταν και οδηγός του οχήματος, και προχώρησαν σε έλεγχο. Ο λαϊκός τραγουδιστής, για να επιδείξει στους Αστυνομικούς τη βεβαίωση μετακίνησης,  ανοίγει το τσαντάκι του  και Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, διέκρινε τη λαβή του όπλου. Σε ερώτηση ο Νότης Σφακιανάκης φέρεται να αιτιολόγησε την κατοχή του, υποστηρίζοντας ότι «είχα άδεια στο παρελθόν αλλά δεν την έχω ανανεώσει», και ακολούθησε προβλεπόμενος έλεγχο. Στο τσαντάκι επίσης εντοπίσθηκε ποσότητα περίπου 2g ναρκωτικών ουσιών , ενδείξεις από το χρώμα για κοκαΐνη, η οποία επίσης κατασχέθηκε, και το λαϊκό τραγουδιστή όπως φέρεται να έχει δηλώσει ότι «είναι αυτό που καταλαβαίνετε (σ.σ. κοκαΐνη), είναι για προσωπική μου χρήση» και συνελήφθη.

Την ίδια θέση, για την παράνομη κατοχή του όπλου καθώς δεν κατείχε νόμιμη άδεια, υποστήριξε και ο συνήγορός του, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε. Ωστόσο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με επίσημη δημόσια Ανακοίνωση, από 26 Μαρτίου 2020, έχει προβεί σε διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα εφαρμόζεται για την ανανέωση σε άδειες οπλοφορίας, «για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο λόγω των μέτρων αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού, θα εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία». Σημειώνεται ότι η άδεια οπλοφορίας οπλοκατοχής για τους νόμιμους κατόχους θεωρείται ανά 6μηνο, ενώ ανανεώνεται ανά τριετία.

Να κάνουμε το συνδυασμό. Για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών για ιδία χρήση και οπλοκατοχή χωρίς άδεια σε ισχύ, κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, συλλαμβάνεται ο διακεκριμένος λαϊκός τραγουδιστής, και παραπέμπεται με τη διαδικασία του Αυτοφώρου στον Εισαγγελέα. Από μόνο του ως γεγονός αποτελεί είδηση. Δε συμβαίνει κάθε μέρα, δε συμβαίνει με όλους, και δεν είναι συνηθισμένο δημόσια πρόσωπα να απασχολούν τις Αρχές, αν και όταν συμβαίνει απασχολούν την επικαιρότητα.

Με τη δημοσιοποίηση της σύλληψης του Νότη Σφακιανάκη το βράδυ της Κυριακής (29/11-20.00) στο ύψος του ΜΕΤΡΟ Ελληνικό από πλήρωμα της ΔΙ.ΑΣ, τα ειδησεογραφικά site και στη συνέχεια οι εκπομπές, προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση του περιστατικού ως πραγματικό γεγονός και της δημοσιοποίησης του ονόματος του καλλιτέχνη, ως δημόσιο πρόσωπο.

Την ίδια ώρα κύκλοι του καλλιτέχνη, φίλοι και επιχειρηματίες με τους οποίους έχει συνεργαστεί, υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος που έγινε από τη ΔΙΑΣ, ήταν “στενευμένος” και καθόλου .. τυχαίος  (!) καθώς «δεν μπορεί σε έλεγχο για covid19, να ψάχνουν το αυτοκίνητό του, ενώ έχει επιδείξει τη δικαιολογημένη μετακίνησή του; Κάποιοι θέλουν να πλήξουν την εικόνα του», σχολιάζουν χαρακτηριστικά με νόημα. Ενώ τονίζουν, ότι «το εύρος του καλλιτέχνη, ο οποίος και αν έκανε κάποιο λάθος, το έκανε σε βάρος του» Ενώ «η αναφορά του ονόματός του από την πρώτη στιγμή σε ειδησεογραφικά site και εκπομπές ως διαρροή προς του Αστυνομικούς συντάκτες, χωρίς καν να έχει οδηγηθεί στον Εισαγγελέα και πριν του ασκηθεί κάποια κατηγορία, να υπάρχει διασυρμός του».

Μέσα σε όλα ίσως και με έναν εξαιρετικά εκκεντρικό τρόπο- όπως παρουσιάζεται άλλωστε – ο Νότης Σφακιανάκης κατά τη μεταγωγή του από Αστυνομικούς στην Εισαγγελία, επιδείκνυε τις χειροπέδες που φορούσε σχολιάζοντας ειρωνικά, «Ιδού ο εγκληματίας» και στη συνέχεια σχολίασε προς τους Δημοσιογράφους που βρέθηκαν στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, «Θέλω να σας πω κάτι, ότι δε θέλω να σας πω κάτι, γιατί θα σας πω άσχημα».. Και για τις δύο εκφορές του ο καλλιτέχνης επικρίθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία έχουν βγάλει και ετυμηγορία, γιατί έχουν άποψη και πρόσβαση σε πληκτρολόγιο.

Σε έναν υπερβατισμό της επιλογής του, ο λαϊκός τραγουδιστής, για την υπόθεσή του, έχει και κάποιο δίκιο⋅ καθημερινά δίπλα μας, διαπράττονται εγκλήματα και κακουργήματα σε απόλυτη κυριολεξία, και ένα πλημμέλημα γίνεται αφορμή να αλλάξει η ροή της εσωτερικής επικαιρότητας.
Δικαίως ή αδίκως, συμβαίνει. Άλλωστε, η «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»! Και αυτό, ισχύει ιδίως για τα δημόσια πρόσωπα.

 

Υ.Γ.  Μεταξύ άλλων, επικριτικά σχόλια αναφορικά με τους Αστυνομικού της ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι έκαναν τη δουλειά τους, και προχώρησαν στη σύλληψη του λαϊκού τραγουδιστή, στο τέλος, θα ζητήσουν να …παραπεμφθούν και κατηγορούμενοι. Επικαλούμενη σχόλιο Αστυνομικού, «ευτυχώς που ήταν ΔΙ.ΑΣ στον έλεγχο και ακολούθησαν την προβλεπόμενη αυτόφωρη διαδικασία γιατί αν ήταν κανας “Βητάς”, θα του ζήταγε shelfie και .. αυτόγραφο! ».

Με άποψη,

Αλεξίου Νάντια- NantiaReport.gr