Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων- Δικογραφία για 173, γιατρούς, ιατρικούς επισκέπτες και φαρμακοποιούς

Είχαν στήσει “εταιρεία παράνομων συνταγογραφήσεων” και πραγματοποιούσαν κατευθυνόμενες και ψευδείς ιατρικές πράξεις χορηγός φαρμακευτικών σκευασμάτων,  με εμπλοκή επίορκων γιατρών και φαρμακοποιων μεταξύ άλλων

Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, (09/12) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Όπως διακριβώθηκε κατά την αστυνομική έρευνα,  το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, του δημοσίου και ιδιωτών, καθώς επίσης φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Το κυκλώνμα πραγματοποιούσε στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προέβαιναν σε ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, στοιχεία που είχαν περιέλθει σε γνώση τους από διάφορες πηγές. Ενώ προέβαιναν και σε άλλες ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. μελών ου συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, με την συναίνεσή τους. Και σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακοποιοί μέλη του κυκλώματος προέβαιναν σε αλλαγή των συνταγών κατά την εκτέλεση στα φαρμακεία τους, με «κλειδωμένες συνταγές», προκαλώντας, την συνταγογράφηση από “συνεργαζόμενο” ιατρό, του φαρμάκου το οποίο είχαν χορήγησαν, χωρίς ουσιαστικά να εκτελούν την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης να εντοπίζουν «μηδενικά» Α.Μ.Κ.Α. (σσ μη υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων), με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και το κύκλωμα να μεγιστοποιεί τα κέρδη του.

Στη συνέχεια, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Ο ρόλος των ιατρικών επισκεπτών στη λειτουργία του κυκλώματος ήταν καθοριστικος, καθώς είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση ιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.

Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα- που πρέπει να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων,  κατασχέθηκαν, € 123.300 ευρώ, δώδεκα βιβλιάρια καταθέσεων,  54 Φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb), πέντε μαχαίρια, χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων,  2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων,  λίστες με συνεργάτες ιατρούς, 393 Έντυπα Μηνιαίων Συνταγογραφήσεων Ιατρών και ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.